Skocz do zawartości
Nerwica.com

FLUOKSETYNA(Andepin, Bioxetin, Fluoksetyna EGIS, Fluoxetin Polpharma, Fluoxetine Aurovitas/ Vitabalans, Fluxemed, Seronil)

shadow_no

Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

249 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      159
    • Nie
      70
    • Zaszkodziła
      40

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Olek5567 napisał(a):

I po tygodniu brania nagle mogło mnie zacząć mdlić od fluo?

tak jak dla mnie ten efekt otępienia emocjonalnego jest jak najbardziej pożądany - mogę w spokoju jeździć chociażby autem.

to stępienie emocjonalne to coś czego mi brakowało - miałam to na sertralinie a z kolei na duloksetynie płakałam przy każdej możliwej okazji.

Przez pierwsze 6 tygodni skutki uboczne mogą pojawiać się i znikać. Lek się wkręca to ze mnie mdliło od razu nie znaczy ze np ciebie nie weźmie po tygodniu. Przy 40 to uczucie otępienia jak dla mnie jest trochę za duże i chyba wrócę na 20. Ja nie mam bardzo silnego leku ani robi społecznej. Tego się pozbyłem na paroksetynie. Więc myślę że fluoksetyna w dawce 20 mg prze dłuższy czas będzie dla mnie lepsza niż wysoka dawka. Pisałem z osobami które brały 20 mg przez 10 lat i dobrze sobie radzili. Nie zawsze więcej znaczy lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Przez pierwsze 6 tygodni skutki uboczne mogą pojawiać się i znikać. Lek się wkręca to ze mnie mdliło od razu nie znaczy ze np ciebie nie weźmie po tygodniu. Przy 40 to uczucie otępienia jak dla mnie jest trochę za duże i chyba wrócę na 20. Ja nie mam bardzo silnego leku ani robi społecznej. Tego się pozbyłem na paroksetynie. Więc myślę że fluoksetyna w dawce 20 mg prze dłuższy czas będzie dla mnie lepsza niż wysoka dawka. Pisałem z osobami które brały 20 mg przez 10 lat i dobrze sobie radzili. Nie zawsze więcej znaczy lepiej

Kurczę było w miarę znośnie, a dziś takie mdłości od rana że szok……

Ja ciekawa jestem jak będzie w moim przypadku i kiedy fluo zaskoczy.

tak, ja tak samo funkcjonowałam na duloksetynie.

na dawce 120 mg myślałam że nie wytrzymam, gdzie na 60mg funkcjonowałam dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Olek5567 napisał(a):

Kurczę było w miarę znośnie, a dziś takie mdłości od rana że szok……

Ja ciekawa jestem jak będzie w moim przypadku i kiedy fluo zaskoczy.

tak, ja tak samo funkcjonowałam na duloksetynie.

na dawce 120 mg myślałam że nie wytrzymam, gdzie na 60mg funkcjonowałam dobrze.

Szybko przejdzie. Wiem że ty bierzesz rano ale ja od samego początku biorę na noc. Zjem kolację i biorę fluoksetynę. Branie na noc też pomogło mi ze skutkami ubocznymi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Szybko przejdzie. Wiem że ty bierzesz rano ale ja od samego początku biorę na noc. Zjem kolację i biorę fluoksetynę. Branie na noc też pomogło mi ze skutkami ubocznymi

Mi lekarz przepisał rano - biorę po śniadaniu.

w sumie dziś mdliło mnie jeszcze przed wzięciem fluo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

To jest coś co trzeba przeżyć. I tak moim zdaniem dobrze się trzymasz. 

Nie wiem czy to jest aż tak dobre trzymanie się 😅

Żołądek nie domaga, sama nie wiem czy od leku czy od nerwicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.03.2025 o 09:24, acherontia styx napisał(a):

Zawsze podziwiam ludzi, którzy aż tak się skupiają na swoim samopoczuciu przy zmianie leków. Wy nie macie żadnych zajęć poza skupianiem się na sobie czy co? 😅 
Pewnie dlatego przy zmianie leków rzadko kiedy mam jakieś utrudniające mi życie objawy, bo po prostu na większość nie zwracam uwagi i nie liczę dni na danym leku. Po co się nakręcać dodatkowo? 

A jak mam się nie skupiać,  jak lęk jest tak kur...ski, że nie mogę wyjść z łóżka i boję się wyjść z pokoju. Pocisz się,  kanapki nie możesz sobie zrobić bo ci się ręce trzesą. Nie możesz się nie skupiać na skutkach ubocznych jak lęk wolnopłynący towarzyszy Ci cały dzień. Nie czytam książki, nie oglądam Tv bo mnie to nie obchodzi kiedy w głowie mętlik i mięśniach lęk. Plus nic nie sprawia przyjemności,  a jak chcesz coś zrobić to wszystko wypada z rąk. Jestem spowolniony,  a myślenie na poziomie 8 latka. Tak działają na mnie te leki. Jeśli jednak zdarzy się cud i Prozac zacznie działać jak kiedyś,  to wszystko zniknie. Jeśli nie pozostaje sznur. Widzisz jak różne są oblicza depresji u niektórych. Każdemu jest ciężko,  ale jeden idzie do pracy, a drugi nie może pracować. Jeden wyjdzie do sklepu, a drugi woli być głodnym, ale lęk mu to uniemożliwia. Jeden czyta książki, drugi nie ma chęci na przeczytanie posta na Fb. Jeden się spotyka że znajomym, drugi boi się odebrać telefon. Tego co ja przeżywam nie życzę nikomu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, mio85 napisał(a):

A jak mam się nie skupiać,  jak lęk jest tak kur...ski, że nie mogę wyjść z łóżka i boję się wyjść z pokoju. Pocisz się,  kanapki nie możesz sobie zrobić bo ci się ręce trzesą. Nie możesz się nie skupiać na skutkach ubocznych jak lęk wolnopłynący towarzyszy Ci cały dzień. Nie czytam książki, nie oglądam Tv bo mnie to nie obchodzi kiedy w głowie mętlik i mięśniach lęk. Plus nic nie sprawia przyjemności,  a jak chcesz coś zrobić to wszystko wypada z rąk. Jestem spowolniony,  a myślenie na poziomie 8 latka. Tak działają na mnie te leki. Jeśli jednak zdarzy się cud i Prozac zacznie działać jak kiedyś,  to wszystko zniknie. Jeśli nie pozostaje sznur. Widzisz jak różne są oblicza depresji u niektórych. Każdemu jest ciężko,  ale jeden idzie do pracy, a drugi nie może pracować. Jeden wyjdzie do sklepu, a drugi woli być głodnym, ale lęk mu to uniemożliwia. Jeden czyta książki, drugi nie ma chęci na przeczytanie posta na Fb. Jeden się spotyka że znajomym, drugi boi się odebrać telefon. Tego co ja przeżywam nie życzę nikomu.

Nie musisz się nikomu tłumaczyć. Jesteś osobą zaburzoną tak jak ja. Osoba z problemami które może zrozumieć tylko inna osoba z nerwicą bo normalna osoba nie zrozumie że dla nas wyjście do sklepu może być walka o przetrwanie. Ja jak jechałem dawniej autobusem to całą drogę myślałem czy trafię do celu czy dobrze wsiadłem czy nikt mnie nie zaczepi czułem że wszyscy na mnie patrzą w autobusie i wiedza co czuje i się ze mnie śmieją. Fobia społeczna i nerwica lękową to straszne gówno.  Nie pozwala nam normalnie funkcjonować a my po prostu chcemy normalnie żyć. Walcz o siebie i pisz tu na co tylko będziesz mieć ochote. Czytaj o doświadczeniach innych bo to naprawdę pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, mio85 napisał(a):

A jak mam się nie skupiać,  jak lęk jest tak kur...ski, że nie mogę wyjść z łóżka i boję się wyjść z pokoju. Pocisz się,  kanapki nie możesz sobie zrobić bo ci się ręce trzesą. Nie możesz się nie skupiać na skutkach ubocznych jak lęk wolnopłynący towarzyszy Ci cały dzień.

Tylko wiesz, że to czemu dajesz uwagę będzie rosło w siłę? I tak, przechodziłam takie akcje podczas wchodzenia na paroksetynę - wyjście z domu stanowiło przeszkodę nie do pokonania, ale nadal nie siedziałam i nie skupiałam się tylko na lęku tylko starałam się zająć czymkolwiek (chociażby oglądaniem odmóżdżającego serialu, totalnie niewymagającego skupienia, leżąc pod kocem). Cały czas skupiając się na lęku tylko dodatkowo go karmisz i nakręcasz.

@Piyerekpiyerek, no tak, przeszkodziłam w kółeczku wzajemnej adoracji. Pewnie, że prościej tylko biadolić zamiast pracować z lękami i czekać aż lek może zadziała, a może nie 🙃 zajmij się czymś żeby odwrócić uwagę od lęków i działań ubocznych leku, zamiast się skupiać na bezsensownej analizie działań ubocznych, na które i tak nie masz wpływu. I tak, mówi Ci to osoba, która wyleczyła się z zaburzeń lękowych i jest aktualnie bez leków, a leczyłam się ponad 10 lat także akurat bardzo dobrze wiem co mówię 🙃 a bez typowych leków p/lękowych jak np. paroksetyna od prawie 4 lat, bo niespodzianka, nie potrzebuję. Możesz dalej opisywać wszystkie działania niepożądane z ulotki i się na nich skupiać, ale tylko sam sobie kręcisz film a później go oglądasz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, acherontia styx napisał(a):

Tylko wiesz, że to czemu dajesz uwagę będzie rosło w siłę? I tak, przechodziłam takie akcje podczas wchodzenia na paroksetynę - wyjście z domu stanowiło przeszkodę nie do pokonania, ale nadal nie siedziałam i nie skupiałam się tylko na lęku tylko starałam się zająć czymkolwiek (chociażby oglądaniem odmóżdżającego serialu, totalnie niewymagającego skupienia, leżąc pod kocem). Cały czas skupiając się na lęku tylko dodatkowo go karmisz i nakręcasz.

@Piyerekpiyerek, no tak, przeszkodziłam w kółeczku wzajemnej adoracji. Pewnie, że prościej tylko biadolić zamiast pracować z lękami i czekać aż lek może zadziała, a może nie 🙃 zajmij się czymś żeby odwrócić uwagę od lęków i działań ubocznych leku, zamiast się skupiać na bezsensownej analizie działań ubocznych, na które i tak nie masz wpływu. I tak, mówi Ci to osoba, która wyleczyła się z zaburzeń lękowych i jest aktualnie bez leków, a leczyłam się ponad 10 lat także akurat bardzo dobrze wiem co mówię 🙃 a bez typowych leków p/lękowych jak np. paroksetyna od prawie 4 lat, bo niespodzianka, nie potrzebuję. Możesz dalej opisywać wszystkie działania niepożądane z ulotki i się na nich skupiać, ale tylko sam sobie kręcisz film a później go oglądasz. 

To kółeczko wzajemnej adoracji to grupa osób które wzajemnie sobie pomagają. Może miałaś zw życiu za mało pomocy od innych skoro teraz tego nie potrafisz zrozumieć. Nie pisz mi czym mam się zająć bo jakbyś lepiej śledziła moje wcześniejsze wypociny to byś wiedziała że ja jestem teraz osobą wolna od leku. Paroksetyna mnie z niego wyleczyła. Ciężkiej fobi społecznej i nerwicy lękowej. Teraz leczę się głównie na ocd. Nie tylko ty masz genialna lekarkę która cię zna na tyle dobrze żeby cię wyleczyć. A to że coś analizowałem i pisałem z innymi nie przeszkodziło mi w tym żeby się wyleczyc i wyjąć z tego gówna 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Paroksetyna mnie z niego wyleczyła. Ciężkiej fobi społecznej i nerwicy lękowej. Teraz leczę się głównie na ocd. Nie tylko ty masz genialna lekarkę która cię zna na tyle dobrze żeby cię wyleczyć.

No skoro leczysz ocd to raczej nie jesteś wyleczony.  Sam sobie zaprzeczasz w jednym zdaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, acherontia styx napisał(a):

No skoro leczysz ocd to raczej nie jesteś wyleczony.  Sam sobie zaprzeczasz w jednym zdaniu.

Jak byś czytała ze zrozumieniem nie napisałem że jestem Wyleczony całkowicie  tylko Wyleczony z leku. Wyleczyłem go paroksetyna w dawce 20 mg. Było to wystarczające na lęk ale nie na ocd a nie tolerowalem więcej. Teraz będąc wolnym od leku leczę się na ocd które nie dokucza mi aż tak bardzo i z tym mógłbym żyć ale dla własnego spokoju próbuje coś z tym robić. 

13 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

To kółeczko wzajemnej adoracji to grupa osób które wzajemnie sobie pomagają. Może miałaś zw życiu za mało pomocy od innych skoro teraz tego nie potrafisz zrozumieć. Nie pisz mi czym mam się zająć bo jakbyś lepiej śledziła moje wcześniejsze wypociny to byś wiedziała że ja jestem teraz osobą wolna od leku. Paroksetyna mnie z niego wyleczyła. Ciężkiej fobi społecznej i nerwicy lękowej. Teraz leczę się głównie na ocd. Nie tylko ty masz genialna lekarkę która cię zna na tyle dobrze żeby cię wyleczyć. A to że coś analizowałem i pisałem z innymi nie przeszkodziło mi w tym żeby się wyleczyc i wyjąć z tego gówna 

Pożaru mnie pisz takich głupot że nie bierzesz od 4 lat leków przeciwlękowych jak w postem komis pisałeś że jeszcze rok temu brałaś buspiron i odstawiłam z powodu braku dostępności w aptekach. A buspisao jest lekiem typowo na lęk więc zastanów się co tu piszesz

Pozatym nie  pisz takich głupot że nie bierzesz od 4 lat leków przeciwlękowych jak w piatek komus pisałeś że jeszcze rok temu brałaś buspiron i odstawiłas z powodu braku dostępności w aptekach. A buspiron jest lekiem typowo na lęk więc zastanów się co tu piszesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dziś się zaczęło. Lęk od rana

Niestety to będzie najgorszy że skutków ubocznych. Oby szybko przeszło. Ale dasz radę  to jest tylko przez antagonizm receptora 5ht2c powoduje on zwiększone uwalnianie dopaminy i noradrenaliny. Więcej noradrenaliny potęguje twój lek. Tu może pomóc benzo albo propranolol jeśli będzie naprawdę źle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to będzie najgorszy że skutków ubocznych. Oby szybko przeszło. Ale dasz radę  to jest tylko przez antagonizm receptora 5ht2c powoduje on zwiększone uwalnianie dopaminy i noradrenaliny. Więcej noradrenaliny potęguje twój lek. Tu może pomóc benzo albo propranolol jeśli będzie naprawdę źle. 

Fluo działa też na noradrenalinę i dopamine?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Olek5567 napisał(a):

Fluo działa też na noradrenalinę i dopamine?

Tak. Poczytaj sobie na wikipedi. Po pierwsze na początku dopuki organizm się nie przyzwyczai antagonizuje receptor 5ht2c co zwiększa delikatnie uwalnianie dopaminy i noradrenaliny. To działanie jest natychmiastowe więc dlatego odczuwasz to od razu a na efekty serotoninowy trzeba poczekać. Pozatym w dużych dawkach 60 mg plus zmienia się w słabe snri bo zaczyna chamowac wychwyt zwrotny noradrenaliny. To są powody dla których jest najbardziej pobudzającym z ssri

8 minut temu, Olek5567 napisał(a):

No i dziś się zaczęło. Lęk od rana

Niestety to jest naj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do tego okropne biegunki od wczoraj. Już mam dość 😩

Niestety wchodzenie na fluo tak wygląda. Ja biegunek nie miałem. Biegunki miałem tylko na sertraline. To jest dopiero drugi tydzień. Co lekarz mówił? Ostrzegał cię że może być źle? Dał ci jakieś leki w razie w?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wchodzenie na fluo tak wygląda. Ja biegunek nie miałem. Biegunki miałem tylko na sertraline. To jest dopiero drugi tydzień. Co lekarz mówił? Ostrzegał cię że może być źle? Dał ci jakieś leki w razie w?

Tak, mam afobam w najniższej dawce.

dzis chyba wezmę. O ile tamten tydzień był Ok to ten się zapowiada po prostu źle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobrze odpuść sobie kawę. Jak będzie bardzo źle zażyj ten afobam ale też z nim nie przesadzaj. Bo nie wiesz jak będzie za parę dni a lek może trwać nawet miesiąc. U mnie był to po prostu wzmożony niepokój ale ja zaczynając brać fluo nie miałem lęków . A u ciebie jest to potęgowanie twojego lęku który z tego co mówiłaś i tak już był wysoki. Bierzesz coś jeszcze? Pregabaline ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

To dobrze odpuść sobie kawę. Jak będzie bardzo źle zażyj ten afobam ale też z nim nie przesadzaj. Bo nie wiesz jak będzie za parę dni a lek może trwać nawet miesiąc. U mnie był to po prostu wzmożony niepokój ale ja zaczynając brać fluo nie miałem lęków . A u ciebie jest to potęgowanie twojego lęku który z tego co mówiłaś i tak już był wysoki. Bierzesz coś jeszcze? Pregabaline ?

Tak, biorę pregabaline. Wzięłam dziś połówkę afobamu ale nijak nie pomogło na mdłości. Myślałam że to może przez lęk ale jednak nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mdłości nie pomoże. Mdłości szybko mina tym się nie przejmuj. Ale będą dokuczały koło tygodnia przynajmniej u mnie tak było. Martwię się tylko twoim lękiem. Ten scisk w żołądku nie jest przyjemny. Mam nadzieję że masz w sobie na tyle wytrwałości i siły żeby dać sobie przynajmniej te 8 tygodni. Bo jeśli Zrezygnujesz wcześniej nigdy nie dowiesz się czy fluoksetyna mogłaby zadziałać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Na mdłości nie pomoże. Mdłości szybko mina tym się nie przejmuj. Ale będą dokuczały koło tygodnia przynajmniej u mnie tak było. Martwię się tylko twoim lękiem. Ten scisk w żołądku nie jest przyjemny. Mam nadzieję że masz w sobie na tyle wytrwałości i siły żeby dać sobie przynajmniej te 8 tygodni. Bo jeśli Zrezygnujesz wcześniej nigdy nie dowiesz się czy fluoksetyna mogłaby zadziałać. 

No właśnie jako takiego ścisku w żołądku nie mam… 

mecza mnie mdłości i biegunki najbardziej.

rano myślałam że to sprawka lęku ale chyba nie do końca.

ciezko mi to zdiagnozować…

Mam dreszcze mdłości i biegunki od wczoraj najgorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi