Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

refren, także w świetle tego, że źle oceniłaś mój opis Jezusa, jak i również uczonych, poważanych ludzi można stwierdzić, że to z twoim zdrowiem psychicznym jest coś nie tak. Ja tylko powołałem się na całkiem wiarygodne informacje, które ty zlekceważyłaś i zamiast pójść po rozum do głowy i uświadomić sobie, że to właśnie ty mijasz się z prawdą przypisałaś swoje zaburzone postrzeganie mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jetodik, nie chodzi o to a o to co wcześniej już tłumaczyłem. Chooj tam z z tym czy to było obraźliwe czy nie, mam to gdzieś. Jeszcze raz tłumaczę. To nie ja sobie wymyśliłem zdrowie Jezusa, to refren w ten właśnie sposób to oceniła. Więc logiczne, że to jest jej błąd. Mam nadzieję, że już wszystko jasne. Jeżeli nie to trudno. Nawet w ogóle nie powinno dojść do tej rozmowy. Wszystko zrozumiałe było od początku. No ale cóż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak 'znaleźć' to co się chce, powołaj się na Hawkinga, wiesz, on też mówi o bogu, ale trzęsie się ze śmiechu w swoim fotelu na kółkach na myśl o religii.

Zapewne jako katolicy wiecie, że jeśli popieracie in vitro to popełniliście grzech ciężki, see u in hell :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle se ze religie sprytnie zawlaszczyły bogow dla siebie.Przyjmujac ze istnieja jakies boskie siły, nie rozumiem potrzeby tworznia posrednikow miedzy czlowiekiem a owa siła. Jaki jest cel ? Przeciez pogadac z bogiem mozna bezposrednio i wszedzie, nie trzeba biegac do jakiegos budynku z jakims gosciem i mu za to placic, zeby wyjasnial co ten bog by nam powiedzial, gdybysmy sie do niego zwrocili.Absurd.Niestety, goscie w czarnych sukienkach przez setki lat cwanie indoktrynowali ze to oni sa godni ? uprawnieni ? do kontaktow z bostwem, a ciemny lud słucha tego z przejeciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, co mi sie nie podoba w katolicyzmie?

ano to, że do wiary doszedłem raczej pomimo katolicyzmu a nie dzięki niemu.

zbyt duży nacisk kładziony jest na tą rytualną, ceremonialną formę.

zarzuca się etatowym ateistom, że "konfrontują się z katolicyzmem nie przez polemikę z pismami św. Augustyna, ale przez pryzmat niemądrych oświadczeń biskupa".

i jest to słuszny zarzut, jednak katolicyzm ma w tym swój spory udział, bo o ile owszem, wiadomo, ze katolicyzm to również odniesienia do ludzi którzy maja coś mądrego do powiedzenia, jednak jak wielu przeciętnych katolików zapoznawana jest z filozoficzno-teologicznymi interpretacjami tekstów św. Augustyna czy św. Pawła?

Także nie podoba mi sie ta ludowość, obrzędowość katolicyzmu, choć nie wykluczam, że może jest to potrzebne społeczeństwu, w krajach buddyjskich rónież ludziom nie tłumaczy się tekstów Nagardżuny, zamiast tego daje im możliwość wpisania swojego życia w pewien porządek obrzędowy, pokazuje im się piękne rzeźby, zapach kadzidełek, dźwięki dzwoneczków...

abrakadabra xx,

Także spadam z tego wątku i mam nadzieję, że tu nie będę musiał wracać.

zabrzmiało groźnie :zonk: ale jednak musze sie niezgodzic z tym co napisałeś.

otóż dla Refren psychika Jezusa moze byc wzorem zdrowej psychiki i ona również znalazłaby psychiatrów którzy potwierdziliby tą tezę, więc kategoryczne stwierdzenie, że powinna sie zorientować, ze mija sie z prawdą jest na wyrost, nie mówiąc już o tym, że może się z psychiatrami nie zgadzać, czy trzeba się z nimi zgadzać? zbyt często się mylą aby trzeba się z nimi zgadzać by pozostać racjonalnym, o czym wielu z tego forum już się przekonało.

psychika to zbyt złożona kwestia i diagnozowanie tutaj pewnych rzeczy nie jest jednoznaczne jak diagnozowanie zaskórników przykładowo.

uważa się za Boga - urojenia wielkościowe.

taka diagnoza może być słuszna tylko dla tych którzy uważają Jezusa za nieBoga, więc logiczne że katolicy nie powinni przyjmować tego rozumowania jako prawde którą powinni przyjąć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle se ze religie sprytnie zawlaszczyły bogow dla siebie.Przyjmujac ze istnieja jakies boskie siły, nie rozumiem potrzeby tworznia posrednikow miedzy czlowiekiem a owa siła. Jaki jest cel ? Przeciez pogadac z bogiem mozna bezposrednio i wszedzie, nie trzeba biegac do jakiegos budynku z jakims gosciem i mu za to placic, zeby wyjasnial co ten bog by nam powiedzial, gdybysmy sie do niego zwrocili.Absurd.Niestety, goscie w czarnych sukienkach przez setki lat cwanie indoktrynowali ze to oni sa godni ? uprawnieni ? do kontaktow z bostwem, a ciemny lud słucha tego z przejeciem.

Ks. Bartczak też cwanie indoktrynuje? i zobacz jak kłamie i mami ciemny lud :) On w ten sposób celebruje wiarę, poprzez katolicyzm Nie przesadzajmy. Kościół nie pwoinien otrzymywać dotacji rządowych, ale nie powinien też zostac opodatakowany.

[videoyoutube=cgJH42D4084][/videoyoutube]

To jest super i tylko 1.100.000 wyswietlen

[videoyoutube=bJ8tso4vC-I][/videoyoutube]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kościół nie pwoinien otrzymywać dotacji rządowych, ale nie powinien też zostac opodatakowany.

A to dlaczego? Tzn. dlaczego nie powinien być opodatkowany, bo to, że nie powinien otrzymywać dotacji państwowych jest oczywiste. Z funduszu dostają wielkie pieniądze (133 mln w ubiegłym roku chyba), a jeszcze dwa lata temu było to nieco ponad 90 mln. Pazerne klechy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neon, żeś pojechał.. podatki i Kościół ;) dobre sobie :mrgreen: , wiesz ile podatku płaci Kościół? poczytaj sobie:http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/podatki-kosciola-chcialbys-placic-tylko-236,78,0,1631566.html

Klechy zaczną płacić podatki, jak im fiskus kasy założy, bo to teraz, to nawet nie jest ochłap, ani nawet żer dla świń, w porównaniu do tego, co doją ze żłoba państwowego i z owieczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym chciał, by księża byli utrzymywani tylko z podatków wiernych.Jesteś katolikiem ? Płać na kościół.

To byłoby najlepsze rozwiązanie. Szybko by się okazało, że w Polsce nie ma ponad 90% katolików tylko tak. ok. 20%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z jakiej racji klechy mieliby być przez kogokolwiek utrzymywani? księża to powinni być przez nikogo utrzymywani, tylko powinni pójść do pracy i sami zapracować tam uczciwie na swoje utrzymanie. Niby dorosłe, zdrowe chłopy, a zachowują się jak jakieś cipki, chodzą w sukienkach i tańczą w koło stołu, a na koniec patrzą żeby w zamian za to, im jakaś babcia kościółkowa zapewniła utrzymanie....nie mają ani wstydu, ani honoru. Ale tak, w końcu bozia ich powołał, żeby owieczkom służyć , więc robią za dojarzy stada baranków, żeby "mleko" się nie zmarnowało..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

refren, także w świetle tego, że źle oceniłaś mój opis Jezusa, jak i również uczonych, poważanych ludzi można stwierdzić, że to z twoim zdrowiem psychicznym jest coś nie tak. Ja tylko powołałem się na całkiem wiarygodne informacje, które ty zlekceważyłaś i zamiast pójść po rozum do głowy i uświadomić sobie, że to właśnie ty mijasz się z prawdą przypisałaś swoje zaburzone postrzeganie mnie.

Rozumiem, że wszyscy ludzie, którzy uważają że Jezus był zdrowy psychicznie, mają problemy z własnym zdrowiem. To trochę nas jest i bardzo to zacne grono. Chyba że tylko ci, co źle oceniają Twój wpis mają problemy psychiczne. To z pewnością ma znaczenie diagnostyczne. Z Tobą po prostu się nie da nie zgadzać...

Wybacz, ale nie chce mi się czytać tych pseudonaukowych bzdur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzałam.

Nadinterpetacja Kempińskiego czy raczej niedointerpretacja lub wręcz kompletne niezrozumienie oraz powoływanie się na fikcję literacką czyli "Mistrza i Małgorzatę" - to najlepsze momenty.

...oraz opinia psychiatry, w poglądach skrajnego materialisty i antyklerykała, uważającego, że potrzeby religijne to patologia. Dlaczego mnie to nie dziwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie wiem czy Jezus był zdrowy psychicznie, nie wiadomo czy w ogóle istniał a co dopiero 2000 lat po jego rzekomej śmierci oceniać jego zdrowie psychiczne. Zresztą w tamtych czasach kategoria choroby psychicznej nie istniała, co najwyżej można było być opętanym bądź pokaranym przez boga, bogów. Pod chorobę psychiczną natomiast podlega uczynienie najważniejszą rzeczą w życiu żywota Żyda sprzed 2000 lat :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neon, to Ty nie przesadzaj, ksiadz jest zajefajny bo rapuje i przez to indoktrynuje ? Dla mnie bylby przekonujacy gdyby zrzucil sukienke i koronki i zyl jak normals, skoro "wystarczy pismo swiete bo tam sa odpowiedzi" Niech zyje jak zwykly czlowiek i kieruje sie wskazowkami z tego pisma, zamiast pouczac innych i zyc na ich koszt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Księża są zajefajni bo np jeżdżą na motorze, biorą udział w triathlonie czy jadą na Woodstock, tysiące innych też to robi ale nie są z tego powodu zajefajni albo robi tyle szumu. Choć niekoniecznie sami księża są temu winni tylko ludzie, media dla których to sensacja, tylko czemu ja nie jestem zajefajny i sławny bo żyje w celibacie tak jak powinni księżą. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, dziś znów wymiata system. :great:

No a jak np jakiś ksiądz odmówi przyjęcia kasy "z okazji sakramentu", to jest dopiero bohater! Mógł wziąć, a nie wziął! trzeba mu zapłacić podwójnie!

tylko czemu ja nie jestem zajefajny i sławny bo żyje w celibacie tak jak powinni księżą. :mrgreen:
Jak to nie? Gdzieś pisałeś, że Ci się celebrycki żywot szykuje, że jakieś wywiady, coś ten tego... :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi