Skocz do zawartości
Nerwica.com

Brak pracy

Fluffy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem o czym piszecie ale spamujecie  😛.

Ja sie zdecydowanie nie zgadzam ze stwierdzeniem "praca jedynym miernikiem wartości człowieka".

Kto to wymyślił?

Jeśli o mnie chodzi, to tak, praca ma dla mnie duże znaczenie. Docenienie w pracy ma dla mnie duże znaczenie, wypłata też... ale są na świecie ważniejsze rzeczy.

Myślę, że poczucie sensu w pracy ma duże znaczenie, ale tak naprawdę to czy ma sie to poczucie niekoniecznie zależy od rodzaju pracy, a czasami od tego jak sami o tym myślimy, albo jak inni to nam przedstawiają. Jak byłam na rozmowie o prace do mojej obecnej pracy przedstawiono mi ją jako coś mega ważnego. Ci ludzie sprawiali wrażenie, że naprawdę myślą, że to co robią jest super hiper ważne i nie powiem, miało to swój urok. Teraz gdy już mam tą prace, wspominam tą sytuację i jakoś tak milej mi się robi.

Myślę, że wielu zawodom można przypisać to, że mają znaczenie. Weźmy np. pracę w Biedronce. Kasjerzy są na pierwszej lini frontu, są wizytówką sklepu, jak ktoś coś zawali na magazynie to będzie problem z towarem itd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, bei napisał(a):

Ja sie zdecydowanie nie zgadzam ze stwierdzeniem "praca jedynym miernikiem wartości człowieka".

Ja nie pisałam o tym. Tylko że jej brak prędzej czy później nawet urojenia może na swój temat sprawić właśnie jak to ze ktoś nie ma wartości 

55 minut temu, bei napisał(a):

Ja nie pisałam o tym. Tylko że jej brak prędzej czy później nawet urojenia może na swój temat sprawić właśnie jak to ze ktoś nie ma wartości 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Dokładnie tak wpływa i niszczy wszystkie obszary życia, do tego zabija poczucie własnej wartości i zabiera poczucie bezpieczeństwa- podstawową potrzebę taka jak jedzenie, picie, spanie, itp

Sama prawda

6 godzin temu, Kataklizm napisał(a):

Dokładnie tak jest, bez pracy człowiek traci poczucie własnej wartości i czuje się nieprzydatny

wyizolowany, bezwartościowy, nieproduktywny…ogólnie same minusy

6 godzin temu, Doktor Indor napisał(a):

Dlatego trzeba robić wszystko, żeby ewentualna utrata pracy była jak najmniej bolesna. Mieć oszczędności, poduszkę finansową, żeby przetrwać szukanie nowej pracy i inwestować w siebie tak, żeby mimo upływu lat dalej być wartościowym na rynku pracy na tyle, na ile to możliwe. Co się oczywiście łatwo mówi, ale zwykle jest do zrobienia przynajmniej w jakimś zakresie.

To prawda, ale czasem nie przewidzisz kiedy tracisz pracę, zachorujesz do tego sprzęt Ci w domu się rozkraczy i inne problemy, które chodzą parami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi