Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spam

alfredo22

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.01.2023 o 09:53, acherontia styx napisał:

@zburzony, lit jest strasznie demonizowany. Fakt, śmierdzi rybą 🤣, może mieć dużo skutków ubocznych, ale to mimo wszystko dobry lek. No i jako jedyny ma udowodnioną skuteczność w przypadku myśli samobójczych. Wiadomo, że w CHAD jest upierdliwy, bo trzeba się bawić w kontrolę stężeń, dawki są większe i trzeba go brać często 2-3 x dziennie, ale przy takim stosowaniu jak u mnie jest zacnie. Nie muszę kontrolować stężenia, bo nawet na pewno nie mam terapeutycznego na tej dawce, teraz przy drugim wejściu już nie miałam w ogóle skutków ubocznych, biorę raz dziennie, bo taką dawkę jeszcze można brać na raz, nie powoduje lęków na wejściu i ogólnie dla mnie spoko. Podbija działanie SSRI i ma działanie neuroprotekcyjne (trwają badania nad stosowaniem go w chorobie Alzhaimera).

A lekarz być może Ci nie proponował bo większość psychiatrów boi się go włączać ambulatoryjnie 🤡 (co z jednej strony rozumiem),  moja lekarka ma z nim doświadczenie dość spore, lubi go i ma wydygane. Jak jest potrzeba to daje bez problemu. U mnie on w żadnym razie nie ma działać jako stabilizator, ani jako lek na myśli samobójcze, tylko właśnie ma podbić działanie pozostałych leków.

Cipk@ też śmierdzi rybą i co? 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi