Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy ktoś z was wyszedł z depresji i/lub zaburzeń lękowych dzięki terapii psychodynamicznej?

Betixa

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was wyszedł z depresji i/lub zaburzeń lękowych dzięki terapii psychodynamicznej? Pytam, bo dziś trafiłam na stwierdzenie pewnego superwizora w internecie że terapia psychodynamiczna nie jest od leczenia depresji i zaburzeń lękowych, tylko zaburzeń osobowości, a depresję oraz zaburzenia lękowe powinno się leczyć terapią poznawczo-behawioralną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.01.2024 o 08:37, Kris0x0000 napisał(a):

Ja się wyleczyłem z nerwicy lękowej dzięki terapii psychodynamicznej. Wcześniej dwa razy podchodziłem do behawioralnej i nic mi nie pomogły. 

A ile czasu uczęszczałeś? Pytam, bo słowo "wyleczyłem" oznacza już ogromny sukces, bo większość na tym forum wskazuje raczej na postęp niż na wyleczenie.

Ja mam OCD i Aspergera, chodziłem 6 miesięcy na cbt i wydawało mi się, że mi pomaga, ale okazało się, że ostatecznie nie wywołała żadnych trwałych zmian 

A terapia psychodynamiczne mnie ciekawi, bo mam dużo nieprzepracowanych konfliktów z przeszłości, które mają na pewno wpływ na teraźniejszość. Z drugiej strony leczenie Aspergera i OCD opiera się na terapii poznawczo-behawioralnej (nawet nie wiem czy badania w ogóle pokazują jakąś skuteczność w nurcie psychodynamicznym przy tych zaburzeniach)

Jak wygląda sesja tej terapii?

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wrwsw Tak dokładnie to już nie pamiętam (bo było to dobrych kilka lat temu) ale na pewno około roku chodziłem na tę terapię. Zakończyłem ją w momencie gdy poczułem że jest poprawa na tyle że jestem w stanie normalnie funkcjonować. Nie spodziewałem się że proces leczenia tak naprawdę dopiero wtedy się rozpoczął a terapia procentuje do dnia dzisiejszego. Napisałem o wyleczeniu ponieważ od lat nie odczuwam żadnych objawów nerwicy jednak nadal czuję że rozwijam się dzięki zakończonej już dawno terapii.

To jak wygląda sesja terapii psychodynamicznej zależy głownie od pacjenta. Jako pacjent decydujesz o czym chcesz rozmawiać. W mojej ocenie sednem takiej terapii jest poznanie ograniczeń swojego procesu myślowego ale w jaki sposób się to odbywa to przyznam się że do tej pory pozostaje to dla mnie tajemnicą (może dlatego okazało się być skuteczne 🙂 ). Nie ma żadnych prac domowych, tabelek i odpytywania jak w szkole.

Edytowane przez Kris0x0000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi