Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wdrożenie DSA- cenzura w internecie?

Żaba Monika

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, shadow_no napisał(a):

:o 

Tu też się nie zgadzam. Nawet babci piszącej coś na owsiaka zrobili wjazd na chate xd jak kogoś chcą dorwać to to zrobią. Jakoś bez tej ustawy przecież zrobili też w 2 dni naloty wszystkim co pisali głupoty. Ile razy sam przekazywałem IP służbom jak były potencjalnie groźne sytuacje. System jeśli komuś na tym zależy to działa prawidłowo. A tak powiedz szczerze - zapoznawałaś się chociaż pobieżnie z tą ustawą czy tak tylko mówisz co Ci się wydaje?

Bo nawet jeśli chodzi o "dotkliwość kar" to ta ustawa nic nie zwiększa dla przestępców publikujących te treści ale... wpływa na karanie pośredników zarówno finansowo jak i odcięciem całych serwisów gdzie znajdzie się coś uznane za nielegalne.

Naprawdę chyba nie zdajecie sobie sprawy do czego takie narzędzia mogą służyć gdy ktoś będzie miał dużo złej woli. Przeraża mnie to

Bardzo pobieżnie.

Jeśli ktoś ma złą wolę oraz władze to może omijać ustawy jakie by nie były. 

Jeśli mają zawieszać platformy za nie zdejmowanie treści nielegalnych to nie rozumiem jaka to cenzura? Musisz najpierw poprosić platformę by te treści zdjęła. Teraz różnie to działa, to znaczy często nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Jeśli ktoś ma złą wolę oraz władze to może omijać ustawy jakie by nie były. 

To po co to legalizować i dawać kolejne narzędzia i magiczne przyciski?

Jeśli mają zawieszać platformy za nie zdejmowanie treści nielegalnych to nie rozumiem jaka to cenzura?

Mam przykład z piaskownicą. Wyobraź sobie że mamy dużo piaskownic obok siebie (platformy społecznościowe) a srające psy (np. rosyjskie albo krajowe boty konkurencji) zostaną przywiezione autokarami i wpuszczone na teren osiedla z piaskownicami. Zasrają wszystko. Wszędzie gówno a sprzątanie tego będzie trwało długo. A na dodatek część gówien sprytnie ukryją pod piaskiem więc gdy jakaś piaskownica niby będzie czysta to jednak coś zostanie przeoczone przypadkiem.

I cyk i piaskownice wraz z placami zabaw do wywiezienia bo znaleziono jedno gówno.

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że na ten temat się nie zgodzimy, bo myślimy z dwóch różnych punktów widzenia. Ja myślę o tym, co się dzieje w internecie i jak social media oraz inne platformy są wykorzystywane do nielegalnej działalności i robią co chcą właściwie bez żadnych konsekwencji ani zasad. Ty myślisz o państwie, które chce kontrolować ludzi. Rozumiem Twoj punkt widzenia, jednak uważam, że państwo ma też obowiązek chronić nas przed big tech i korporacjami. 

2 minuty temu, shadow_no napisał(a):

To po co to legalizować i dawać kolejne narzędzia i magiczne przyciski?

Mam przykład z piaskownicą. Wyobraź sobie że mamy dużo piaskownic obok siebie (platformy społecznościowe) a srające psy (np. rosyjskie albo krajowe boty konkurencji) zostaną przywiezione autokarami i wpuszczone na teren osiedla z piaskownicami. Zasrają wszystko. Wszędzie gówno a sprzątanie tego będzie trwało długo. A na dodatek część gówien sprytnie ukryją pod piaskiem więc gdy jakaś piaskownica niby będzie czysta to jednak coś zostanie przeoczone przypadkiem.

I cyk i piaskownice wraz z placami zabaw do wywiezienia bo znaleziono jedno gówno.

Tylko że ktoś to gowno musi najpierw zgłosić do piaskownicy, a jeśli piaskownica go nie usunie to wtedy mogą ją zamknąć. W tym momencie w piaskownicach jest gowno, a piaskownice jeszcze proszą o więcej i kładą giwno na wierzchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Myślę, że na ten temat się nie zgodzimy, bo myślimy z dwóch różnych punktów widzenia.

Trochę tak ale ja przede wszystkim na to patrzę przez pryzmat użytkownika, który jest "normalnym" użytkownikiem który ani nic niegalnego nie postuje ani nie czuje że ktoś powinien go chronić. A swoich bliskich wiem, że i tak nie będę w stanie uchronić przed wszystkim co złe na świecie czy to w sieci czy poza nią. Więc wolałbym wysiłek i środki wkładać w edukację i prewencje a nie narzędzia cenzury, które mogą być wykorzystane pozytywnie jak i negatywnie gdy wiatr się odwróci.

Rozumiem Twoj punkt widzenia, jednak uważam, że państwo ma też obowiązek chronić nas przed big tech i korporacjami. 

Większy pożytek byłby w nowelizacji ustawy o spółkach handlowych i oddziałach zagranicznych jeśli mowa o ochronie nas jako kraju

6 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Tylko że ktoś to gowno musi najpierw zgłosić do piaskownicy, a jeśli piaskownica go nie usunie to wtedy mogą ją zamknąć. W tym momencie w piaskownicach jest gowno, a piaskownice jeszcze proszą o więcej i kładą giwno na wierzchu.

Zasrane piaskownice coraz mniej kuszą do bawienia się w nich. Tak działa i powinien działać świat, że ludzie sami powinni decydować o sobie gdzie i co chcą robić. Państwo opiekuńcze masz całkiem blisko teraz. Nie przemawia do Ciebie to w jakim kierunku idzie kraj gdy każdemu na siłe chce się robić dobrze?

Więcej wiary w obywateli

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, shadow_no napisał(a):

Trochę tak ale ja przede wszystkim na to patrzę przez pryzmat użytkownika, który jest "normalnym" użytkownikiem który ani nic niegalnego nie postuje ani nie czuje że ktoś powinien go chronić. A swoich bliskich wiem, że i tak nie będę w stanie uchronić przed wszystkim co złe na świecie czy to w sieci czy poza nią. Więc wolałbym wysiłek i środki wkładać w edukację i prewencje a nie narzędzia cenzury, które mogą być wykorzystane pozytywnie jak i negatywnie gdy wiatr się odwróci.

Większy pożytek byłby w nowelizacji ustawy o spółkach handlowych i oddziałach zagranicznych jeśli mowa o ochronie nas jako kraju

Zasrane piaskownice coraz mniej kuszą do bawienia się w nich. Tak działa i powinien działać świat, że ludzie sami powinni decydować o sobie gdzie i co chcą robić. Państwo opiekuńcze masz całkiem blisko teraz. Nie przemawia do Ciebie to w jakim kierunku idzie kraj gdy każdemu na siłe chce się robić dobrze?

Więcej wiary w obywateli

Tylko że ten akt nie dotyczy użytkowników tylko platform, zwłaszcza tych, które mają ponad 45 mln użytkowników.

I ma na celu chronienie mniejszych spółek właśnie. Czym więcej go czytam tym bardziej nie rozumiem dlaczego wzbudza aż takie kontrowersje.

Niestety gowno przyciąga użytkowników, bo robi się je tak, by uzależniało.

Btw będziesz mógł wybrać czy chcesz żeby algorytmy podsuwały Ci treści.

Nie mam wiary w ludzi jako grupę, wręcz przeciwnie, moje obserwacje potwierdzają coś innego 😄 

Poczytam jeszcze te ustawę i postaram się przeanalizować ryzyko z nią związane, obiecuję.

Dobranoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Żaba Monika napisał(a):

Poczytam jeszcze te ustawę i postaram się przeanalizować ryzyko z nią związane, obiecuję.

Są lepsze rzeczy do roboty niż czytanie kiepskich ustaw :d I więcej wiary w ludzi! :D Czasem robimy piękne rzeczy (gdy nie mamy knebla :D )

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi