Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dieta low carb i jej wpływ na pracę mózgu

eleniq

Rekomendowane odpowiedzi

Od tygodnia jestem na diecie niskowęglowodanowej. Wprowadziłem ją dla wygody w procesie odchudzania. Jem tylko 3 posiłki dziennie. Śniadanie koniecznie białkowo-tłuszczowe. Węglowodany tylko te o niskim IG, bardzo dużo warzyw (oczywiście tych niskoskrobiowych), czasem też owocki o niskiej zawartości fruktozy. Mam 150g węglowodanów i około 200g białka z racji tego, że trenuję siłowo. Nie ciągnie mnie w ogóle do słodyczy. Piję sporo wody i herbaty. Suplementuję potas, magnez, witaminę B6, witaminę D3, cynk, omegę-3, witaminę E, koenzym Q10, witaminę C z rutyną, no i beta-karoten. 

Mam wrażenie, że lepiej się wysypiam i mam więcej energii na tej diecie. No i mózg trochę lepiej pracuje chyba.

Edytowane przez eleniq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem na keto przez jakiś czas. Psychicznie nie było specjalnych zmian, jedynie poziom energii był bardziej wyrównany. Na węglach mam skoki – wypiję kawę, energii jest trochę więcej, potem zjazd, to batonik, energii przybywa, i zjazd. Na keto tak nie było. Ale to w sumie jedyna różnica jaką zauważyłem (jeśli chodzi o psychikę, bo ciało bardzo dobrze to zniosło).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

Byłem na keto przez jakiś czas. Psychicznie nie było specjalnych zmian, jedynie poziom energii był bardziej wyrównany. Na węglach mam skoki – wypiję kawę, energii jest trochę więcej, potem zjazd, to batonik, energii przybywa, i zjazd. Na keto tak nie było. Ale to w sumie jedyna różnica jaką zauważyłem (jeśli chodzi o psychikę, bo ciało bardzo dobrze to zniosło).

Ja nie jestem na keto. Gdybym na niej był to musiałbym obciąć węglowodany do 50g. A ja ich mam 150g, czyli blisko zalecanego minimum. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Jurecki napisał(a):

Witamina E na co jest?

Witamina E to przeciwutleniacz, który chroni błony komórkowe przed uszkodzeniem, spowalnia starzenie się komórek, wpływa na metabolizm mięśni, zapobiega chorobom układu krążenia i wpływa na krzepnięcie krwi.

Niedobór witaminy E powoduje osłabienie i zanik mięśni, uszkodzenia nerwów, zmęczenie, ogólne osłabienie, przebarwienia skóry, utratę jędrności skóry i pojawianie się plam starczych na skórze.

Dlatego dobrze jest mieć w codziennej diecie olej lniany i oliwę z oliwek, a także orzechy. Bogate w witaminę E. Można też suplementować Omega-3 (EPA i DHA).

Edytowane przez Kiusiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi