Skocz do zawartości
Nerwica.com

Tycie po olanzapinie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, biorę olanzapinę od jakiegoś czasu i tyję. Już przybyło mi ok 7-8kg i to chyba nie koniec. Czy macie jakieś sposoby na zachamowanie apetytu po tym leku? Może ktoś z forumowiczów nie przytył po tym leku i zechce się podielić swoim sposobem na zachamowanie przybierania na wadze po olanzapinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7,5mg na dobę. Niby niewiele, ale apetyt mam duży i odkąd biorę olanzapinę, to ze sportem jestem na bakier. Ciężko mi się zmobilizować do jakiejkolwiek aktywności. Może są jakieś leki lub suplementy, które pomogły komuś ograniczyć się z jedzeniem na tym leku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie od oli się zaczęło + 20 kg a jak mi dołożyli klozapol to kolejnen +15 kg. 

Wiadomo jak na tych lekach i w ogóle z tą chorobą człowiek wycofuje się z życia i nie ma siły nawet wyjść na spacer. Ale jak codziennie chodziłam na spacery i jadłam mniej - dużo siły i samozaparcie jednak dużo daje, to w 3 miesiące schudłam 10 kg. Nie ćwiczyłam tylko robiłam sobie długie, kilometrowe spacery i to wystarzcało. Ale zaniedbałam się i to, co schudłam znowu przytyłam. 💁‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od kilku dni bardzo uważam na to co i ile jem, ale ciężko się kontrolować, bo wszystko lepiej smakuje po olanzapinie. U mnie z aktywnośvi fizycznej to najłatwiej uprawiać spacery. Chociaż pogoda na razie nie zachęca. Odstawienie leków nie wchodzi w grę. Lekarka powiedziała, że będę je brała przez długi czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi