Skocz do zawartości
Nerwica.com

Obawa

iris10

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam pewne zaburzenia seksualne, z którymi staram się walczyć. Marzę o tym, aby się ich pozbyć i rozpocząć "nowe życie". Owe dewiacje są dla mnie bardzo krępujące i jest we mnie wiele obaw. Jedna z nich dotyczy tego, a co by bylo gdyby. A co by było gdyby ludzie, na których mi zależy dowiedzieli się o nich. Straciłabym autorytet, szacunek, przyjaciół... Z jednej strony, nikt o nich nie wie, a ja jestem na dobrej drodze, aby odzyskać zdrowie, ale z drugiej strony, moja samoocena poszła bardzo w dół przez to i pozostało pytanie, a co by było gdyby wiedzieli ....że tak naprawdę komplementy czy dobre słowa, jakie przyjmuje na swój temat, nie mają większego znaczenia. Równie dobrze można to podciągnąć pod inne rzeczy, gdyby wiedzieli o moich myślach, o tym, co zrobiłam. Nie wiem czego oczekuję pisząc ten post.....Czy ktoś miał podobnie, czy to minie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.08.2024 o 20:05, iris10 napisał(a):

Z jednej strony, nikt o nich nie wie, a ja jestem na dobrej drodze, aby odzyskać zdrowie, ale z drugiej strony, moja samoocena poszła bardzo w dół przez to i pozostało pytanie, a co by było gdyby wiedzieli

Cześć , ja myślę , że to co by było gdyby wiedzieli,  to bardzo zależy od Twojej samooceny. Im bardziej samoocena spada tym bardziej boisz się oceny innych , taki efekt kuli śnieżnej , oddajesz innym prawo do kontrolowania swoich emocji . Moim zdaniem warto popracować nad swoją samooceną , może weź pod uwagę , że Twoje obecne życie nie zależy tylko od Ciebie , nie musisz brać pełną odpowiedzialność za Twój cały życiowy bagaż który ze sobą niesiesz , nie na wszytko masz i miałaś wpływ , oddaj część odpowiedzialności za swoje życie całemu światu w którym żyjemy . Może w ten sposób będzie Ci łatwiej zaakceptować obecny stan i zyskasz więcej siły na zmianę tego co przynosi Ci ból zamiast dawać radość . Pewnie wszyscy mamy w sobie myśli które uzależniają nasze samopoczucie od wpływów innych ale im lepszą samoocena tym ten wpływ jest mniejszy , warto popracować nad samooceną aby nie pozwalać innym na wprawianie nas w zły nastrój. Twoje życie i Twoje preferencje nie wzięły się z nikąd , wszytko ma swoje przyczy , tylko Ty idziesz swoją drogą i tylko Ty wiesz jakie emocje Ci towarzyszą , tu oceną innych jest zawsze oceną czegoś o czym mają tylko wyobrażenie , że coś wiedzą . Swojej przeszłości nie zmienisz a Twoja przyszłość jest nieznana , ja myślę , że warto pamiętać te słowa i nie przejmować się za bardzo tym co było i tym co będzie i pozwolić sobie żyć szczęśliwie bez obaw . 

Edytowane przez Robinmario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi