Skocz do zawartości
Nerwica.com

Strumień świadomości

poleszuk111

Rekomendowane odpowiedzi

Też się, ku%wa mać, jąkam, też interesuje się historię i jestem kulawy na prawą nogę. I też nieszczególnie mnie w moim życiu szanowano.

Klaudiusz (cesarz) – Wikipedia, wolna encyklopedia

Boski Klaudiusz

Zbigniew Herbert

Mówiono o mnie
poczęty przez Naturę
ale nie skończony
jak porzucona rzeźba
szkic
uszkodzony fragment poematu

latami grałem przygłupa
idioci żyją bezpieczniej
spokojnie znosiłem obelgi
gdybym zasadził wszystkie pestki
jakie rzucano mi w twarz
wyrósłby gaj oliwny
rozległa palmowa oaza

edukację odebrałem wszechstronni
Liwiusz retorzy filozofowie
po grecku mówiłem jak Ateńczyk
ale Platona
przypominałem tylko w pozycji leżącej

uzupełniłem studia
w lupanarach i knajpach portowych
o nie spisane słowniki wulgarnej łaciny
i wy przepastne skarbce występku i rozpusty

po zabójstwie Kaliguli
ukryłem się za kotarą
wyciągnięty przemoci
nie zniżyłem przybrać mądrego wyrazu twarzy
gdy rzucono mi świat pod nogi
niedorzeczny i płaski

odtąd stałem się najbardziej pracowitym
cesarzem historii powszechnej
Heraklesem biurokracji
z dumą wspominam
liberalni ustawę
która zezwala na wypuszczanie odgłosów brzucha
w czasie uczt

odpieram stawiany mi często zarzut okrucieństwa
w istocie byłem tylko roztargniony

w dniu gwałtownej śmierci Messaliny
na mój - przyznaję - rozkaz uśmiercono biedaczkę
spytałem w czasie biesiady - dlaczego Pani nie przyszła
odpowiedziało grobowe milczenie
naprawdę zapomniałem

zdarzało się że zapraszałem
zmarłych na partyjkę kości
absencję karałem grzywną
przeciążony tyloma pracami
mogłem się mylić w szczegółach

podobno
kazałem stracić
trzydziestu pięciu senatorów
i jakieś trzy centurie ekwitów
no cóż

trochę mniej purpury
mniej złotych pierścieni
za to - co nie jest błahe -
więcej miejsca w teatrze

nikt nie chciał zrozumieć
że cel tych operacji był wzniosły
pragnąłem ludzi oswoić ze śmiercią
stępić jej ostrze
sprowadzić do wymiarów banalnych i codziennych
takich jak lekka melancholia albo katar

a oto dowód mojej
delikatności uczuć
z placu kaźni
usunąłem posąg łagodnego Augusta
by czuły marmur
nie słuchał ryku skazańców

noce poświęcałem studiom
napisałem historię Etrusków
historię Kartaginy
drobiazg o Saturnie
przyczynek do teorii gier
traktat o jadach węży

to ja ocaliłem Ostię
przed inwazji piasku
osuszałem bagna
zbudowałem akwedukty
odtąd zmywanie krwi
stało się w Rzymie łatwiejsze

rozszerzyłem granice Imperium
o Brytanię Mauretanię
i zdaje się Trację

o śmierć przyprawiła mnie żona moja Agrypina
i niepohamowana namiętność do borowików
grzyby esencja lasu - stały się esencji śmierci

wspomnijcie - o potomni - z należni czcią i wdzięcznością
choćby jedni zasługę boskiego Klaudiusza
dodałem do alfabetu nowe znaki i dźwięki
rozszerzyłem granice mowy to znaczy granice wolności

odkryte przeze mnie litery - ukochane córki - Digamma i Antysigma
wiodły mój cień
gdy chwiejnym krokiem zmierzałem w mroczni krainę Orkus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6:30 - Ukraina nie przyjmie ultimatum od nikogo na tym świecie.

He he, jacy oni mocni w gębie. Ukrainy już de facto nie ma, ten kraj za cholerę nie pozbiera się do kupy. Ukraińcy albo żyją w nędzy i pod ostrzałem albo już dawno pouciekali zagranicę i ani myślą do tego pierdolnika wracać. A ci tą tacy mocni w gębie. Jestem głęboko przekonany, że ten facet szczerze gardzi swoimi ubogimi rodakami i celowo robi z nich pariasów promując kult UPA. Ukraina ma być jak brzydka panna bez posagu, żeby nikt jej nie żałował jak zrobią tam multi-kulti przedsiębiorstwo pod flagą żółto-niebieską, które ukraińskie będzie już tylko z nazwy.

8:55 - I wszystko jasne, uczęszczał do żydowskiej szkoły i ma bliskie z Żydami kontakty. Całemu złu tego świata nie są winni tylko i li wyłącznie Żydzi, ale są za sporą porcję tego zła odpowiedzialni. Żydom też nie w smak kult UPA, które z upodobaniem owych Żydom mordowało. Ukraina ma być dumna z UPA i wszyscy wokoło mają ją za ten kult otaczać pogardą, a mądry pan Żyd stoi z tyłu i przelicza pieniądze.

Edytowane przez poleszuk111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie, facet dużo wojował, więc wie co to honor i poświęcenie. W takim razie jest głupim żydowskim pionkiem, który bezmyślnie pogrążą własnych rodaków w gównie.

I facet dochrapał się stanowiska w polityce. Z żołnierza zmienił w polityczną dziwkę (z całym szacunkiem dla porządnych dziwek), to go prędko skorumpuje, zwłaszcza w realiach ukraińskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tam, będę niepoprawny politycznie. Materiał jest o niedobrych dziwkach, takich które świadomie szkodzą swoim klientom. Bywają też zapewne szlachetne dziwki, które wykonują swój fach ze smutnej konieczności. Słyszałem o jednej takiej, która zarabiała w ten sposób na leczenie swojego obłożnie chorego syna. Czapki z głów przed taką, zamiast kraść, żebrać w Internecie, zarabiała uczciwie na miarę swoich możliwości.

I one chociaż mają z tego jakiś hajs, po co szmacą się klubowe imprezowiczki do zaliczenia w toalecie - tego nie pojmę. Żeby poczuć się jak przedmiot?

Wszystko to bagno i nie warto cudzołożyć, grunt to się z tego ziemskiego piekła wyzwolić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekiedy modlitwa nie ma prawa zadziałać. Na pewno nie wówczas, gdy budżet wojskowy twojego nieprzyjaciela jest dziesięć razy większy od twojego.

Kampania wrześniowa – Wikipedia, wolna encyklopedia

Kazimierz Wierzyński „Święty Boże”

Święty Boże,
Święty Boże,
Święty a Nieśmiertelny!
Błogosław naszej broni,
Gdy ją piechur przyłoży do skroni,
Niech trafia najcelniej.
Święty Boże,
Wszechmocny a Tajemny,
Który jesteś w niebie!
Niech żaden nasz pocisk
I żaden nasz wystrzał
Nie padnie daremny
W okrutnej potrzebie.

Święty Boże,
O sprawiedliwą bijemy się rzecz:
O naszą wolną wolę,
O naszą ziemię i morze,
O matki krzyż na czole –
Pobłogosław nasz miecz.
O polskie kości na Wawelu,
O cmentarze ojcowskie,
Na których znak Twoj świeci.
O lata przeszłe i przyszłe,
O góry nasze, o Wisłę,
O nasze żony i dzieci,
O dolę daleką i bliską,
O prawa ludzkie i boskie,
O wszystko.

Święty Boże,
Świety Boże,
Świety a Nieśmiertelny!
Błogosław odważnym i dzielnym,
Błogosław naszej wojnie,
Blogosław naszym wojskom
I naszemu męstwu.
Usłysz nasze wołanie,
Który jesteś z nami
Wszechmogącyny Panie,
Daj nam zwycięstwo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy zmartwychwstaniu bowiem nie będą się ani żenić, ani za mąż wychodzić, lecz będą jak aniołowie Boży w niebie.

To są słowa bardzo mądrego Jeszui. Mam cichą nadzieję, że je zniekształcono  na potrzeby religijnej propagandy, bo jego związki z Marią Magdaleną były bardzo podejrzane. Po jaką cholerę dostąpić niebios, w których istnieje tylko jakaś bardzo abstrakcyjna miłość do jakiegoś bardzo abstrakcyjnego Boga? Mi te słowa odbierały nadzieję, nie miałem w tym żywocie szans na normalny związek, wszelkie okazje koncertowo pier%oliłem przez własną niedojrzałość. Brutalna prawda jest taka, że aniołowie Boży pier%olą się jak koty w marcu, jak króliki. Skąd to wiem? wymedytowałem i zaufałem Sile Wyższej. Może zwariowałem, ale w takim razie ani mi w głowie zdrowieć. Stąd prawdziwa, czysta miłość do przedstawicielki/przedstawiciela płci przeciwnej to optymalna droga do wyzwolenia, jest przyjemna, słodka i śmierć w niej to jedynie początek prawdziwej zabawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-I created you Jack, I'am your god.

-Fu^k you Sally.

Lubiłem sobie to puszczać, gdy byłem obrażony na Panią Bóg. To minęło, odnoszę to teraz do Bogini zniekształconej przez ludzkie ego, do bogini, która przynudza, która w niebie serwuje śmiertelnikom celibat, która bądź skłania do przelewania krwi, bądź do kompletnego frajerstwa, do Bogini kompletnie przez ludzi zdeformowanej. Muszę chyba założyć nowy odłam buddyzmu i tam podawać wiernym do stołu prawdziwą Boginię, ociekającą seksu, interesującą, pokorną i zawsze chętną do robienia łaski swoim śmiertelnym dzieciom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adele jest mocno boska.

You'll pay me back in kind and reap just what you've sow.

Każdy zbiera to, co sam zasiał. Prawo karmy jest zawarte w wielu piosenkach, w wielu filmach. Pani Bóg tyka natchnieniem rozmaitych artystów, także tych ćpających, nadużywających alkoholu czy też ateistów mających na nią kompletnie wyje%ane. Karma zawsze wraca i to często w kumulacji, można przed nią uciekać latami, czasami dziesięcioleciami, ale dopada prędzej czy później każdego. Wszystko co nam się w życiu przytrafia jest efektem naszej ciężkiej pracy. Dlatego nie warto być złym, to może dawać chwilową radochę, ale życie prędzej czy później wystawi nam rachunek z procentami. Mało co nie jest taką obrzydliwością w oczach Pani Bóg co pycha, dlatego warto być skromnym. Pani Bóg skromnego sama wywyższy w odpowiednim momencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogarda nic nie kosztuje, ale nie daje żadnych profitów, hodowanie w sobie pogardy do czegokolwiek/kogokolwiek nie ma sensu.

Ja gardzę wyłącznie współczesnym chrześcijaństwem. Cytuję wprawdzie Biblię, gdyż jest ona fragmentami natchniona, ale poza tym to księga zawalona pustosłowiem, z którego nie wynika nic pożytecznego. Chrystus mówi podobieństwami, które rzekomo mają być czytelne dla śmiertelnych, ale wcale czytelnymi nie są. Chrystus głosi, że w niebie jest celibat. Chrystus każe się krzyżować, doradza że warto dawać po sobie skakać, a to marna recepta na życie.

Ktoś odpowie, że współczesny buddyzm też krystaliczny nie jest i będzie miał rację. Współcześni mistrzowie buddyjscy operują jakimiś wymuskanymi definicjami zamiast po prostu czynić dobro na każdym kroku i wówczas dochodzić do właściwych wniosków, a nie siłować się godzinami na jakieś z dupy medytacje. Współczesny buddyzm jest cukierkowy. Współczesny buddyzm zakłada, że Pani Bóg nie istnieje, a moje praktyki medytacyjne dowodzą, że jest wprost na odwrót.

Ale przekaz Buddy jest jasny, czysty i na temat. Budda nie każe się krzyżować, Budda miał kobietę i razem z nią dostąpił oświecenia, nauki Buddy są bardzo pomocne w życiu, wyjaśniają je, Budda nie uzasadniani istnienia cierpienia jakimś z dupy Szatanem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najbardziej gardzę współczesnym zateizowanym światem, zarówno tym wschodnim jak i tym zachodnim.

We wszystkim jest dualizm, w pogardzie też. Pogarda może być zarówno właściwa, jak i niewłaściwa. Ja żywię wyłącznie tą właściwą.

Kobiety lubią gardzić, a po co? Nie lepiej współczuć, dać delikatnie do zrozumienia, że za wysokie progi na absztyfikanta nogi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto był z dobrego, normalnego domu, ten ni %uja człowieka z patologii nie ogarnie i nie ogarnie skąd wynikają jego rozmaite ograniczenia, zwłaszcza w relacjach damsko-męskich. Pozdrawiam towarzyszy broni z patoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kobiety organizują dom, mężczyźni tylko wojny i bimber. - film ''Wierny ogrodnik''

Teza ta jest krzywdząca dla europejskich facetów, ale dla tych afrykańskich jest bardzo imho akuratna. A my ich sobie właśnie masowo zapraszamy do siebie, są głodni i wyposzczeni. Bez wątpienia zakosztują w białolicych Laszkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi