Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kiszone ogórki i biały kożuch - co to jest?


Jurecki

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Jurecki napisał(a):

No właśnie co to jest? Czy niegroźny kożuch fermentacyjny czy pleśń?

 

www.thumb.jpg.845df2ab5139a4ecb6c3f84ddcd24502.jpgw.thumb.jpg.355fae1eb26e7c4977535af0411f58ca.jpg

Ściągnij to i to jak najszybciej bo kożuch fermentacyjny może zepsuć kiszonki jeśli zostanie dłużej ludzi otwartym słoiku. Niby można też wymieszać to ale ja ściągam. Pleśni nie masz więc możesz jeść. Ogólnie taki kożuch może z czasem też zmienić kwasowość naszych kiszonek. Gdyby woda w słoiku się pieniła albo była glutowata to wtedy oczywiście musisz wyrzucić. Ale ja tutaj widzę pycha ogórki więc na zdrowie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Jurecki napisał(a):

aaa to nie jest pleśń? Bo bałem się że to jest pleśń. A pleśń jest toksyczna.

A na serkach pleśniowych jest pleśń i można ją jeść. Kto by sie wyznał na tych wszystkich cudach natury.

Nie to nie pleśń, tak się robi często na kiszonkach. Poczytaj jak nie wierzysz 😉 

To prawda że je się pleśń, ale rodzajów pleśni jest multum. Pleśnią nawet leczy się ludzi 😅 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×