Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jak to zmienić?

antoni97

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż niby moje IQ jest w normie ale na każdych zajęciach grupowych zawsze jestem najgorszy. Przez to wolę się trzymać z osobami z niepełnosprawnością intelektualną, żebym nie był najgorszy. Bo nie lubię wręcz nienawidzę taki być. Jak to zmienić, żeby nie przejmować się, nie załamywać się jak na zajęciach wypadnę najgorzej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że terapia by pomogła bo ewidentnie masz problem z poczuciem własnej wartości, oceną. Z czegoś to wynika i wymaga zmiany sposobu myślenia.  Natomiast uważam, że wyrządzasz sobie dużą krzywdę próbując "polepszyć" swoje samopoczucie przebywając z osobami z niepełnosprawnością intelektualną. Powiedziałabym wręcz zgodnie z stwierdzeniem "jeżeli jesteś w pokoju w którym jesteś najmądrzejszy- to jest to niewłaściwy pokój" Przebywając z osobami które w danym momencie lepiej sobie radzą w grupie masz szanse na rozwój, naukę. Obniżając poprzeczkę nie rozwijasz się. Odbierasz sobie szanse bo blokuje cię strach byciem najgorszym. W ogóle  mówienie o sobie jako " bycie najgorszym" już stawia cię w niekorzystnym świetle. Jeżeli bym była ostatnia to pomyślałabym... dziś dałam z siebie wszystko ale inni byli lepsi. Jeżeli chcę być lepsza to muszę popracować nad tym i nad tym...

Jak dla mnie to jest właściwy kierunek...strach ma tylko wielkie oczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi