Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzienne Wrony - Nocne Darki (czynne 24 h na dobę)

Dryagan

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Melodiaa napisał(a):

Psychoza to stan chorobowy i branie słów innych przez pryzmat choroby jest chyba mało poważne. Trzeba potrafic to rozdzielić i wymiar słów. Oczywiście, ktoś kto nie otarł sie o psychoze nie wiem czym ona jest dla samego chorego. A zrozumienie bywa kluczowe po obu stronach.

Co jest gorsze od człowieka w psychozie. Człowiek bez psychozy zachowujący się wobec kogoś podobnie.

No oczywiście że tak. Zaburzenia osobowości to zdecydowanie jest gorsze. I często nie do zmiany schematy zachowań takich osób 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

No tylko że on nie mówił tam o zaburzonych psychicznie tylko o chorych psychicznie bo stwierdził że najbardziej okrutni jak mają psychozy. A wg mnie na odwrót 

inaczej to zrozumialem. Aż poszukam po pracy to zdanie. A może @Doktor Indor rozwinął by swoją myśl ? Byłoby spoko 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdj sobie dodałam dobrej jakości A się dodaje złej jakości oo oo

11 minut temu, brum.brum napisał(a):

inaczej to zrozumialem. Aż poszukam po pracy to zdanie. A może @Doktor Indor rozwinął by swoją myśl ? Byłoby spoko 😉 

No racja bo zaraz będę mieć ochrzan że przeinaczam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

No oczywiście że tak. Zaburzenia osobowości to zdecydowanie jest gorsze. I często nie do zmiany schematy zachowań takich osób 

Ani jedno ani drugie nie jest dobre. Ale tak, osobę psychotyczną możesz ustawić lekami, a ogarnięcie zaburzeń osobowości to lata pracy – choć też leki mogą w ograniczonym zakresie pomóc, gdy psychika szaleje (np. ustabilizować trochę bordera, co oczywiście samego bordera nie wyleczy, bo to jest część osobowości – można najwyżej nauczyć się z tym żyć).

Godzinę temu, brum.brum napisał(a):

Tylko tu chyba nie bardzo jest co rozwijać. Siedzę sobie w Internecie w różnych miejscach, niektóre są skupione wokół zaburzeń, inne wokół hobby czy tematów zupełnie niezwiązanych z zaburzeniami, i takie mam odczucie – osoby w różny sposób zaburzone (nie mówię tylko o psychozach czy schizofrenii, także o zaburzeniach osobowości, ale też np. o tych wszystkich samozwańczych „empatach” i ogólnie o osobach ze środowisk w jakiś sposób skupiających się na emocjach) są – mówię to ogólnie, nie o poszczególnych jednostkach – najmniej dojrzałe, najbardziej egoistyczne i najbardziej okrutne, a często im bardziej ktoś uważa się za „empatę”, tym bardziej okrutny jest. Nie wiem z czego to wynika, ale taką mam obserwację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Dalila_ napisał(a):

🤔🤔 no ja mówiłam że jestem empatyczna

Gdy empata jest krzywdzony, jego wrażliwość sprawia, że ból jest odczuwany znacznie głębiej i bardziej wielowymiarowo niż u przeciętnej osoby. Empaci często absorbują negatywne emocje sprawcy, co prowadzi do drastycznego wyczerpania psychicznego i fizycznego. 

Edytowane przez Melodiaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Doktor Indor napisał(a):

takie mam odczucie – osoby w różny sposób zaburzone (nie mówię tylko o psychozach czy schizofrenii, także o zaburzeniach osobowości, ale też np. o tych wszystkich samozwańczych „empatach” i ogólnie o osobach ze środowisk w jakiś sposób skupiających się na emocjach) są – mówię to ogólnie, nie o poszczególnych jednostkach – najmniej dojrzałe, najbardziej egoistyczne i najbardziej okrutne, a często im bardziej ktoś uważa się za „empatę”, tym bardziej okrutny jest. Nie wiem z czego to wynika, ale taką mam obserwację.

Czyli dobrze zrozumiałem.

Myślę o tym, jakoś analizuje odnośnie swoich doświadczeń i dużo w tym racji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Doktor Indor napisał(a):

Tak, ty zdecydowanie wpisujesz się w ten schemat. Czekam aż pojawi się oficjalna diagnoza EDD (Empath Delusional Disorder).

A potrafisz podać powód czy tak sobie gadasz ?

1 godzinę temu, Melodiaa napisał(a):

Gdy empata jest krzywdzony, jego wrażliwość sprawia, że ból jest odczuwany znacznie głębiej i bardziej wielowymiarowo niż u przeciętnej osoby. Empaci często absorbują negatywne emocje sprawcy, co prowadzi do drastycznego wyczerpania psychicznego i fizycznego. 

Dzięki. Ale indykowi chyba chodziło o pseudoempatów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi