Skocz do zawartości
Nerwica.com

angielski windows i polskie napisy...

Korba

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to nie forum informatyczne, ale w końcu jestem w Off-topie.

Przeszukałam takie fora i żadna z podanych tam rad mi nie pomogła.

Otóż mam angielską wersję Windowsa XP. Nie mam z nią żadnych problemów, do momentu, gdy ściągnąwszy parę filmów oraz napisów do nich zauważyłam, że odtwarzając te pliki na lapku jest problem z polskimi znakami. W plikach z napisami już nie ma polskich znaków tylko "robaczki". Korzystam w WMP oraz Media Player Classic i z każdym jest ten problem. I pewnie będzie, bo skoro w pliku już nie pojawiają się polskie znaki, to raczej żaden program tego nie odtworzy prawidłowo.

Jest tu jakiś spec, który poradzi blondynce? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

windows raczej nie ma na to wpływu - prędzej program, którego używasz i kodowanie.

ściągnij bestplayer'a (np. z dobreprogramy.pl) i powiedz, czy dalej Ci niepoprawnie wyświetla napisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw kodowanie w programie którym odtwarzasz.

Jeżeli jest cp1250 to zmień na utf-8 lub na odwrót, jeżeli to nie pomoże to ustaw iso-8859-2. Powinna być taka opcja gdzieś w okolicach file>settings>subtitles

-- 13 kwi 2011, 14:19 --

Jest też opcja, że nie masz polskich czcionek które są ustawione w programie. Spróbuj zmienić standardowy font na inny (np. verdana, arial, tahoma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie nic mi nie wychodzi i nigdzie nie mogę znaleźć ustawień tego kodowania.

ale czy to będzie działać skoro sam plik tekstowy nie zawiera polskich znaków?

-- 13 kwi 2011, 14:35 --

paradoksy, Basia, wszędzie gdzie się dało ustawiłam polski albo eastern europe :?

-- 13 kwi 2011, 14:46 --

nie wiem co zrobiłam, ale teraz mi dubluje napisy, mam niewłaściwe i właściwe jednocześnie :mrgreen:

-- 13 kwi 2011, 15:13 --

dobra. zrobiłam po swojemu (nie wiem dokładnie jak) i wszystko działa jak należy - we wszystkich programach mam właściwe napisy :mrgreen:

dzięki za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi