Skocz do zawartości
Nerwica.com

Poczucie a uczucie

Gość Monar

Rekomendowane odpowiedzi

No bo gdzieś, ktoś, kiedyś napisał chyba tu na forum o dzienniczku uczuc i sobie zapisałam, co mam opisywac

i było napisane tak:

- sytuacja

- moje mysli

- uczucia (wazne jest, zeby nie mylic poczucia z uczuciami)

- korekta (np. ok w tej sytuacji dalem ciala, ale mialem do tego prawo, bo... z tej sytuacji wynioslem nauke, ze...)

+ podsumowanie emocji z kazdego dnia

Nie mylić poczucia z uczuciami... A ja tego nawet nie rozróżniam.

Poczucie winy to nie uczucie?! :shock::shock::shock:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kafka, sama chcę go robić... terapeuta mi nic nie mówił. a ja chcę nauczyć się czuć... mi terapeuta mówił, bym kontaktowała się z tą drugą Moniką, która tak krytykuje mnie, ale ja tam nie wiem, jak mam gadac z nią. Haha jeszcze psychiczna to nie jestem, no ej. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monar, to tak przenośnia. Chodzi o to byś wymyślała jakieś kontr-myśli na te myśli, w których źle o sobie myślisz.

Na razie spisuj po prostu uczucia w ciagu dnia jak lecą, potem się będziesz zastanawiać. Z czasem będziesz więcej rozróżniała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monar, a widzisz, czyli można wyprowadzić ogólną zasadę, że poczucie jest stosunkiem do czegoś, sposobem percepcji danej sprawy, rozumienia czegoś.

np. poczucie winy jest jakimś stosunkiem do czegoś, do sytuacji.

poczucie humoru jest jakąś formą percepcji zabawnych rzeczy itp.

poczucie odpowiedzialności też jest raczej postawą wobec jakiejś innej sytuacji.

natomiast uczucie to już sam barwa, doświadczenie, również jest w relacji do czegoś ma swój obiekt i przyczyny, ale uczuciem nazywamy sam ten przejaw, abstrahując od tej relacji, chodź jest to i tak przejaw zdecydowanie bardziej ciągły i ugruntowany na bardziej funadmentalnych sprawach niż emocje (psycholodzy rozróżniają emocje i uczucia).

uczucie jest wynikiem jakiejś relacji np przedmiotu do obiektu, a poczucie jest samą tą relacją.

a metaforycznie rzecz ujmując uczucie jest wierzchołkiem góry lodowej, tym co nad powierzchnią a poczucie jest tym co pod powierzchnią, jest bardziej zasadnicze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monar, To już kwestia indywidualna jaka to relacja, na pewno to kwestia złożona i jest to relacja między człowiekiem a sytuacją, strukturą tego jest stosunek tego człowieka do innych podmiotów biorących udział w tej sytuacji i jego wzorce, relacje społeczne itp itd blebleble.

Czym się różni poczucie bezradności od czucia się bezradnym ?

poczucie bezradności to świadomość realcji i sama ta relacja wobec czegoś w której można być biernym, natomiast czucie się bezradnym to samo zjawiskowe doświadczenie tej relacji.

ale Twój t. mówiąc o dzienniczku nie rozgraniczył tych pojęć: uczucie poczucie emocje.

masz nazywać swój stan emocjonalny którego doświadczasz w danej chwili i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi