Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy nerwica ma swoje katalizatory?

WardellCurry

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jestem nowym użytkownikiem na forum i witam wszystkich :) Od razu z marszu chciałbym się zapytać, czy ataki lęku, paniki mogą występować głównie w „traumatycznych” miejscach, czy też na dźwięk głosu osoby, z którą trauma się wiąże? 

Chodzi mi generalnie o to, iż na ogół jestem spokojnym człowiekiem - w pracy notuję dość sporo sukcesów, gdyż akurat w miejscu pracy rzadko kiedy panikuje - generalnie praca to coś, co wyzwala we mnie te endorfiny; jadę rano do pracy i mimo, że zimno, to ciesze się jak odpalam ten samochód, nastrajam radio i jadę tą trasą co zawsze…w trakcie dnia jest nieco gorzej, bo dopada mnie a to znużenie, a to migrena, ale tutaj wiąże te fakty z tym, że po prostu gorzej sypiam ostatnio - od pierwszego ataku nerwicy 3 tygodnie temu.

Wracam do domu, gdzie ostatnio nie jest zbyt ciekawie(jestem DDA), rozwód rodziców myślę wisi na włosku, a ja sam po przeczytaniu w ubiegłym roku masy książek na temat asertywności zacząłem coraz częściej wchodzić w polemikę z Ojcem dla którego całe dzieciństwo rzecz jasna chodziłem jak w zegarku i taka sytuacja jest dla niego czymś dziwnym(stąd ciągłe fochy na mnie i Mamę), ale też i dla mnie, bo wiadomo, że po każdej takiej kłótni czułem się zestresowany. Po jednej z takich kłótni trzy tygodnie temu zerwałem się w nocy obudzony trzaskiem w głowie jakby mi ktoś z procy wycelował w głowę i zaczął się atak paniki: drżenie ciała, zimno którego dwa swetry nie potrafiły zahamować, ciśnienie 160/105 puls 107 i uczucie odrealnienia. Potem oczywiście był lęk przed lękiem - dlaczego mam zasypiać skoro mogę się już nie obudzić? I tak też wracam do domu szczęśliwy po pracy i nagle idąc już po schodach czuję szybsze bicie serca, lekki stres „Przywitać się normalnie z Tatą, czy nie?”, ale ogólnie jest okej. Potem do pokoju wchodzi Tata o coś zapytać(z widoczną pretensją, a jakże inaczej) i nagle przez najbliższe kilka godzin serce ma 90+ uderzeń z większą niż zwykle siłą? Wczoraj było analogicznie, cisza, spokój, byłem wyspany, Tata coś do mnie powiedział i od razu stres…tak jakby sam jego głos działał na mnie podświadomie…I tutaj raz jeszcze pytanie: Czy pewne miejsca, dźwięki, osoby mogą być tym głównym czynnikiem stresogennym?

Korzystając z okazji - uczucie zimna, nadwrażliwość na zimno(chodzę w 2 swetrach owinięty szalem a i tak marznę) u Was również występowały/występują podczas nerwicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, WardellCurry napisał:

Czy pewne miejsca, dźwięki, osoby mogą być tym głównym czynnikiem stresogennym?

Dla mnie miejsca a nawet osoby miejscami stresogennymi więc z pewnością możesz to wiązać.

Piszesz, że to świeża sprawa ale może warto pomyśleć o psychoterapii która pomogłaby Ci rozwiązać i przepracować relację z ojcem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, WardellCurry napisał:

Korzystając z okazji - uczucie zimna, nadwrażliwość na zimno(chodzę w 2 swetrach owinięty szalem a i tak marznę) u Was również występowały/występują podczas nerwicy?

Odczucie zimna może mieć podłoże emocjonalne, ale też może być związane z podwyższonym ciśnieniem wyzwalanym przez stres, negatywne emocje. Trzeba by zmierzyć ciśnienie w takim momencie. Zaburzenia pracy tarczycy też się tak objawiają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atak nerwicy wcale nie musi być wywołany czymś związanym z traumą. Wystarcza np U mnie niekomfortowe dla mózgu warunki, typu duszno, gorąco, głośno, dużo ludzi, albo nawet ktoś się zachowuje nie tak jak chcemy itp 

Witaj na forum:) zapraszamy do udzielania się 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi