Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry wszystkim. A ja Luki_Nerwusik, widziałam cię już wcześniej, twoje zdjęcie jest w temacie ludzie z forum ;) życzę wszystkim miłego dnia pomimo okropnej pogody, freda, Luki_Nerwusik, Tojaaa, elmopl79, lunatic, Smutna, eliora, dużo uśmiechu! :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luki_Nerwusik, ja drugie dziecko urodziłam gdy już chorowałam na nerwicę.moje szczęścia mają już 15 i prawie 7 lat.to że żyję zawdzięczam rodzince,mam co robić.mam swój zwierzyniec,swoje roślinki.choć czasami jak mam gorsze samopoczucie trudno jest o to wszystko zadbać.ale to daje mi kopniaka-zero leżenia i myślenia o chorobie. Luki_Nerwusik, dlatego dbaj o rodzinkę,bo w rodzinie siła.tak trzymaj :yeah:

A jak przebiegala Twoja ciaza(druga)?Czy mialas ataki nerwicowe?Bo mnie gin.powiedzial,ze w ciazy nerwica odpuszcza i jest ok.Czy to prawda,czy nie ma regoly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas z tylu głowy będąc w tych związkach liczyłem sie z rozstaniem. Więc dzieci nie planowalam. Poza tym mje skłonności do kurwicy i panikowańie tez spowodowało, ze jest jak jest. To tez miało wpływ na ta kwestie.
Tojaaa, skąd ja to znam :cry: Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xyz90

I Tobie życzę milego dnia i uśmiechu.U mnie tez pogoda okropna,a na dodatek dopadlo mnie wirusisko wstrętne....i wszystko mnie boli...:(

A tak w ogóle,to chorowaliscie na tych cukiereczkach?Bo podobno nie wszystkie leki mozna brac.....ja jednak wczoraj wypila theraflu....choc wiem,ze nie powinnam ale nic innego nie mialam pod reka.Na seroxacie spokojnie to uzywalam i nic sie nie dzialo,a od kąd jestem na esci to zrobilam sie strasznie przewrażliwiona.....co mnie bardzo wkurza,bo pier....le sie ze sobą jak matka z lobuzem....:)nie mam pojęcia czemu sie raka zrobilam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elmopl to wiek swoje robi ;)

ja jak kiedyś bralam asentre,nie balam sie pic alkoholu itd.

teraz po 8 latach,jak znowu zaczelam brać leki to praktycznie wszystkiego sie boje ;)

czy kawy,czy piwa itd

-- 05 mar 2014, 11:34 --

Tyz jestem przewrażliwiona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smutna

Wiesz,ze moze masz i racje....?!

Kuecze,to akurat nie wpadli mi do Glowy....

Obwinialam esci,ze zrobilam sie wylękniona,przerażona,bo na seroxacie tak nie bylo....tzn.bylo tak orzd braniem seroxatu,jak niewiedzialam co sie ze mna dzieje.Serixat postawil mnie na nogi.A z esci jest zupełnie odwrotnie....teoretycznie juz nie powinnam sie bac,ze cos mi sie dzieje,bo juz to przerabialam cztery lata temu...na seroxacie bylam taka odwzniejsza....a na esci....przerazona mysz.Co strasznie mnie wkurza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to asentra tak szybko wyciagnela z dola,ze nawet nie pytaj elmopl.

wtedy to nawet nie plułam sobie w brodę,ze musze antydepresanty brać.

a teraz co spojrzę na te tabletki,to mi się slabo robi.mam jakieś dziwne wyobrażenia,ze to nie ja sie dobrze czuje,tylko tabletki hehe.

na starość sie durnieje ;)

ja im straszą,tym wieksza panikara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

Ja tego pierwszego podejscia do esci wcale nie biore pod uwagę,bo to byla jedna wielka pimylka....

Na10mg jestem 5tydzien....i jest zupełnie inaczej niż na seroxacie....Gdybym nie miala porównania,to bewnie lykakabym grzecznie esci....alw mam piriwnanue z innym lekiem...

Lunatic,moze takie czeste zmienianie leku to tez nie jest dobre.

Smutna

Mnie sie wydaje,ze tu o wiek nie chodzi....To zależy jak szybko zadziala lek i jakie da skutki uboczne na początku.Moze ten cital i esci nie są wlasciwie dobrane dla nas...

A czemu nie chcialas za drugim razem asentry?

-- 05 mar 2014, 12:50 --

Smutna

Ale czujesz sie dobrze na tym citalu?

Ja wkurzam sie bardzo na esci,bo czuje sie na tym leku dziwnie.Moja p.dr twierdzi,ze to b.dobry lek i,ze na mnie dobrze dziala....ale ja czuje sie taka....jak nie ja.Wiem,ze trzeba samemu pracować nad sobą.....ale ten lek,a w zasadzie jego skutki piczatkowe wydtrzelilo mnie z kapci.Niby esci takie lagodne przy wprowadzaniu i w ogóle.....czuje,ze zrobilo mi wiecej strat niż pozytku.Jestem caly czas na czuwaniu,ze cos jest nie tak.Nie mam lęków,nie mam paniki,wiec niby esci zadzialalo,ale czuje sie taka.....zablokowana.Zupelnie inaczej niż na seroxacie....W przyszlym tygodniu idę na oddzial dzienny,wiec pewnie tam cos z tym zrobia.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79,

nie jest za dobre ale jak widze ze lek powoduje to co kiedys powodował po długim czasie zazywania to nie widze sensu zeby sie znow z tym męczyć kolejny raz, co innego jak bierze sie dany lek pierwszy raz i mozna sie spodziewac ze pojawi sie w koncu dobre działanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

No to ja tak wlasnie czekam na esci...jak na pierwszy lek.

Bo nie powiem,lęki sue schowaly,panika nie występuje.

..ale....ja w trakcie brania esci zwalam sobie sprawę,ze nie o zniwelowanie lęków mi chodzili,bo z tym dawalam sobie rade.Chcialam czuc sie lepiej,w sensie,bez samoboczucia nerwicowego....nie wiem jak mam to wytlumaczyc.Na seroxacie tak mialam,ze parlam do przodu,wiedzialam czego chce.A na esci czuje sie tak,jakbym sie cofnela di tylu,sana nie wiem czego chce....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No,myślę,ze sie rozkręci,ze jak na razie jestem za krotko na pelnej dawce.....

-- 05 mar 2014, 13:37 --

Seroxat u mnie rozkrecil sie dopiero po5tygodniu,wiec myślę,ze z esci tez tak moze byc.

-- 05 mar 2014, 13:40 --

Oczywiscie seroxat rozkrecil sie po 5tyg na dawce20mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79, ja niestety przy drugiej ciąży przez kilka tygodni brałam seroxat,nerwica nie do opanowania-trzęsawki,omdlenia,duszności itp,brałam przez 3 m-ce 20mg.

tylko proszę,żeby nikt mnie nie uświadamiał,że w czasaie ciąży nie wolno.jak trzeba,to nie ma wyjścia. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Freda

Nikt Ci nie będzie dawal wtkladow,bo nikt nie ma do tego prawa!!!

Jeśli jest taka potrzeba to jest i koniec.

Ale na początku ciąży bralas leki czy pod koniec?

A dzieciątko jak,zdrowe czy jednak cis sue odbilo na zdrowiu maluszka po porodzie?

-- 05 mar 2014, 15:20 --

A jak na Ciebie dzialal seroxat(w porownaniu z asentra)

-- 05 mar 2014, 15:25 --

Teraz jestes na esci?Bo juz sie gubię....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79,

niektórzy piszą nawet o kilku miesiącach do uzyskania optymalnego działania, dla mnie to trochę dziwne bo na tyle leków co brałem 3 tygodnie to było max, jak nie zadziałał dobrze do tego czasu to już potem nic się nie zmieniało na lepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

Moze ta zależy od zabuzenia,bo na ulotce esci jest napisane,ze optymalny czas rozkrecenia leku w zaburzeniu lęków,to wlasnie trzy miesiące....

Mnie seoxat zaczal dzialac po 5tyg.dawki20mg.a10mg.bralam4tyg.Takze u mnie to dlugo sie rozwijają leki.

Dlatego czekam na laskawosc esci....

-- 05 mar 2014, 16:16 --

Lunatic

Sprobuj wytrzymać na leku dluzej,moze w tym tkwi problem?!

-- 05 mar 2014, 16:42 --

Lunatic

A probowales jeszcze kiedyś sertraline?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

Sprobuj wytrzymać na leku dluzej,moze w tym tkwi problem?!

ostatnio byłem na jednym i tym samym az za długo, efekt był taki ze masa straconego czasu, nie bede juz brał leków które w dłuzszej perspektywie szkodzą tylko

-- 05 mar 2014, 16:45 --

elmopl79,

wczoraj Ci pisalem ze próbowałem ostatnio sertraline

-- 05 mar 2014, 16:50 --

Moze ta zależy od zabuzenia,bo na ulotce esci jest napisane,ze optymalny czas rozkrecenia leku w zaburzeniu lęków,to wlasnie trzy miesiące....

jakie zaburzenia lękowe 3 miesiące? bo chyba nie na ataki paniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi