Skocz do zawartości
Nerwica.com

Terapia jej forma

SCF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po tym jak kolejny epizod nerwicy po 6 miesiacach w ogóle nie ustepowal i po tym jak nurt poznawczo-behawioralny nie pomógł mi wcale (skutecznosc po roku chodzenia 0%). Postanowilrm wybrac sie do psychiatry ktory de facto był tez terapeutą. Odradzil mi forme poznawczo behawioralna i zalecił psychodynamiczna. Po wstepnych rozmowach z psychoterapeutami z tego nurtu mowili mi ze poznawczo-behawioralna pomaga ale tylko na chwilę. Porownal nerwice do gorączki i terapie P-B do tabletki zbijajacej temperaturę zas psychodynamiczna do szukania przyczyny tej gorączki. Powiedział że grupowa codziennie po 3h psychodynamiczna pomaga tak po ok roku. W internecie zas wiekszosc wypowiada się pochwalnie nt terapi P-B zas bardzo negatywnie nt psychodynamicznej. Jest nawet forum na ktorym opiewaja forme P-B i odradzaja psychodynamiczna tylko 95% uzytkownikow tego forum wypowiada się że mija 5-25 lat od rozpoczecia ich nerwicy od wielu lat stosuja techniki P-B i ze na razie im nie pomaga ale wierzą ze wkrotce im pomoże. Mi ten nurt w ogole nie pomagal nic a nic. Nie wiem czy dlatego ze moje zaburzenie nerwixowe jest poważne czy dlatego ze to byla zwykla psycholog a nie terapeuta.

A objawy mam takie:

Aseksualnosc (trwa od kilku lat)

Brak apetytu

Przy bieganiu pojawia sie uczucie braku siły i uderzenia goraca

Przy probie czytania rzeczy które mnie na zabój interesowały zaczyna mnie sciskac w brzuchu robic chaos w glowie i pojawia sie uporczywe uczucie niechęci lub znudzenie

Przy sluchaniu muzyki ktora wczesniej mnie nakręcala pojawia sie brak odczuć i do tego scisk w brzuchu.nie ciesza mnie piekne widoki przyrody.

Pierwsze pol roku mialem doły ale od polowy maja ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Psychoterapeuta świadomie korzysta z dorobku różnych podejść terapeutycznych, mając do dyspozycji szeroki wachlarz metod i technik. To, jakie elementy danego nurtu wybiera, zależy od potrzeb i preferencji osoby, której pomaga, a także od rodzaju trudności, jaką ta osoba zgłasza.

Opieranie się na jednym nurcie uważam za dość okrojoną formę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SCF, masz prawo wybrać sobie psychoterapeutę pracującego w określonym nurcie. Jeśli wiesz, że poznawczo-behawioralna na Ciebie nie działa, nie widzisz efektów, spróbuj z psychodynamiczną. Będziesz miała porównanie. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zapisany na psychodynamiczna. A co jeśli mi ta terapia tez nic nie da ? Terapeuta mowil mi ze zawsze ta terapia pomaga w najgorszym razie tylko częściowo. No ale jeśli nic sie nie zmieni ? To co dalej mi pozostanie ? Ja takiego życia nie chcę.

Z perspektywy ostatnich 5 lat nastepuje stale pogorszenie co prawda były poprawy ale to juz nigdy nie bylo to samo co przedtem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi