Skocz do zawartości
Nerwica.com

NVLD, NLD (nonverbal learning disability - upośledzenie zdolności niewerbalnego uczenia się)

take

Rekomendowane odpowiedzi

W Ameryce od kilkudziesięciu lat mówi się o czymś takim, jak nonverbal learning disability (nonverbal learning disorder) - upośledzenie zdolności niewerbalnego uczenia się (zaburzenie uczenia się niewerbalnego). Mnie ten temat niezwykle interesuje, bo mam "obsesyjny" lęk, że tak naprawdę nie jestem osobą autystyczną, lecz mam NVLD i ewentualne zaburzenia współwystępujące mimo tego, że uzyskałem diagnozę zespołu Aspergera według ICD-10 w 2008 roku w wieku około 17 lat. Dzięki diagnozie ZA miałem godziny rewalidacyjne z przedmiotów rozszerzonych w drugiej klasie szkoły średniej, z których na półrocze miałem jedynki. 

NVLD ma się charakteryzować sporą różnicą między lepszymi umiejętnościami werbalnymi a wyraźnie słabszymi umiejętnościami wizualno-przestrzennymi. Powszechne mają być problemy z motoryką i komunikacją niewerbalną (np. mową ciała). NVLD charakteryzuje się upośledzeniem zdolności do odczytywania informacji wizualnej (np. mapy, wykresy, zegarki analogowe), problemami z konstrukcją wizualno-przestrzenną (np. układaniem klocków).

F21, F42.2, F84.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi