Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy współczesne ochranianie dzieci wychodzi im na dobre?

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

Ja widzę zmianę w tym co kiedyś było normalne a dziś już jest nie do pomyślenia. Np kiedyś 4 letnie dzieci biegaly sobie po podwórkach czy placach zabaw z innymi dzieciakami i nie pod okiem jakiegoś dorosłego. Teraz kto by tak dzieci puszczal samopas do zabawy. To samo z drogą do szkoły. Kiedyś 7 latek sam szedł do szkoły codziennie a dziś podwoza zawsze d autem nawet jak szkoła blisko :D ochrona rodzicielska internetu czy tv czy jest skuteczna? myślę że dzieciaki są na tyle bystre że jeden drugiemu powie jak obejść taka blokadę stron;) lokalizacja gps? To akurat fajne nawet dla dorosłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie i dla tych dzieci i dla całego społeczeństwa jest złe to, że mamy coraz więcej jedynaków którzy są przesadnie rozpieszczani. Wyrabia to bardzo mocną postawę roszczeniową w stosunku do innych i później rosną takie płatki śniegu co jak się zwraca na coś uwagę to albo się obrażają albo są przerażeni, że ktoś im nie ustąpił.

Gdybym kiedyś się zdecydował na założenie rodziny to nie chciałbym mieć tylko jednego dziecka. Najlepiej 2-3.

Sam mam troje rodzeństwa i uważam, że wychowywanie się z rodzeństwem od małego naturalnie buduje zdrowe relacje międzyludzkie

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieci są wychowywane teraz w puchu ale to nie tylko wina rodziców ale też czasów. Uważam, że dzisiejsze czasy, podejście, konsumpcjonizm, technologia psują dzieciaki. Kontrola zbytnia jest niekoniecznie dobra i wygodnictwo. Nawet jak jako rodzic byś chciał inaczej to wpływ rówieśniczy zrobi swoje. Dzienniki elektroniczne są dobre ale z czasem nauczyłam się, że jak wiem gdy uciekał z lekcji to nic nie mówiłam. Widocznie musiał- trzeba sobie radzić w życiu :D Kontroli rodzicielskiej nigdy nie miał ani lokalizatora :P Do pewnego momentu u mnie był dom otwarty...mimo, że jedynak to dzieci z sąsiedztwa u nas miały jak w domu. Drzwi się nie zamykały. Karmiłam wszystkie jak własne dzieci i pilnowałam z dystansu tak aby o tym nie wiedziały. Czasem pilnować 4-5 to było  wyzwanie :P Wierzę, że dzieci najlepiej wychowują się z dziećmi.

Jak pokonasz sam siebie to już nic nie stanie Ci na drodze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli miałbym wskazać główny powód tego dlaczego się tak dzieje, to bym wskazał brak dobrych męskich wzorców w wychowaniu. Jeśli nie ma przeciwstawnej siły do matczynego niańczenia, to wygrywa niańczenie

Ale oczywiście jest też winne państwo opiekuńcze zafixowane na bezpieczeństwie dzieci, brak normalnych relacji między ludźmi w społeczenościach (nikt dziś np. sąsiadowi nie ufa na tyle by zostawić mu dziecko na dzień do opieki), jedynactwo itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, shadow_no napisał(a):

Wg mnie i dla tych dzieci i dla całego społeczeństwa jest złe to, że mamy coraz więcej jedynaków którzy są przesadnie rozpieszczani. Wyrabia to bardzo mocną postawę roszczeniową w stosunku do innych i później rosną takie płatki śniegu co jak się zwraca na coś uwagę to albo się obrażają albo są przerażeni, że ktoś im nie ustąpił.

Gdybym kiedyś się zdecydował na założenie rodziny to nie chciałbym mieć tylko jednego dziecka. Najlepiej 2-3.

Sam mam troje rodzeństwa i uważam, że wychowywanie się z rodzeństwem od małego naturalnie buduje zdrowe relacje międzyludzkie

Jestem jedynaczką i nic z powyższych u mnie nie występuje, może jestem wyjątkiem od reguły nie mam pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi