Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czym są nasze problemy wobec tych statystyk...

Gość QueenForever

Rekomendowane odpowiedzi

Warto czasem zastanowić się nad tym jak nic nie znaczące są błahe problemy jednostki wobec dramatów jakie dzieją się w skali globalnej:

Dziś umrze na Świecie ok.80 .000 ludzi

w tym 1200 osób popełni samobójstwo

zostanie dziś dokonanych blisko 60.000 aborcji

w rzeźniach "bezosobowo" zostanie dziś zabitych:

-370.000 krów

-67.000.000 kurczaków

-80.000 gęsi

-1.590.000 królików

-690.000 owiec

-530.000 kóz

w tym roku umrze na swiecie blisko 30.000.000 ludzi;zostanie dokonanych blisko 21.000.000 aborcji,samobójstwo popełni blisko 270.000 ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Statystyka mordowanych w rzeźniach czy na ulicach (plaga nie wyjaśnionych zgonów)

nie miała poprawić Wam humoru ale mogła być szansą, byśmy się zastanowili nad tym,

że nasze problemy są relatywnie małe wobec ogromu cierpienia i zła na świecie.

Informacja może pobudzić do przemyśleń, do porzucenia egocentryzmu,

ja to widzę tak - Queen forever zapytał pośrednio, czy interesuje Was coś więcej niż czubek własnego nosa.

Wasze reakcje typu "nie wiem i nie chcę wiedzieć" są zaskakujące.

Jestem tym zdumiony, na tyle zdumiony, że sam nie podam Wam statystyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym są nasze problemy wobec TYCH statystyk ?

Jeszcze większymi problemami.

"Bank inwestycyjny Merrill Lynch obliczył niedawno, że w 2010 roku aż 10,9 mln ludzi na świecie miało majątek o wartości co najmniej 1 miliona dolarów. I wciąż ich przybywa! Każdego roku liczba ta rośnie o około 8 procent. W sumie wszyscy milionerzy na Ziemi posiadają około 42,7 biliona dolarów! To prawie połowa majątku całej ludności świata. W Polsce liczbę milionerów szacuje się na 50 tys. osób. Kto był największym bogaczem w historii? John Davison Rockefeller. U schyłku życia wartość jego...

...majątku szacowano na 1 400 000 dolarów, co stanowiło niemal 1,5 proc. PKB całych Stanów Zjednoczonych i odpowiada dzisiejszym 210-220 mld dol. To rekord wszech czasów! Siła nabywcza dolara na początku XX wieku, była kilkadziesiąt razy większa niż obecnie."

Gówno mnie obchodzi że ktoś ma gorzej. Tak samo jak moje problemy gówno obchodzą ludzi z cytatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o patrzenie dalej niż na siebie ani o to, że jesteśmy złymi i nieczułymi egoistami.

Po pierwsze to jak już pisałam - to, że ktoś ma gorzej nie znaczy, że ja nie mam źle.

Po drugie - większość z nas tutaj ma jakieś lęki i boi się świata. Przytaczanie informacje o tym, jaki świat jest zły tylko w tym stanie utwierdza, przez co jeszcze bardziej się boimy i zamykamy.

Po trzecie - świadomość tego, że jacyś ludzie albo zwierzęta giną nie sprawi magicznie, że przestaną.

Krótko mówiąc z przekazywania takich informacji NIC nie wynika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym są nasze problemy wobec TYCH statystyk ?

Jeszcze większymi problemami.

"Bank inwestycyjny Merrill Lynch obliczył niedawno, że w 2010 roku aż 10,9 mln ludzi na świecie miało majątek o wartości co najmniej 1 miliona dolarów. I wciąż ich przybywa! Każdego roku liczba ta rośnie o około 8 procent. W sumie wszyscy milionerzy na Ziemi posiadają około 42,7 biliona dolarów! To prawie połowa majątku całej ludności świata. W Polsce liczbę milionerów szacuje się na 50 tys. osób. Kto był największym bogaczem w historii? John Davison Rockefeller. U schyłku życia wartość jego...

...majątku szacowano na 1 400 000 dolarów, co stanowiło niemal 1,5 proc. PKB całych Stanów Zjednoczonych i odpowiada dzisiejszym 210-220 mld dol. To rekord wszech czasów! Siła nabywcza dolara na początku XX wieku, była kilkadziesiąt razy większa niż obecnie."

Gówno mnie obchodzi że ktoś ma gorzej. Tak samo jak moje problemy gówno obchodzą ludzi z cytatu.

On to pikuś w porównaniu z rodzina Rothschildów. To oni tak naprawdę rządzą tym światem

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rothschildowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi