Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kiszone ogórki i biały kożuch - co to jest?


Jurecki

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Ogórki kiszone to popularne przetwory spożywcze, które są przygotowywane poprzez fermentację ogórków w soli i wodzie. Fermentacja zachodzi dzięki działaniu bakterii mlekowych, które przekształcają naturalne cukry obecne w ogórkach w kwas mlekowy. Proces ten nadaje ogórkom charakterystyczny kwaśny smak i sprawia, że stają się one dłużej przechowywalne.

 

Co do białego kożucha, to czasami może się pojawić na powierzchni ogórków kiszonych. Jest to naturalny efekt fermentacji i nie jest niebezpieczny dla spożycia. Biały kożuch, zwany również pleśnią kwasu mlekowego, jest wynikiem rozwoju drobnoustrojów w procesie fermentacji. Może wystąpić, jeśli ogórki nie są w pełni zanurzone w zalewie, co powoduje kontakt z powietrzem.

 

W przypadku ogórków kiszonych, ważne jest, aby dokładnie oczyścić ogórki przed fermentacją i utrzymywać je w czystym naczyniu zalewowym. Jeśli pojawi się biały kożuch na powierzchni ogórków, można go bezpiecznie usunąć. Warto również zwrócić uwagę, czy ogórki nie mają innych nieprawidłowości, takich jak niezdrowy wygląd, nieprzyjemny zapach lub niezwykły smak, ponieważ mogą wskazywać na zepsucie ogórków.

 

Należy pamiętać, że przed spożyciem ogórków kiszonych z białym kożuchem zawsze warto skonsultować się z lokalnym specjalistą ds. żywności, który może udzielić bardziej szczegółowych informacji i porad.

Jak ogórki wyglądają ok - to smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Jurecki napisał(a):

No właśnie co to jest? Czy niegroźny kożuch fermentacyjny czy pleśń?

 

www.thumb.jpg.845df2ab5139a4ecb6c3f84ddcd24502.jpgw.thumb.jpg.355fae1eb26e7c4977535af0411f58ca.jpg

Ściągnij to i to jak najszybciej bo kożuch fermentacyjny może zepsuć kiszonki jeśli zostanie dłużej ludzi otwartym słoiku. Niby można też wymieszać to ale ja ściągam. Pleśni nie masz więc możesz jeść. Ogólnie taki kożuch może z czasem też zmienić kwasowość naszych kiszonek. Gdyby woda w słoiku się pieniła albo była glutowata to wtedy oczywiście musisz wyrzucić. Ale ja tutaj widzę pycha ogórki więc na zdrowie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Jurecki napisał(a):

aaa to nie jest pleśń? Bo bałem się że to jest pleśń. A pleśń jest toksyczna.

A na serkach pleśniowych jest pleśń i można ją jeść. Kto by sie wyznał na tych wszystkich cudach natury.

Nie to nie pleśń, tak się robi często na kiszonkach. Poczytaj jak nie wierzysz 😉 

To prawda że je się pleśń, ale rodzajów pleśni jest multum. Pleśnią nawet leczy się ludzi 😅 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×