Skocz do zawarto艣ci
Nerwica.com
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki kt贸re...
Znajd藕 wyniki...
Szymon1992

Zawirowania nerwicowe 馃槃

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakiego艣 czasu mia艂em spok贸j z atakami paniki , l臋ku i reszt膮 objaw贸w tej naszej wsp贸lnej kole偶anki, nerwicy馃榿

Wystarczy艂o aby cz艂onek mojej rodziny poruszy艂 z kim艣 temat schizofrenii i ju偶 mnie wzi臋艂a w obroty nerwiczka.. Ech...

M贸j problem polega na tym, 偶e strasznie boje si臋 tej choroby i sam膮 my艣l o niej dostaj臋 paniki. Czasami mam to w 4 literach i czuj臋 si臋 wy艣mienicie a bywaj膮 okresy, 偶e lepiej nie wymawia膰 przy mnie tego s艂owa 馃槀

Moje pytanie brzmi czy to normalne, 偶e jest dobrze przez pewien czas a potem zn贸w 藕le? Dodam, 偶e zacz臋艂o si臋 od derealizacji, kt贸r膮 dostaje tylko w s艂oneczne dni... W sumie to te偶 troch臋 dziwne, bo gdy jest pochmurno lub pada deszcz to czuj臋 si臋 normalnie. Oczytalem si臋 o schizo i to jest m贸j najwi臋kszy problem, bo na si艂臋 wyszukuje u siebie jej objaw贸w...

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach

Czesc! mam podobnie 馃檪聽od jakiegos czasu radze sobie z atakami paniki i nie boje sie ich, ale za to czesto lapie mnie stres przed tym, ze moge zachorowac na inna chorobe psychiczna, czasem jest to nie do wytrzymania, bo wmawiam sobie milion objawow, czy ktos ma

sposob jak to pokonac? 馃槂

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

To najgorszy objaw nerwicy moim zdaniem. Ka偶d膮 chorob臋 mo偶na wykluczy膰 poprzez badania a choroby psychicznej nie 馃槈

Mam diagnoz臋 nerwicy l臋kowej z napadami paniki potwierdzon膮 przez dw贸ch psychiatr贸w a mimo to dalej s膮 w膮tpliwo艣ci. Ech... Ciekawe ile to jeszcze potrwa. Dodam, 偶e nie bior臋 偶adnych antydepresant贸w, benzodiazepin itp, tylko zio艂owe uspokajacze. By艂o ju偶 tak dobrze a偶 tu nagle znowu to samo..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
34 minuty temu, Szymon1992 napisa艂:

Dodam, 偶e nie bior臋 偶adnych antydepresant贸w, benzodiazepin itp, tylko zio艂owe uspokajacze. By艂o ju偶 tak dobrze a偶 tu nagle znowu to samo..

No to bez urazy, ale tym nerwicy nie wyleczysz ;)聽Wiesz, my艣l臋 偶e takie m膮dre dzia艂anie (dieta, aktywno艣膰 fizyczna, zio艂a) s膮 bardzo ok, je艣li chcemy zapobiec nawrotom albo generalnie by膰 zdrowymi. Ale gdy jeste艣 w pocz膮tkowej fazie i pojawiaj膮 si臋 ataki paniki, to ja widz臋 konieczno艣膰 jednak podj臋cia terapii... rozmawiasz w og贸le z kim艣 o tym, co si臋 u Ciebie dzieje? Forum si臋 nie liczy! ;)聽S膮 rzeczy, kt贸re wci膮偶 uruchamiaj膮 w Tobie napady paniki, wi臋c jest nad czym pracowa膰.聽

A w momencie kiedy "jest dobrze" jak to okre艣li艂e艣, tak naprawd臋 jeste艣 w fazie wyparcia i udawania, 偶e wszystko jest ok. I tak mo偶na funkcjonowa膰 jaki艣 czas. Ale potem kt贸rego艣 dnia Ci臋 walnie i albo stan depresyjny, albo atak paniki gwarantowany... Nerwicy nie mo偶na bagatelizowa膰 i liczy膰 na to, 偶e sobie p贸jdzie. Skoro si臋 pojawi艂a, to chce Ci臋 ostrzec, 偶e robisz co艣 wbrew sobie.聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Rozmawiam z 偶on膮 o tym co si臋 dzieje. Bylem prywatnie u psychiatry, kt贸ry przepisa艂 mi mozarin + trittico na noc. Poleci艂 mi tak偶e abym uda艂 si臋 do rodzinnego po skierowanie do psychologa co te偶 uczyni艂em. Rodzinny odes艂a艂 mnie do psychiatry i stwierdzi艂, 偶e to on powinien mnie skierowa膰 do psychologa. Zapisa艂em si臋 jeszcze raz, tym razem na NFZ. Na wizycie dosta艂em kolejne leki pralex + trittico, ale o psychoterapii nic nie wspomnia艂 a gdy si臋 upomnia艂em to jakby nie s艂ysza艂. Nie chce si臋 faszerowa膰 SSRI, bo to w sumie droga do nik膮d. Prywatnie na psychoterapi臋 nie p贸jd臋, bo mam teraz sporo wydatk贸w i po prostu nie wyrobi艂 bym finansowo... Jak to jest, do kogo w ko艅cu uda膰 si臋 po skierowanie do psychologa?

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Zar贸wno rodzinny jak i lekarz psychiatra mog膮 wystawi膰 skierowanie na psychoterapi臋, skoro Ci nie daj膮, to g艂upi s膮 :P聽 Ja dostaj臋 bez problemu skierowania, sam rodzinny mi to nawet kiedy艣 proponowa艂, wi臋c nie rozumiem, czemu Tobie tak trudno :(

Masz racj臋 z SSRI - nie musisz ich bra膰, je艣li dajesz rad臋 funkcjonowa膰 bez lek贸w, ale no, musisz jako艣 si臋 leczy膰, a terapia jest w sumie najwa偶niejsza. I da si臋 znale藕膰 spoko psychologa na NFZ 馃檪

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Bardzo Ci dzi臋kuj臋 za odpowied藕 馃槈

A Tu z czym si臋 zmagasz, je艣li mo偶na wiedzie膰? Dr臋czy mnie ta my艣l o schizofrenii, 偶e mog臋 albo ju偶 jestem na ni膮 chory馃榿 Nie wiem czy to normalne w nerwicy, ale strasznie daje w ko艣膰..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Zapomnia艂em dopisa膰, 偶e z nerwic膮 "bawi臋 sie" od 13 roku 偶ycia czyli ju偶 14 lat z okresami bezobjawowymi max 1,5 - 2 letnimi. Zawsze bra艂o mnie na jesie艅 a teraz zacz臋艂o si臋 w kwietniu i trzyma po dzi艣 dzie艅. Oczywi艣cie zdarza艂y si臋 dni a nawet tygodnie, kiedy nic mi nie dolega艂o. Ostatnio te偶 mia艂em urlop od objaw贸w po czym 3 dni temu zatakowalo mnie z podw贸jn膮 moc膮. Dzisiaj ju偶 jest troch臋 lepiej, ale derealizacja mnie "klepie" i w艂a艣nie w tym stanie mam nasilniejszy l臋k przed chorob膮 psychiczn膮.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
49 minut temu, Szymon1992 napisa艂:

Bardzo Ci dzi臋kuj臋 za odpowied藕 馃槈

A Tu z czym si臋 zmagasz, je艣li mo偶na wiedzie膰? Dr臋czy mnie ta my艣l o schizofrenii, 偶e mog臋 albo ju偶 jestem na ni膮 chory馃榿 Nie wiem czy to normalne w nerwicy, ale strasznie daje w ko艣膰..

Tak, to normalne, ja kilka razy podejrzewa艂am u siebie dwubiegun贸wk臋 xD聽Niestety, ale l臋ki hipochondryczne si臋 cz臋sto przy nerwicy pojawiaj膮 i jedyny spos贸b, aby si臋 ich pozby膰, to generalna praca nad l臋kami. Jak si臋 zaczynasz wkr臋ca膰 w choroby, to tego nie da si臋 przerwa膰, tylko si臋 to pot臋guje. Dlatego nie b臋d臋 Ci臋 o nic pyta膰, no bo nie wiem, co z takimi podejrzeniami zrobi膰.

Ja mam聽zaburzenia l臋kowe i depresyjne mieszane. Kiedy艣 mia艂am ataki paniki, od SSRI ca艂kowicie przesz艂y. Ostatnie miesi膮ce g艂贸wnie depresja, ale od mniej wi臋cej miesi膮ca jest niesamowita poprawa, ale wiem, 偶e to wynik rozmowy z lekark膮, zrobi艂am gigantyczny post臋p w mojej g艂owie :P聽Tylko, 偶e ja ju偶 mia艂am tak膮 porz膮dn膮 terapi臋 lata temu, kt贸ra mnie przywr贸ci艂a do 偶ycia. A te zaburzenia obecnie to wynik konkretnego wydarzenia.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Bardzo si臋 ciesz臋, 偶e jest Ci lepiej. Jeszcze raz bardzo dzi臋kuj臋, 偶e po艣wi臋ci艂a艣 mi sw贸j czas i odpowiedzia艂a艣 na m臋cz膮ce mnie pytanie馃槂 Postaram si臋 nie skupia膰 na tych my艣lach oraz zrobi臋 wszystko co w mojej mocy by dosta膰 si臋 do psychologa i przepracowa膰 pow贸d mojej przyjaci贸艂ki nerwiczki 馃榿

呕ycz臋 du偶o zdr贸wka 馃槈

P. S. B臋d臋 zdawa艂 relacj臋 jak mi idzie w miar臋 swoich mo偶liwo艣ci.

Pozdrawiam

Szymon

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋