Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda, Orion robi dobre generyki chociaż generyki firmy Generics (wszystkie "geny") też nie są złe. Z innych dobrych firm produkujących generyki to raczej dobre ma Teva (potentat) i Sandoz oraz Actavis, ale nie wiem czy robią paroksetynę. Jedynie co mogę odradzić to generyki firmy KRKA...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wyraźnie czułem słabsze działanie takiej Sertraliny KRKA od Setaloftu (actavis) który teraz biorę. Sporo osób zauważało to samo, że ich generyki są po prostu słabsze (trzeba brać większą dawkę by osiągnąć taki sam efekt). Jednak Chorwacja to nie USA (Actavis)...

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miedzy Parogenem a Seroxatem nie widziałem zadnej różnicy

tyle tylko w cenie była różnica . Ogólnie zgadzam sie z Tobą . Po co przepłacać , i takżycie bez tego jest drogie w tym barbarzyńsko -tuskowym kraju .Chyba ,że ktoś jest biznesmenem i sra pieniędzmi , i woli mieć ten komfort oryginału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, chyba dla pewności wypróbuję Paxtin albo Rexetin żeby sprawdzić czy aby senność się nie zmniejszy. Ale wczoraj i dziś załatwiałem pewne drobne sprawy 'socjalne', i muszę przyznać że stresonapięcie było niższe niż wcześniej, więc coś jednak jest w tej paro-bombie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

depas, mnie wszystkie SSRI mulą, sprawę załatwia 60mg mianseryny. Nie zaindukuje Ci lęków, bo masz odpowiednią dawkę paro, która zresztą Cię zamula, a może pomóc na tą senność w ciągu dnia. Dodatkowo poczujesz szybko działanie przeciwdepresyjne, kolejny plus. Naprawdę polecam.

A co do generyków - nie sądzę, żeby zmieniły coś w kwestii senności.

-- 18 lut 2014, 19:02 --

miko84, niedawno przeszedłem z KRKA na Setaloft (nie było w aptece, a lekarz zapisuje mi na recepcie międzynarodową nazwę leku) i nie czuję żadnej różnicy. Widać to kwestia indywidualna lub kwestia placebo ;) Czuję najmniejszą zmianę dawki, w tym przypadku inny generyk nie zrobił mi różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wyraźnie czułem słabsze działanie takiej Sertraliny KRKA od Setaloftu (actavis) który teraz biorę. Sporo osób zauważało to samo, że ich generyki są po prostu słabsze (trzeba brać większą dawkę by osiągnąć taki sam efekt). Jednak Chorwacja to nie USA (Actavis)...

Ja chyba kiedyś brałem coś KRKA i faktycznie nie zadziałało. Kwetiapinię początkowo brałem Egis, a teraz Symphar i ta jest dużo lepsza - chociaż to pewnie głównie zasługa formy przedłużonego uwalniania.

Staram się myśleć zdroworozsądkowo, ale chyba jednak generyk generykowi nierówny. Zaczynając nowy lek, jak mnie stać, staram się brać przez dwa miesiące oryginał. A potem zmienić na generyk. Jednak w przypadku kwetiapiny Serquel jest daleko poza moim zasięgiem.

-- 18 lut 2014, 21:00 --

depas, spróbuj najtańszego Paroxionoru. Paxtin moim zdaniem jest bardziej sedatywny, przynajmniej przy wprowadzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam receptę na 4 opakowania Parogenu 20 mg. Myślicie, że nie będzie w aptece problemu z zamianą na ten tańszy Paxtin?

Chciałbym żeby rzeczywiście podziałał bardziej sedatywnie od Parogenu, bo mam raczej za dużo energii niż za mało na tym SSRI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marian_Paździoch, do miansy jakoś nie mam przekonania, podobnie jak siostrzanej mirtazapiny. Na obu świetnie mi się śpi ale to z grubsza tyle. Rozważam za to dodanie trazodonu, ale to raczej tylko żeby skontrować osłabiające libido działanie paroksetyny. Kiedyś już go brałem do sertraliny i w tym departamencie było 150% normy. Ale generalnie nie chciałbym już dodawać kolejnych leków, chyba że doktor będzie miał jeszcze jakiegoś aktywizującego asa w rękawie, chociaż nie spodziewam się bo wszystkiego już próbowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marian_Paździoch, do miansy jakoś nie mam przekonania, podobnie jak siostrzanej mirtazapiny. Na obu świetnie mi się śpi ale to z grubsza tyle. Rozważam za to dodanie trazodonu, ale to raczej tylko żeby skontrować osłabiające libido działanie paroksetyny. Kiedyś już go brałem do sertraliny i w tym departamencie było 150% normy. Ale generalnie nie chciałbym już dodawać kolejnych leków, chyba że doktor będzie miał jeszcze jakiegoś aktywizującego asa w rękawie, chociaż nie spodziewam się bo wszystkiego już próbowałem.

Szczęściarz ;) U mnie trazodon nie poprawiał męskich spraw nawet w najmniejszym stopniu.

Co do generyków - zgodnie z obecnymi przepisami, apteka może wydać tańszy zamiennik niż ten na recepcie, ale droższego nie ma prawa, nawet jeżeli pacjent wyrazi na to zgodę. Mój lekarz wpisuje na recepcie nazwy międzynarodowe leków i w aptece dają mi najtańszy odpowiednik, ot takie rozwiązanie problemu generyków ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi