Skocz do zawartości
Nerwica.com

Romantyzowanie zaburzeń/chorób psychicznych.

Morvena

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pamiętam, czy kiedyś na poprzednim nicku nie dodałam podobnego tematu. Nie pamiętam.

Fenomen romantyzowanie zaburzeń i chorób psychicznych już długo mnie fascynuje. Czy jest to złe? Jak myślicie? Podzielcie się. 🍹

Romans z zaburzeniami polega na nadawaniu im poetyckiego, estetycznego i atrakcyjnego wymiaru. Jesteś pożądany i intrygujący. Są niestety często bagatelizowane, bo wydaje się to element tożsamości, a nie powaźny problem wymagający profesjonalnej interwencji. Idealizuje się objawy takie jak smutek, lęk lub wahania nastroju. Postrzega się je jako coś pięknego - piękny ból. NIektóre "cechy " osób mających chorobę lub zaburzenia psychiczne czynią ją bardziej interesującą, wrażliwą i charyzmatyczną. To zależy od danego zaburzenia ofkors. NIe każde choroby/zaburzenia dają skłonności do "oczekiwanych wrażeń, umiejętności, czy niezwykłych zalet". 

Zjawisko romantyzowania psychicznych odchyleń ma długą historię w literaturze i sztuce, jednak w ostatnich latach nasiliło się znacząco za sprawą platform takich jak Tik tok, Tumblr, czy Instagram. Na tym całym TikToku ludzie przedstawiają depresję, zaburzenia odżywiania, borderline, czy inne jako "aesthetic" jako pewnego rodzaju trend i formę samoekspresji. Sama lubię na Pinterest ię oglądać tego typu zdjęcia, bo sama trochę romantyzuję swoją chorobę. Nadałam jej zalety, a np. kreatywność ma sporą korelację z dwubiegunówką. Wracając do trendów w necie, to możemy spotkać filmy ukazujące smutne laski z książkami, deszczem i cytatami o wewnętrznym cierpieniu. Są też postaci fikcyjne np. z filmów, seriali z poważnymi problemami jako ogromnie atrakcyjne. NIestety często ludzie przypisują sobie zaburzenia bez formalnej diagnozy. Młodzi ludzie chcą być częścią tej specyficznej społeczności, więc wmawiają sobie choroby.

I co z tym się dzieje... Objawy są przedstawiane jako powszechne i normalne, albo nawet pożądane. Utrudnia to uzyskanie wsparcia, ale z drugiej strony moim zdaniem osoby cierpiące nie czują się takie samotne. Wiedzą, że ktoś tam gdzieś czuję to samo. Ma lepszą samoocenę, skoro ktoś lubi i nich te cechy. Jednak trzeba się leczyć, gdy objawy są poważne i zaburzają funkcjonowanie. Ryzykiem romantyzowania cierpienia może utrudnić ludziom chęci uzyskania pomocy, bo każdy tak ma.

Kontrowersyjna ciekawostka: "13 Reasons Why" - po emisji serialu wzrosła liczba samobójstw. Serial przedstawiał tematykę samobójczą.

Jednak to całe wychwalanie może z drugiej strony przedstawiać naprawdę chore osoby za mniej "atrakcyjne" od ludzi z internetu.

Ja sama nie wiem, co o tym myśleć. Ma to swoje wady, jak i zalety. Jest to teraz bardzo popularne.

_ - 2026-04-25T100402.482.jpeg

Ten, kto idzie własną drogą, rzadko spotyka innych.

empatia selektywna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj ja myślę że to jest szkodliwy trend. Takie foty filmy cytaty w socialach. W sensie u dorosłej czy prawie dorosłej osoby to się tak nie przebije bo ma do tego dystans. Ale taka 11 13 latka wchodzi w te treści i widzi w nich bycie częścią grupy, cool, normalnym. Do tego pewnie oglądają modne seriale 16 plus gdzie tematyka samobójstw drugow i wgl. To gdzie i kiedy ma się ten kręgosłup wykształcić takiemu młodemu człowiekowi? On tak nie zidentyfikuje zagrożeń jak osoba co trochę więcej wie już. A te młode lata właśnie powinny być najbardziej radosne, jakaś przyszłość, wiara, jakaś sprzeczność. Bo się jeszcze nie zdążyło zjebac więc trzeba wykorzystać to xd

Sprawczosc*

Smutny trend i pewnie pogłębia samotność, która i tak już jest nową normą. Ciekawi mnie co będzie z pokoleniem alfa beta czy to będzie jeszcze gorsze pokolenie psychicznie, z brakami i obciazeniami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi