Skocz do zawartości
Nerwica.com

Metabolizm?

Wrwsw

Rekomendowane odpowiedzi

Czy orientujecie się czy po odstawienia leków, które pogarszają  metabolizm, później wraca on do normy?

Mam bardzo dobry metabolizm i nie chce go stracić.... A no niestety teraz biorę klomipramine i z 83 do 90 przytyłem w tydzień.

Jakie macie doświadczenia z tym skutkiem ubocznym (Tycie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odstawiałam leki tylko raz w życiu, dawno temu, nie pamiętam. Natomiast ludzie z facebookowej grupy o schizofrenii mówią, że po odstawieniu neuroleptyków zwykle chudną. Sama mam problem z otyłością, bo jestem na olanzapinie.

Edytowane przez mienta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, mienta napisał(a):

Ja odstawiałam leki tylko raz w życiu, dawno temu, nie pamiętam. Natomiast ludzie z facebookowej grupy o schizofrenii mówią, że po odstawieniu neuroleptyków zwykle chudną. Sama mam problem z otyłością, bo jestem na olanzapinie.

dzięki. A nie pytałaś psychiatry czy może ci zmienić lek np.?

Bo mi np. klomipramina chyba pomaga, ale przez nią tyje i nie jestem przyzwyczajony do takiej wagi, źle się z tym czuje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem mnóstwo wypowiedzi na tym forum odnośnie przyrostu masy ciała po lekach antydepresyjnych (głównie SSRI) i co po niektórzy pisali, że po odstawieniu leków i nabraniu dodatkowych kilogramów nie mogli zmniejszyć masy ciała żadnymi dietami. Nie wiem czy te zwolnienie metabolizmu jest trwałe po tych lekach, czy dochodzi do jakichś trwałych zmian w organizmie w tym zakresie, ale zaznaczę, że te rzeczy działy się z reguły tylko u tych osób, które przyjmowały te leki długoterminowo (co najmniej rok). 

Też trzeba pamiętać, że z wiekiem metabolizm naturalnie zwalnia, no i też niektóre choroby współwystępujące mogą bardziej predysponować do wzrostu masy ciała podczas leczenia lekami psychotropowymi. Jeśli przyrost masy ciała jest zbyt szybki i trudny do opanowania należy skonsultować się z lekarzem, który zaproponuje leczenie innym preparatem o mniejszym wpływie na metabolizm. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, eleniq napisał(a):

Przeczytałem mnóstwo wypowiedzi na tym forum odnośnie przyrostu masy ciała po lekach antydepresyjnych (głównie SSRI) i co po niektórzy pisali, że po odstawieniu leków i nabraniu dodatkowych kilogramów nie mogli zmniejszyć masy ciała żadnymi dietami. Nie wiem czy te zwolnienie metabolizmu jest trwałe po tych lekach, czy dochodzi do jakichś trwałych zmian w organizmie w tym zakresie, ale zaznaczę, że te rzeczy działy się z reguły tylko u tych osób, które przyjmowały te leki długoterminowo (co najmniej rok). 

Też trzeba pamiętać, że z wiekiem metabolizm naturalnie zwalnia, no i też niektóre choroby współwystępujące mogą bardziej predysponować do wzrostu masy ciała podczas leczenia lekami psychotropowymi. Jeśli przyrost masy ciała jest zbyt szybki i trudny do opanowania należy skonsultować się z lekarzem, który zaproponuje leczenie innym preparatem o mniejszym wpływie na metabolizm. 

japier.... chyba schodzę z klomipraminy. OCD nie jest warte zmarnowanej sylwetki

Teraz, mienta napisał(a):

ja już przechodziłam przez szukanie odpowiednich leków i akurat właśnie olka najlepiej na mnie działa. A już nawet klozapiny próbowałam

ja tez przechodziłem różne leki i dopiero klomipramina działa, ale jak mam tak tyć w dodatku nic nie jedząc to ja dziękuje lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, Wrwsw napisał(a):

japier.... chyba schodzę z klomipraminy. OCD nie jest warte zmarnowanej sylwetki

Jeśli mogę spytać, to OCD u ciebie jest aż tak silne, że zastosowano u ciebie lek prawie ostatniego rzutu?

A próbowałeś połączenia SSRI i arypiprazolu albo SSRI i lamotryginy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, eleniq napisał(a):

Jeśli mogę spytać, to OCD u ciebie jest aż tak silne, że zastosowano u ciebie lek prawie ostatniego rzutu?

A próbowałeś połączenia SSRI i arypiprazolu albo SSRI i lamotryginy? 

Było silne kiedy lekarz przepisał mi ten lek. 

Potem dostałem ogroooomnej remisji od terapii. Ale lekarz stwierdził, że powinienem dalej wejść na lek.

SSRI + arypiprazol = tragedia. Nic nie pomogło, a wręcz pogorszyło

SSRI + lamotrigine = mega efekty, bo całkowicie zlikwidowało myśli samobójcze. Ale na OCD nic.

W sumie to jedyne co pomogło na to zaburzenie u mnie to terapia

A czy klomipramina pomaga? Hmmm... wydaje się, że tak, ale trochę obawiam się czy to nie efekt placebo

U mnie próby były:

paroksetyna

paroksetyna + lamotrigina

paroksetyna + lamotrigina + rispolept

paroksetyna + lamotrigina + arypiprazol

i teraz klomipramina + lamotrigina

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Wrwsw napisał(a):

paroksetyna

paroksetyna + lamotrigina

paroksetyna + lamotrigina + rispolept

paroksetyna + lamotrigina + arypiprazol

i teraz klomipramina + lamotrigina

A te OCD jest u ciebie pierwotne czy wtórne np. do depresji? Bo najważniejsza jest przyczyna. 

Ja teraz leczę OCD i bardzo szybko i skutecznie odpowiedziałem na leczenie już od najmniejszej dawki terapeutycznej antydepresantu. Po pozbyciu się lęków, zostały mi natręctwa, które jak się później okazało były zwiastunem depresji. A depresję rozpoznałem po pogarszających się zaburzeniach snu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, eleniq napisał(a):

A te OCD jest u ciebie pierwotne czy wtórne np. do depresji? Bo najważniejsza jest przyczyna. 

Ja teraz leczę OCD i bardzo szybko i skutecznie odpowiedziałem na leczenie już od najmniejszej dawki terapeutycznej antydepresantu. Po pozbyciu się lęków, zostały mi natręctwa, które jak się później okazało były zwiastunem depresji. A depresję rozpoznałem po pogarszających się zaburzeniach snu.

Pierwotne. Jeśli już to kiedyś efektem wtórnym były stany depresyjne.

Mam też Aspergera

ale depresji na 100% nie mam, robiłem zreszta MMPI

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Wrwsw napisał(a):

Pierwotne. Jeśli już to kiedyś efektem wtórnym były stany depresyjne.

Mam też Aspergera

Rozumiem, że stany depresyjne ci je nasilały. Asperger podobno miewa tendencję do osłabiania się z wiekiem, u niektórych przy odpowiednim leczeniu może nawet przeminąć całkowicie na początku dorosłości. Tak gdzieś czytałem. Nawet są opisane przypadki, gdzie po włączeniu odpowiednich leków osoby z diagnozą Aspergera odzyskiwały zdolność do normalnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.09.2024 o 21:14, Wrwsw napisał(a):

Czy orientujecie się czy po odstawienia leków, które pogarszają  metabolizm, później wraca on do normy?

Mam bardzo dobry metabolizm i nie chce go stracić.... A no niestety teraz biorę klomipramine i z 83 do 90 przytyłem w tydzień.

Jakie macie doświadczenia z tym skutkiem ubocznym (Tycie)?

Mi na escitalopramie strasznie szybko zaczęła waga rosnąć do tego stopnia, że sama dieta 1500kcal to było za mało więc brałam jeszcze Mounjaro dodatkowo i połączenie tych dwóch rzeczy sprawiło, że wagowo jestem na zero. Ale u mnie to była kwestia życia i śmierci jak mi się trochę nastrój po esci poprawił wiec wszystkiego spróbowałam, żeby móc brać ten lek. Po pewnym czasie niestety przestał działał  i miałam go zamienione na prakosetyne (po tym strasznie się czułam) a później na wenlaflaksynę no i na tym ostatnim raczej wagę mam stałą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, 123she napisał(a):

Mi na escitalopramie strasznie szybko zaczęła waga rosnąć do tego stopnia, że sama dieta 1500kcal to było za mało więc brałam jeszcze Mounjaro dodatkowo i połączenie tych dwóch rzeczy sprawiło, że wagowo jestem na zero. Ale u mnie to była kwestia życia i śmierci jak mi się trochę nastrój po esci poprawił wiec wszystkiego spróbowałam, żeby móc brać ten lek. Po pewnym czasie niestety przestał działał  i miałam go zamienione na prakosetyne (po tym strasznie się czułam) a później na wenlaflaksynę no i na tym ostatnim raczej wagę mam stałą

Mounjaro? Ale ty masz cukrzyce tak? Bo to jest lek na cukrzyce 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Verinia napisał(a):

Mam zamiar iść po to do lekarza, jeśli zmiana leków nic w tym temacie nie wskóra.

Kolejny przykład pójścia na łatwiznę 🙃 niepsodzianka, nawet jak schudniesz na Ozempicu/Mounjaro czy dowolnym innym leku na cukrzycę, to po odstawce waga szybko wróci.

I nie, nie mam nic przeciwko stosowaniu tych leków w otyłości, ale zgodnie ze WSKAZANIAMI. To nie są magiczne leki które załatwią problem. Bez zmiany nawyków, nawet leki nic nie pomogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O matko, oczywiście nie chodziło mi o zachęcanie do brania leków z grupy GLP-1 żeby schudnąć  (wiadomo to jest lek ma swoje wskazania i przeciwskazania, może powodować poważne skutki uboczne. Chciałam tylko pokazać skale problemu jaki u mnie był jeśli chodzi o tycie po leku. Ścisła dieta nic nie dawała, w oczach się większa robiłam. Po odstawieniu escitalopramu ani nie muszę brać dalej mounjaro ani być na ścisłej diecie a waga mi się ładnie trzyma:)

Osobiście to nawet nie jestem jakąś fanką leków z grupy GLP-1 i podobnych, ponieważ osobiście poczyniłam obserwacje, że mogą powodować  depresje i samobójstwa. Zrobiłam research na ten temat i w USA był już pozew przeciwko firmą farmaceutycznym produkującym GLP-1 przez to że klika młodych zdrowych osób popełniło samobójstwo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi