Skocz do zawartości
Nerwica.com

Mój nawrót depresji

New-Tenuis

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Wszystkim. Od tygodnia niecałego mam nawrót depresji. Dość dawno na te chorobę nie zapadałam, nie ukrywam, że wspomagałam się swego czasu alkoholem, ale to już było dawno, 7 lat temu. Przez dłuższy czas zestaw leków, na którym jestem, mi pomagał i tonował mój stan. Niestety przez pół roku byłam teraz zauroczona pewnym facetem, jak się tydzień temu okazało, żonatym i dzieciatym. I czuję się zdezorientowana, ponieważ miejscami zachowywał się względem mnie tak przesadnie miło jak na kolegę i teraz mam wrażenie, że jestem niewarta zainteresowania, już zawsze będę sama i zawsze, gdy uważam, że ktoś coś do mnie ma, to to jest tylko złudzenie. Dziś byłam na pograniczu myśli samobójczych. A akurat teraz chciałam odpocząć od pracy, wyciszyć się. Czuję się straszliwie samotna i cierpiąca i chciałabym wiedzieć, kiedy ten stan zelżeje i czy nie będzie rzutować na całe moje funkcjonowanie, np. pracę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumiem, lekarz ci zdiagnozował w tym momencie epizod depresji. Skoro Twój stan psychiczny się w tym momencie pogorszył, to powinnaś zgłosić się do lekarza. Depresję należy w porę wykryć i odpowiednio leczyć (zazwyczaj leczeniem I rzutu jest dobrze dobrana farmakoterapia).

Zaburzenia poznawcze (takie jak nadmierne uogólnianie, zawężone myślenie) są nieraz bardzo typowe dla depresji. Pamiętaj, że ten mężczyzna, którym się rozczarowałaś, nie jest jedynym mężczyzną na tym świecie, dlatego zupełnie nie ma sensu się nim przejmować. Wielu mężczyzn jeszcze może Ci wpaść w oko, okazać zainteresowanie. Na tym wydarzeniu się świat nie kończy.

Kiedy minie Twoja depresja, to tego dokładnie nie wiadomo. Ale na pewno może o tym decydować to, czy odpowiednio wcześnie zostało wdrożone leczenie i jak bardzo leczenie okaże się skuteczne. Przy dobrze dobranych lekach pierwsze objawy depresji mogą ustąpić nawet w przeciągu pierwszego tygodnia leczenia (najpóźniej powinny ustąpić w przeciągu 3 miesięcy, ale i tak zazwyczaj ten okres ustępowania objawów powinien być dużo krótszy i trwać 3-6 tygodni). Dlatego podstawą jest tutaj wg mnie wdrożenie odpowiedniego leczenia farmakologicznego i ewentualnie psychoterapii, jeśli leczenie farmakologiczne nie pomoże zlikwidować wszystkich objawów depresji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi