Skocz do zawartości
Nerwica.com

Alkohol w domu

zpomorza

Rekomendowane odpowiedzi

O rany, ale kolejne odpływanie się zaczyna w tym temacie, spokojnie. 

@zpomorza pisze, że ma w porządku rodzinę, męża, który nigdy nie awanturuje się, nie jest agresywny po alkoholu.

Ciekawy jestem co by się stało, jakbyś w któryś wieczór zrobiła sobie i jemu drinka, oglądalibyście coś smiesznego na youtubie, na końcu uprawiali seks przy muzyce.

Co by się stało jakbyś Ty na wyjeździe rodzinym wypiła to jedno czy dwa piwa, a on wracał. Co by się stało jakbyś zorganizowała w inny weekend wyjście na basen, na rowery, whatever 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Becareful napisał(a):

O rany, ale kolejne odpływanie się zaczyna w tym temacie, spokojnie. 

@zpomorza pisze, że ma w porządku rodzinę, męża, który nigdy nie awanturuje się, nie jest agresywny po alkoholu.

Ciekawy jestem co by się stało, jakbyś w któryś wieczór zrobiła sobie i jemu drinka, oglądalibyście coś smiesznego na youtubie, na końcu uprawiali seks przy muzyce.

Co by się stało jakbyś Ty na wyjeździe rodzinym wypiła to jedno czy dwa piwa, a on wracał. Co by się stało jakbyś zorganizowała w inny weekend wyjście na basen, na rowery, whatever 

Gdzie widzisz odplywanie, wszystko jest jak tytuł wątku. To czytają też inni, jakaś rada nie przyda się autorce, to komuś kto to czyta może się przydać tak sądzę 

A z zewnątrz każda rodzina jest w porządku, skoro jest sielanka, to rozchodzi jej się tylko o to że czasem ona chce nie prowadzić tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, zpomorza napisał(a):

Nie powiedziałam, że z tego powodu z nim jestem, tylko, że z tego powodu trudniej uzmysłowić mu, że może mieć jakiś problem. Powszechność zjawiska sprawia, że staje się ono standardem, łatwiejsze do przełknięcia. Myślę, że tupnięcie nogą i odejście, bez próby zmiany czegokolwiek, byłoby tak samo złym wyborem jak akceptacja tego. 

skoro jestes syzyfem to sobie pchaj ten glaz jesli lubisz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

41 minut temu, Becareful napisał(a):

no tak jak nie bije to co tam komu przeszkadza ze menel :D

zawsze przeciez mogloby byc gorzej. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Becareful dzięki za odpowiedź i inne spojrzenie na temat. W zasadzie najbardziej rozchodzi mi się nie o to kto ma prowadzić auto, tylko o to czy nie wyszukuje problemu w złym miejscu. Reaguje awersja na każdą ilość alkoholu spożywana przez męża czy przez innych, ale czy mam prawo wymagać od niego całkowitej abstynencji w sytuacji, gdy nie zrobiłam wiele, żeby przepracować swoje traumy z dzieciństwa. Być może on rzeczywiście nie ma żadnego problemu, tylko ja nie mogę racjonalnie ocenić sytuacji. Wypowiada się tu dużo osób z jakąś historią alkoholową, więc patrzą przez pryzmat swoich doświadczeń. Argument, że powinien mnie zrozumieć i zrezygnować, bo jestem DDA nawet do mnie nie przemawia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja mama jest straszne dda i mi się często noz w kieszeni otwiera. Temat jest zawiły, ale jakby podejść do niego ogolnikowo to masz prawo, jak jednej stronie coś przeszkadza to druga może z tego zrezygnowac, przedkladajac dobro relacji. A jak nie to potem niech się nie zdziwi że partner sobie odejdzie. Ale jak on jest uzależniony to już nie jest takie łatwe  

Wcale się nie odnosisz do moich odpowiedzi, ale nie gniewam się. Będę sobie dalej pisać chyba że wolisz bym zamilkla to powiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, zpomorza napisał(a):

Wypowiada się tu dużo osób z jakąś historią alkoholową, więc patrzą przez pryzmat swoich doświadczeń.

Bo większość ludzi w Polsce ma w rodzinie alkoholika. Często nie leczącego się. Z resztą Tym sama masz z tym doświadczenie więc również Twoje spojrzenie przechodzi przez ten filtr. Ale to nie znaczy że ten filtr zakłamuje rzeczywistość 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi