Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kto jest Twoim autorytetem? Kto jest Twoją inspiracją? Kto jest Twoim idolem? Na kim się wzorujesz? Kim chciałbyś się stać?

Verinia

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

A ktoś tu wstawił czy mówisz tak ogólnie bo np. gdzieś indziej widziałaś?

Tak, ja to wszystko wiem. M.in. przez to zszedłem z keto na lowcarb jak pierwszy raz byłem na keto. Tylko raczej nie mam już wyboru.

Tam jest ugrzeczniona wersja. U ciebie na privie też, tylko może odrobinę mniej.

A co jest mniej ugrzecznione 12? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, Doktor Indor napisał(a):

Tak, ja to wszystko wiem. M.in. przez to zszedłem z keto na lowcarb jak pierwszy raz byłem na keto. Tylko raczej nie mam już wyboru.

Ogólnie wybór jest, przypominam że tłuszcze też mają wpływ na poziom glikemii - nie powodują takich gwałtownych skoków cukru jak węglowodany, ale utrzymują ją dłużej wyższą (pojęcie wymiennika białkowo-tłuszczowego, na tej samej zasadzie działa co wymiennik węglowodanowy gdzie niby wydaje się z pozoru lepszy - nie jest, jest tym samym tylko działa o wiele dłużej i o wiele dłużej podtrzyma wyższe poziomy cukru - nawet do kilkunastu godzin, ale na przykładzie leczenia insuliną na jeden WW podasz tyle samo insuliny co na 1 WBT). I akurat dietą keto nie poprawisz glikemii jeśli to masz na celu.

W takich przypadkach raczej dieta z niskim indeksem glikemicznym będzie najlepsza.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na przykładzie hipoglikemii - dawanie osobie z hipoglikemią czekolady w celu podniesienia poziomu cukru nie jest najlepszym pomysłem, ale nie dlatego, że nie podniesie w ogóle cukru, tylko czekolada to w większości tłuszcz i podniesie, ale za wolno i w zbyt długim czasie, którego przy dużej hipoglikemii nie ma. Czekoladę można dać takiej osobie dopiero po podniesieniu węglowodanami prostymi glikemii, które zrobią to szybko, a czekolada to podtrzyma. Chociaż tu też zależy od typu cukrzycy, bo dziecku z CT1 czekolady po epizodzie hipoglikemii bym nie dała, tylko normalną kanapkę, po opanowaniu węglowodanami prostymi hipo.

10 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

No ale coś muszę jeść, to jest chyba lepiej tak, niż tak jak żarłem… Ja chcę dietą poprawić wszystko – waga spadnie, samopoczucie się poprawi, pamiętam jak było za pierwszym razem.

Ale wiesz że idzie to zrobić szybciej i zdrowiej? Tylko to wymagałoby rzeczywiście zrobienia OGTT i pójścia do zwykłego lekarza rodzinnego, żeby włączył niewielką dawkę metforminy, nawet nie na stałe, co do momentu opanowania cukrów, później można odstawić, a jak cukry będą opanowane to waga na metforminie zacznie spadać.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Catriona napisał(a):

Ale wiesz że idzie to zrobić szybciej i zdrowiej? Tylko to wymagałoby rzeczywiście zrobienia OGTT i pójścia do zwykłego lekarza rodzinnego, żeby włączył niewielką dawkę metforminy, nawet nie na stałe, co do momentu opanowania cukrów, później można odstawić, a jak cukry będą opanowane to waga na metforminie zacznie spadać.

O właśnie, i tu się pojawia ten problem – zrobienie OGTT i pójście do lekarza…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi