Skocz do zawartości
Nerwica.com

Antykapitalizm

Raccoon

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o antykapitaliźmie? Dość popularny w ostatnim czasie pogląd w internecie powstały w opozycji do słynnego wyścigu szczurów, wielkich korporacji, wykorzystywania pracowników itd.

Ja osobiście antykapitalistą nie jestem, jestem po prostu ciekawy waszej opinii na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że każdy powinien mieć godziwe warunki życia, bez względu na to, czy pracuje, czy nie. Dla mnie liczy się uniknięcie zła (ze szczególnym uwzględnieniem zła fizycznego, nie tylko moralnego), a nie "większe dobro", którego nie da się osiągnąć bez nieszczęścia moralnego i (lub) fizycznego. Myślę, że to, co jest brane za lenistwo, to zawsze lub przeważnie niedomaganie zdrowotne, zwłaszcza neurorozwojowe czy psychiatryczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem antykapitalistą w dużej mierze. A prąd ten ma długą tradycję i nazywa się socjalizmem, tudzież komunizmem - choć nie są to tożsame pojęcia, tak jak i wersji obu powyższych, w różnych interpretacjach. Marksizm (i tu kilka wersji), trockizm, leninizm etc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, MicMic napisał(a):

Ja jestem antykapitalistą w dużej mierze. A prąd ten ma długą tradycję i nazywa się socjalizmem, tudzież komunizmem - choć nie są to tożsame pojęcia, tak jak i wersji obu powyższych, w różnych interpretacjach. Marksizm (i tu kilka wersji), trockizm, leninizm etc. 

No antykapitalizm to raczej ogólne pojęcie, socjalizm, komunizm itd już konkretny ustrój. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Raccoon napisał(a):

Ja osobiście antykapitalistą nie jestem, jestem po prostu ciekawy waszej opinii na ten temat.

Uważam, że dobrobyt bierze się z pracy i każdy powinien w miarę możliwości pracować na dobro zarówno swoje jak i społeczeństwa w którym żyje. Biedni zawsze mogą stać się bogatsi i wcale nie oznacza to, że ci bogatsi wtedy muszą zbiednieć

Polecam w tym temacie książkę: Świadomy Kapitalizm To Się Opłaca! - John Mackey, Raj Sisodia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, sailorka napisał(a):

alternatywą dla kapitalizmu jest gospodarka centralnie planowana

Nie tylko. W historii były różne modele gospodarcze, nie tylko kapitalistyczny i centralnie planowany. Najpierw była gospodarka naturalna, później wymiana handlowa, jednak jeszcze nie w kapitalistycznym rozumieniu (bo bez masowej produkcji, pracy najemnej ani przemysłu), później feudalizm, później gospodarka już nie feudalna, jednak nadal oparta o rolnictwo i manufaktury, a na końcu kapitalizm. Później w dyktaturach partii komunistycznych wprowadzono gospodarkę centralnie planowaną. Jednak w sferze postulatów to nadal nie jedyna alternatywa - np. anarchoprymitywizm postuluje zniesienie rynku, technologii i przemysłu na rzecz egalitarnych społeczeństw zbieracko-łowieckich. I odrzucenie globalizacji oraz instytucji państwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, shadow_no napisał(a):

Uważam, że dobrobyt bierze się z pracy i każdy powinien w miarę możliwości pracować na dobro zarówno swoje jak i społeczeństwa w którym żyje.

Dokładnie tak samo uważam i taką zasada kieruję się w życiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przepadam za kapitalizmem, w tym rozumieniu, ze glownym celem jest kumulowanie kapitalu. Tworzy to sytuacje gdzie wiekszosc kapitalu znajduje sie w rekach nielicznych, tak jest niestety teraz i nikt za bardzo nie wie co z tym fantem zrobic.

Co nie oznacza, ze jestem przeciwna wolnemu rynkowi, wrecz przeciwnie, jestem wielka zwolenniczka wolnego rynku, ktory daje ludziom szanse do bogacenia sie i innowacyjnosci. Ale juz Adam Smith pisal o tym, ze wolny rynek dziala tylko w warunkach gdy nie pozwala sie na monopol i nieuczciwe praktyki, dlatego uwazam, ze nawet wolny rynek musi byc regulowany w jakiejs mierze przez panstwo. Zreszta tak jest wszedzie, tylko w roznych proporcjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Nie przepadam za kapitalizmem, w tym rozumieniu, ze glownym celem jest kumulowanie kapitalu. Tworzy to sytuacje gdzie wiekszosc kapitalu znajduje sie w rekach nielicznych, tak jest niestety teraz i nikt za bardzo nie wie co z tym fantem zrobic.

Co nie oznacza, ze jestem przeciwna wolnemu rynkowi, wrecz przeciwnie, jestem wielka zwolenniczka wolnego rynku, ktory daje ludziom szanse do bogacenia sie i innowacyjnosci. Ale juz Adam Smith pisal o tym, ze wolny rynek dziala tylko w warunkach gdy nie pozwala sie na monopol i nieuczciwe praktyki, dlatego uwazam, ze nawet wolny rynek musi byc regulowany w jakiejs mierze przez panstwo. Zreszta tak jest wszedzie, tylko w roznych proporcjach.

Wow, zaimponowałaś mi znajomością nazwiska Smith. Szukam pierścionka. 

I w ogóle jaka mądra wypowiedź, jakbym ja to napisał. 

Może jeszcze kojarzysz Lockea? 

Edytowane przez MicMic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, MicMic napisał(a):

Rawlsa? Nozicka? Hume'a? 

Czytałaś Lewiatana?? 

Też słuchasz do poduszki Marksa? 

Róży Luksemburg? 

Podnieciłem się. 

Nie podniecaj sie az tak bardzo, Smitha to chyba kazdy zna, Locka oczywiscie, ze kojarze, ojciec liberalizmu, ale nie czytalam zadnych jego dziel. Marksa czytalam z ciekawosci, ale malo z tego zapamietalam szczerze mowiac :D

Ale ogolnie lubie wiediec mniej wiecej co sie dzieje w ekonomii i w jaki sposob dziala, choc nie jestem zadnym ekspertem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kiusiu napisał(a):

np. anarchoprymitywizm postuluje zniesienie rynku, technologii i przemysłu na rzecz egalitarnych społeczeństw zbieracko-łowieckich. I odrzucenie globalizacji oraz instytucji państwa.

Jeszcze bardziej dystopijne od GCP.

31 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

wolny rynek dziala tylko w warunkach gdy nie pozwala sie na monopol i nieuczciwe praktyki, dlatego uwazam, ze nawet wolny rynek musi byc regulowany w jakiejs mierze przez panstwo.

Brzmi rozsądnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Nie podniecaj sie az tak bardzo, Smitha to chyba kazdy zna, Locka oczywiscie, ze kojarze, ojciec liberalizmu, ale nie czytalam zadnych jego dziel. Marksa czytalam z ciekawosci, ale malo z tego zapamietalam szczerze mowiac :D

Ale ogolnie lubie wiediec mniej wiecej co sie dzieje w ekonomii i w jaki sposob dziala, choc nie jestem zadnym ekspertem. 

A jaki jest twój status matrymonialny? Miczek jest tak inteligentny że nie łatwo mu imponować Zabo Moniko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

A jaki jest twój status matrymonialny? Miczek jest tak inteligentny że nie łatwo mu imponować Zabo Moniko :D

Haha. 

2 godziny temu, Żaba Monika napisał(a):

Smitha to chyba kazdy zna, Locka oczywiscie, ze kojarze, ojciec liberalizmu,

Chyba żartujesz, większość piewców kapitalizmu nie wie kto to. 

Godzinę temu, Żaba Monika napisał(a):

Mam swojego Kulfona

Też mam swojego kulfona ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi