Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to nie? Gdzieś pisałeś, że Ci się celebrycki żywot szykuje, że jakieś wywiady, coś ten tego... :smile:
nawet nie wiadomo czy to się ukaże, a zresztą to było incognito i żaden ze mnie celebryta, na szczęście.
Mnie jeszcze rozbija jak mozna sie zastanawiac , czy ktos podajacy sie za syna boga był zrownowazony psychicznie O-o

Dziś by taiego Jezusa w psychiatryku zamknęli albo by zrobił karierę w show biznesie jak Maciej wróżbita ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bittersweet, nie rozbijajmy się lepiej nad tym, bo i tak w społeczeństwie ludzi omamionych religią, prędzej my zostaniemy uznani za psychicznych, że nas to rozbija, niż sami wierzący, że w te zapewniania o boskości wierzą. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, ale zapamiętajmy nasze ksywy stąd, co? Jak po wszystkim znajdziemy się w piekle, to moglibyśmy stworzyć jakąś grupę wsparcia czy coś. <3 Albo byśmy zaczęli wspólnie grzeszyć. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neon, to Ty nie przesadzaj, ksiadz jest zajefajny bo rapuje i przez to indoktrynuje ? Dla mnie bylby przekonujacy gdyby zrzucil sukienke i koronki i zyl jak normals, skoro "wystarczy pismo swiete bo tam sa odpowiedzi" Niech zyje jak zwykly czlowiek i kieruje sie wskazowkami z tego pisma, zamiast pouczac innych i zyc na ich koszt.

Jeżeli to jest dla Ciebie indoktrynacja, to szczerze Ci współczuje. Dla mnie jest przekonujący, ponieważ bije od niego pewność, że wie co robi i mówi, i mówi mądre rzeczy.Wole go niż popkulturowe media, jedz jedz i popijaj colą, 3 batoniki w cenie dwóch!! zobacz sąsiad jedzie na wakacje, nie stać cię? weż kredyt!!. Jeżeli uważasz że jest jakaś konkretna instrukcja w jaki sposób każdy ma przeżyć życie, a w szególności jeżeli Ty myślisz, że wiesz jak je powinni przeżyć inni, to wielce sie mylisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ba, Bashobora też jest bardzo przekonujący, zebrał ostatnio całe stado półgłówków na stadionie narodowym. On nie tylko uzdrawia, ale i wskrzesza zmarłych. To wszystko byłoby nawet zabawne, gdyby nie było tak bardzo przygnębiające. :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, ten ksiądz sam płynie popkulturowym nurtem, a że batoniki zastąpił św księgą, to mądrości jego wypowiedzi bynajmniej nie przysparza.

Jeżeli uważasz że jest jakaś konkretna instrukcja w jaki sposób każdy ma przeżyć życie, a w szególności jeżeli Ty myślisz, że wiesz jak je powinni przeżyć inni, to wielce sie mylisz.
A księża zdają się wiedzieć, jak inni powinni swoje życie przeżyć...mylą się? czy tylko bitter się myli, bo nie jest księdzem? :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśliz, że jak nie będzie kościoła, to świat stanie się piękniejszy? to dziwne, że w Europie jego rola spada, a wzrasta ilość ludzi z chorobami psychicznymi.
W najbiedniejszych i zwykle mocno wierzących krajach świata prawie w ogóle nie ma chorych psychicznie powinniśmy podążyć tą drogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, ten ksiądz sam płynie popkulturowym nurtem, a że batoniki zastąpił św księgą, to mądrości jego wypowiedzi bynajmniej nie przysparza.

Jeżeli uważasz że jest jakaś konkretna instrukcja w jaki sposób każdy ma przeżyć życie, a w szególności jeżeli Ty myślisz, że wiesz jak je powinni przeżyć inni, to wielce sie mylisz.
A księża zdają się wiedzieć, jak inni powinni swoje życie przeżyć...mylą się? czy tylko bitter się myli, bo nie jest księdzem? :bezradny:

Nie mówi, żebym kupił Biblie, mówi? i nie mówi mi żebym został księdzem,mówi? a że mówi, że nie można popełniać złych uczynów,że wiare w Boga powinnismy wykazywać poprzez dobre uczynki, to co w tym złego? no powied,z co w tym złego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśliz, że jak nie będzie kościoła, to świat stanie się piękniejszy? to dziwne, że w Europie jego rola spada, a wzrasta ilość ludzi z chorobami psychicznymi.
W najbiedniejszych i zwykle mocno wierzących krajach świata prawie w ogóle nie ma chorych psychicznie powinniśmy podążyć tą drogą.

Ja nie mówie o tym, żebyśmy odrzucili pieniądze, ale o tym, że są większe problemy niż człowiek w koloratce. Ale wiem, temat na czasie, do tego można wylać troche własnej frustracji.No i na forum coś sie dzieje :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mówie o tym, żebyśmy odrzucili pieniądze, ale o tym, że są większe problemy niż człowiek w koloratce. Ale wiem, temat na czasie, do tego można wylać troche własnej frustracji.

Przecież chodziło mi o to że źródłem chorób psychicznych nie jest brak wiary, a to co robi kler nie ma na moje życie żadnego wpływu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, A może wzrost zaburzeń to wpływ zmian klimatycznych albo zmniejszenia liczby piratów? ;)

A jak ma nie wzrosnąć liczba ludzi chorobami zaburzeniami, skoro systematycznie ulega wydłużeniu lista zachowań klasyfikowanych jako chorobowe? wg DSM z 1980 III było 265 diagnoz( wzrost z 182 z poprzedniego wydania) a w 2000 roku w DSM IV już 365 diagnoz....http://www.psychologia.edu.pl/obserwatorium-psychologiczne/1750-farmakologiczne-iluzje-psychiatrii.html

Kurde czy wszystko co złe na świecie, musi być zawsze wynikiem słabnącej roli Kościółka? :blabla:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neon, jezeli wiare w boga wystarczy wykazywac przez dobre uczynki / 100% popieram / to czemu on tego nie robi po prostu ? Tylko został ksiedzem i wymachuje Biblia ? Juz raz o to pytalam zreszta , no i po co ci ksieza sa wgl ?

Mylisz sie, bo wielu z nich działa prospołecznie i tworzą wspólnoty oparte na szacunku. Wiesz gitarka, ogniska, ale na co ja mam Ci to tłumaczyć? ja sam uważam że rola kościoła bedzie marginalizowana, aż jego znaczenie spadnie do minimum. Przynajmniej wiara w Boga za pośrednictwem kościoła. Tylko smieszy mnie ta napastliwość, bo uganiasz sie za komarem, nie wiedząc ze za plecami zaczyna grasować szarańcza :D

ego, mi bardziej chodzi o to, że są istotniejsze problemy, o wiele istotniejsze. No ale ludzie na forum znleźli sobie fajna rozrywke i "chłopaka do bica", bawcie sie! show must go on!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, bo widzisz, jak o mnie chodzi to znaczna część odchyłów psychicznych jakie mam, to właśnie konsekwencja wychowania w wierze katolickiej...myślisz, że kogokolwiek to kurwa obchodzi? Nie! bo wszyscy mają od małego wbite we łbach, że co złego to nie Krk! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ego, Moim zdaniem poprostu źle trafiłaś. Ja kościół biore pół na pól. na księdza patrze z przymróżeniem oka, ale uważam że problemem nie był kościół, a twoi rodzice. Bo jeżeli oni mieli problemy, to gdyby nie było kościoła,a zamiast tego skupili by się na pracy czy dyscyplinie, to przywiązali by Cie do pługa i orałabyś pole po całości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, no o tym właśnie mówię, nawet nie wiesz jak ze mną było, ale już wiesz, że to absolutnie nie Krk jest winny..

Do pługa to był konik przywiązany, a nie ja, ja tylko poganiałam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu, w każdym zdaniu błędy, już się nie da na to patrzeć. Ja też chcę być niewidomy, jak neon, tak będzie łatwiej. W szkole powinna być tylko religia, kk powinien rozkraść ten biedny kraj do końca, a ludzie niech się tylko modlą. Dla kościoła to i tak gorzej, jeśli ktoś jest piśmienny, więc trochę neona rozumiem.

I jeszcze pis idzie po władzę, na jesieni mój stan zdecydowanie się pogorszy. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne klasyfikuje wiarę w Boga jako chorobę psychiczną.

Tu streszczenie tłumaczenia:

"Według nich pogarsza to zdolność do podejmowania decyzji. Ich 5letnie badania wykazały, że pobożni, religijny ludzie często cierpią na lęki, halucynacje i paranoje. Profesor psychologii Lillian Andrew powiedziała, że co roku tysiące ludzi umiera ponieważ odmawia leczenia z powodów religijnych np. Świadkowie Jehowy; wiele osób wierzy również, że ma „moc uzdrawiania” i może komunikować się z Bogiem w nieznanych języku, wszystkie te oznaki są symptomami załamania psychicznego i utraty kontaktu z rzeczywistością. Dzięki nowej klasyfikacji lekarze będą mogli uznać osoby odmawiające leczenia z powodów religijnych za osoby niezdolne do podejmowania decyzji dotyczących ich zdrowia."

A tu źródło:

http://www.thenewsnerd.com/health/apa-to-classify-belief-in-god-as-a-mental-illness/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie lubię Kościoła odkąd się dowiedziałam, że zakazał czytania Harrego Pottera i w ogóle jest przeciwko magii, przepowiadaniu przyszłości itd. Kościół to tylko zakazy i instytucja przeznaczona dla głupszych ludzi, którzy nie potrafią samodzielnie myśleć, durne też jest zakazywanie antykoncepcji ludziom. Antykoncepcji powinni uczyć w szkołach. Lepiej być niewierzącym, po prostu lepiej się żyje, jak kiedyś chodziłam do kościoła byłam smutna i przygaszona, przygnębiające to było dla mnie, teraz więcej korzystam z życia, podróżuję, spełniam swoje marzenia, jakość życia się polepszyła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi