Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kto ma leczyć zespół Aspergera?

johnn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Po ponadto dwóch latach terapii mój psycholog przygotował opinię (na potrzeby  ZUS i MZON) w której nie odniósł się do zespołu Aspergera (ZA) ale powołał się na opinie diagnozujące sprzed 5 lat. Bardzo mnie to niepokoi, gdyż spotykałem się z nim w przekonaniu, iż jest specjalistą od zespołu Aspergera ( najwyżej na drugim spotkaniu okazałem wspomniana wyżej opinie o zespole Aspergera). To budzi moje obawy co do jego metod i postępowania. Skoro nie może się odnieść do ZA a może odnieść się do zaburzeń osobowości to jego czy postępowanie jest dla mnie odpowiednie. 

Ostatnio złożyłem wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności. Nie przyznano mi symbolu 12-c jak poprzednio a tylko 02-p. Do dokumentów przedłożyłem wyżej wspomniana opinie. Łącze obie sprawy. Czy mogę mieć racje?

Psycholog radzi mi wykonanie prywatnej opinii za ok. 300zl od psychologa klinicznego dotyczącej tego od kiedy ma się ZA (dotyczy to kwestii daty powstania niepełnosprawności). Ponownie dziwie się że sam nie może tego zrobić. 

Pozdrawiam,

Johnn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.06.2025 o 17:12, johnn napisał(a):

Ostatnio złożyłem wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności.

Tak z ciekawości (zwykłe pytanie, nie hejt), po co wam te orzeczenia? Mam ocd, zaburzenia depresyjne nawracające, ibs, dyskopatię, astmę, alergię, zespół cieśni nadgarstka, dużą krótkowzroczność, za sobą mam kilka pobytów w szpitalu i nigdy nie starałem się o żadne orzeczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Raccoon napisał(a):

Tak z ciekawości (zwykłe pytanie, nie hejt), po co wam te orzeczenia? Mam ocd, zaburzenia depresyjne nawracające, ibs, dyskopatię, astmę, alergię, zespół cieśni nadgarstka, dużą krótkowzroczność, za sobą mam kilka pobytów w szpitalu i nigdy nie starałem się o żadne orzeczenia. 

A no widzisz, jak nie wiesz co orzeczenia dają, to wydaje Ci się to dziwne, ale przy dobrym orzeczeniu masz krótszy czas pracy, więcej urlopu, nie możesz pracować na nocki i w godzinach nadliczbowych, masz zasiłek pielęgnacyjny, dofinansowania etc. 
Oczywiście nie przy każdym są te przywileje. Wszystko zależy jaki stopień, kiedy powstała niepełnosprawność itp.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, acherontia styx napisał(a):

A no widzisz, jak nie wiesz co orzeczenia dają, to wydaje Ci się to dziwne, ale przy dobrym orzeczeniu masz krótszy czas pracy, więcej urlopu, nie możesz pracować na nocki i w godzinach nadliczbowych, masz zasiłek pielęgnacyjny, dofinansowania etc. 
Oczywiście nie przy każdym są te przywileje. Wszystko zależy jaki stopień, kiedy powstała niepełnosprawność itp.

Ja akurat lubię od czasu do czasu nadgodziny, bo mam dodatkowo płatne 😛 Ale zwykle pracuję 8h standardowo. Na noc bym w życiu nie chciał pracować, więc po prostu omijam ogłoszenia o pracy gdzie są nocne zmiany. Moja firma ogólnie nie pracuje w nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Raccoon napisał(a):

Ja akurat lubię od czasu do czasu nadgodziny, bo mam dodatkowo płatne 😛 Ale zwykle pracuję 8h standardowo. Na noc bym w życiu nie chciał pracować, więc po prostu omijam ogłoszenia o pracy gdzie są nocne zmiany. Moja firma ogólnie nie pracuje w nocy.

Ale z orzeczeniem odpowiednim czas pracy masz skrócony do 7h ;) i jeszcze pracodawca dostaje kasę za zatrudnienie osoby z orzeczeniem, plus składkę zdrowotną opłaca PFRON wtedy. Mi się np. bardzo opłacało wyrobienie orzeczenia bo mam takie, że nie mam skróconego czasu pracy, a hajsem pracodawca się ze mną dzieli 50/50 (ale to akurat nie jest normą, bo nie spotkałam żadnego pracodawcy, który by się kasą dzielił, którą dostaje na pracownika, a sam pracownik nie ma prawa tego wymagać).  W ten sposób mam +600zł do wypłaty co miesiąc za nic 😁
Zakaz nadgodzin akurat idzie bardzo prosto obejść. Wystarczy zgoda lekarza medycyny pracy.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi