Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jeśli zwiększam dawkę np. z 50mg na 100mg, to znowu trzeba czekać te 3-4 tygodnie aż większa dawka zacznie działać w pełni?

tak trzeba czekać

Nie trzeba czekać, receptory są już zdownregulowane, przy większej dawce blokowana będzie większa ilość cząsteczek SERT, a tym samym będzie więcej serotoniny w przestrzeni synaptycznej.

nie są zdownregulowane , trzeba czekać . zalew sert jest od 1 tabletki , to nie oznacza efektu antydepresyjnego.

-- 24 mar 2016, 23:44 --

Grabarz666, co zatem sie takowego dzieje, ze uzyskuje sie efekt przeciwdepresyjny wlasnie wtedy?

daje okejke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarz666, co zatem sie takowego dzieje, ze uzyskuje sie efekt przeciwdepresyjny wlasnie wtedy?

Przy większej dawce blokowana będzie większa ilość cząsteczek SERT, a tym samym będzie więcej serotoniny w przestrzeni synaptycznej, a tym samym silniejszy agonizm (przez serotoninę) postsynaptycznych receptorów 5-HT1a i tym samym silniejszy efekt przeciwdepresyjny. Pamiętaj jednak, że nie u każdego efekt przeciwdepresyjny występuje dopiero na wysokich dawkach SSRI. Leki te mają natomiast tak zwaną dawkę pułapową, czyli powyżej pewnej dawki nie następuje okupacja większej ilości cząsteczek SER,T a tym samym nie zwiększa się pula serotoniny pozakomórkowej. Przy dawkach bliskich maksymalnych (bezpiecznych) niektóre SSRI (paroksetyna, sertralina, fluoksetyna), mają jeszcze inne mechanizmy działania np. NRI - paroksetyna, DRI - sertralina, inhibicja rec. 5-HT2c - fluoksetyna i to one prawdopodobnie odpowiadają za zwiększenie działania przeciwdepresyjnego.

-- 25 mar 2016, 00:55 --

nie są zdownregulowane , trzeba czekać . zalew sert jest od 1 tabletki , to nie oznacza efektu antydepresyjnego.

Zero logiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silniejszy agonizm receptorow, ktore juz sa zdownregulowane nie powinien dac az takiej odpowiedzi, przynajmniej teoretycznie. Taki sam rezultat powinno dac nizsze stezenie leku na bardziej wrazliwych receptorach, czyli w zasadzie to, co dzieje sie na poczatku. Jest gdzies blad w moim mysleniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku przewlekłego podawania SSRI zachodzi downregulacja i desensytyzacja somatodendrycznych autoreceptorów (czyli presynaptycznych) 5-HT1a (na neuronach serotoninowych). Natomiast zwiększone stężenie serotoniny w przestrzeni międzysynaptycznej agonizuje postsynaptyczne receptory 5-HT1a.

Long-term administration of SSRIs results in a desensitization of the somatodendritic 5-HT1A autoreceptor of 5-HT neurons in the dorsal raphe nucleus (DRN), thereby allowing their firing rate to recover in the presence of the drugs. In addition, long-term SSRI treatment also desensitizes terminal 5-HT1B/1D autoreceptors. With 5-HT1a autoreceptors regulation decreased, there can be a return to normal firing activity and a greater release of 5-HT per impulse, thus leading to an increased serotonergic transmission at postsynaptic 5-HT1A receptors.

9e76314f3c5cb.jpg

-- 25 mar 2016, 02:46 --

lub

776158f0989e8.png

B) depresja - przed podaniem SSRI

A) remisja - po podaniu SSRI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarz666 z jakiego artu pochodzi ten pierwszy rysunek?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25532701

http://www.cell.com/trends/cognitive-sciences/fulltext/S1364-6613(14)00237-X

Jak zapewne zauważyłeś autorzy proponują, że opóźnione działanie kliniczne SSRI i SNRI może wynikać (również) z początkowej redukcji transmisji glutaminergicznej. Niestety nie mam dostępu do pełnej publikacji więc szczegółów nie podam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarz666, dzieki za dojasnienie. Nie bylem pewien zaleznosci zwiekszenia dawki i czasu potrzebnego na zadzialanie.

Spoko ;)

Generalnie sprawa z SSRI wcale nie jest taka prosta jakby mogło to się wydawać.

Co prawda zwiększenie ilości serotoniny w przestrzeni synaptycznej następuję już po 1. tabletce SSRI, na skutek inhibicji SERT, ale działanie kliniczne obserwowane jest najwcześniej koło 2. tygodnia stosowania (przynajmniej dla escytalopramu) i wynika to właśnie z czasu potrzebnego na downregulację presynaptycznych autoreceptorów 5-HT1a (szczegóły w poście wyżej - po angielsku), aczkolwiek autorzy powyżej cytowanej publikacji sugerują również zaangażowanie układu glutaminergicznego w tą opóźnioną odpowiedź kliniczną SSRI.

-- 25 mar 2016, 11:44 --

Psychopharm, poniższy artykuł trochę rozjaśnia powiązanie układu serotonina-glutaminian (co prawda nie w odniesieniu do SSRI, ale jednak):

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2430669/pdf/CN-4-2-101.pdf

Ogólnie im więcej o tym czytam tym większe mam przekonanie, że wiem mniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyplątały sie zaburzenia lekowe z FS

biore zolofcik 5 tygodni.

na 50siatce nie czulem zadnej roznicy, po miesiacu przyjmowania leku przeszedlem na 100mg, dzisiaj po 5 tygodniach wzialem 150mg ;) rano wzialem te 150mg i caly dzien sie poce jestem pobudzony niemal drze (a moze to po mocnej kawie, normalnie nie pije - dzis wyjatkowo musialem wypic z 3 lyzeczek:D) takze skutki uboczne jak najbardziej daja osobie znac. z pozytywow to troszke juz mi sie lęki zmniejszyly :)

moje pytanie do Was czy nie za szybko przeszedlem na 150mg?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyplątały sie zaburzenia lekowe z FS

biore zolofcik 5 tygodni.

na 50siatce nie czulem zadnej roznicy, po miesiacu przyjmowania leku przeszedlem na 100mg, dzisiaj po 5 tygodniach wzialem 150mg ;) rano wzialem te 150mg i caly dzien sie poce jestem pobudzony niemal drze (a moze to po mocnej kawie, normalnie nie pije - dzis wyjatkowo musialem wypic z 3 lyzeczek:D) takze skutki uboczne jak najbardziej daja osobie znac. z pozytywow to troszke juz mi sie lęki zmniejszyly :)

moje pytanie do Was czy nie za szybko przeszedlem na 150mg?

Pozdrawiam!

A Twój lekarz tak zalecił? Ja nie pamiętam jak zwiększałem dawkę setaloftu. Teraz przy esci to co 7 dni zwiększam dawkę o 5 mg. Pamiętam za to, że sam zapach kawy mnie odrzucał na setrze. Pogodnych Świąt :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zalecone zwiększać co tydzień 2x

Czyli tak:

12.5

25

50

100 podzielone na rano i wieczorem

Więc uważam, że dobrze zrobiłeś.

Pamiętaj, że maksymalna dawka to 200mg Daj mu jeszcze szanse na tych 150mg przez dwa, cztery tygodnie a gdy nie pomoże to należy go zmienić na inny lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekarz zalecil brac 100 do nastepnej wizyty (czyli jeszcze 2 tygodnie) jednak chcialbym zeby jak najszybciej przekonac sie o efektach dlatego zwiększyłem sobie dawke . Najgorsze jest ta niepewność czy sie polepszy czy nie , jak sobie poukladac zycie w zwiazku z tym...:(

-- 27 mar 2016, 21:48 --

BlueBP Escitil bralem miesiac i nie czulem zadnej roznicy wiec zrezygnowalem. Sertralina jest 2 w kolejce i efekty uboczne są, więc mam nadzieje że efekt oczekiwany też będzie. Są tutaj osoby którym sertra pomogła na lęki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekarz zalecil brac 100 do nastepnej wizyty (czyli jeszcze 2 tygodnie) jednak chcialbym zeby jak najszybciej przekonac sie o efektach dlatego zwiększyłem sobie dawke . Najgorsze jest ta niepewność czy sie polepszy czy nie , jak sobie poukladac zycie w zwiazku z tym...:(

BlueBP Escitil bralem miesiac i nie czulem zadnej roznicy wiec zrezygnowalem. Sertralina jest 2 w kolejce i efekty uboczne są, więc mam nadzieje że efekt oczekiwany też będzie. Są tutaj osoby którym sertra pomogła na lęki?

Na lęk powinna Ci chociaż trochę pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie lek super .Lecz odkąd go biorę mam non stop podwyższoną temperaturę ciała od 37,5-38.Infekcje wykluczone.

-- 28 mar 2016, 21:19 --

Na lęki nie bardzo.Za to napęd super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie lek super .Lecz odkąd go biorę mam non stop podwyższoną temperaturę ciała od 37,5-38.Infekcje wykluczone.

-- 28 mar 2016, 21:19 --

Na lęki nie bardzo.Za to napęd super.

U mnie było odwrotnie, no może bez słowa super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorota777 ja raczej nie potrzebuje dodatkowego napedu:) Zaczynam sie zastanawiac po kija lekarz mi to przepisal!

a czy jak pojde do lekarza i poprosze o recepte na benzo (bo ponoc dobre na lęki) to mi przepisze czy raczej bd robil problem? Dzieki za odpowiedz.

Próbowałeś Atarax ?lek jak dla mnie super.Psychiatra może i Ci przepisze .Ja brałam Afobam i było ok,Spróbuj najpierw Ataraxu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare lat temu ja bralem i bylo ok. Teraz ja biore juz poltora miesiaca i nie moge zwiekszyc dawki z 50mg. Czuc co prawda wiecej chceci do dzialania, ale poki co slabo dziala na lęki. Po jakim czasie odnotowywaliscie pierwsze pozytywne zmiany?

Pozdro i dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi