Skocz do zawartości
Nerwica.com

Które zaburzenia psychiczne nie dopuszczają do pracy w policji?

eleniq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Z racji, że potrzebuję profesjonalnej odpowiedzi na zadane pytanie, postanowiłem skierować swoje zapytanie do psychologa.

Jestem zainteresowany pracą w policji. Jestem osobą, która do tej pory ma zdiagnozowany zespół Aspergera, który zdaniem specjalistów ma lekkie nasilenie. Z tego co słyszałem, to te zaburzenie nie jest zupełnym przeciwwskazaniem do pracy w policji. Czy są jakieś zaburzenia, które absolutnie nie dopuszczają do pracy w policji? Słyszałem, że na pewno na starcie dyskwalifikują zaburzenia nerwicowe, zaburzenia osobowości i zaburzenia psychotyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@eleniqJako, że dział "Odpowiedzi i pytania do psychologa" jest aktualnie niedostępny z powodu braku forumowego psychologa - pytanie poddajemy pod osąd użytkowników. Spróbuję też sam odpowiedzieć w jakimś stopniu. 

Masz rację, że niektóre zaburzenia psychiczne mogą być przeciwwskazaniem do pracy w policji, zwłaszcza jeśli chodzi o zaburzenia psychotyczne, poważne zaburzenia osobowości, ciężkie zaburzenia lękowe lub depresyjne, które wpływają na codzienne funkcjonowanie.

Natomiast jeśli chodzi o zespół Aspergera (czy ogólnie: spektrum autyzmu), to wszystko zależy od stopnia nasilenia objawów i zdolności do pełnienia obowiązków służbowych - piszesz, że Ty masz lekki stopień. Kluczowe znaczenie ma więc tutaj orzeczenie lekarskie, które kandydat otrzymuje w toku postępowania kwalifikacyjnego – to lekarz orzeka, czy dana osoba spełnia kryteria psychofizyczne do służby.

Warto, żebyś skontaktował się bezpośrednio z komendą wojewódzką, gdzie prowadzony jest nabór – tam uzyskasz najbardziej aktualne i oficjalne informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

Aspergerem bym się nie przejmowała, bo to nie jest patologia. Bardziej bym się obawiała o inne diagnozy, takie jak zab. osobowości itp., bo one już mogą zdyskwalifikować.

Właśnie słyszałem, że dyskwalifikować mogą przede wszystkim zaburzenia osobowości, zaburzenia psychotyczne, zaburzenia nerwicowe (czyli utrwalone zaburzenia lękowe), przewlekłe zaburzenia nastroju.

Lekki Asperger przy tych zaburzeniach to faktycznie małe piwo. Ponoć też bycie po próbie samobójczej dyskwalifikuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślałam że dyskwalifikuje po prostu leczenie psychiatryczne i diagnozy z tym związane. Zaś autyzm, asperger to nie bo to co innego. Również zaburzenia osobowości to co innego, chyba że leczone farmakoterapia. Nawet służba cywilna czyli nieumundurowana, bez broni, czyli siedzisz za biurkiem w administracji. Też musisz mieć tam sprawność psychiczną. Wiem że w ofertach pracy właśnie na służbę cywilną to tak samo, zaświadczenia i testy. 

No ale skoro mówicie że zaburzenia osobowości też no to tez😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 minut temu, Dalja napisał(a):

O czemu ja tu odpowiedziałam, jeszcze domyslem. Nie przeczytałam 1 zdania po przywitaniu. Pomijam gdyż tak robię. Wybacz 

Spoko, to nieistotne. I tak nie mamy teraz na forum żadnego psychologa. Administracja forum mnie już tutaj poinformowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi