Skocz do zawartości
Nerwica.com

Psychologia to pseudonauka .

Walczący z wilkami

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

To się tylko spalisz, poświęcisz, i nic z tego nie będzie. Musisz zarabiać. Po to chodzisz do pracy. Klientów są dziesiątki, a ty jesteś jedna.

Zdecydowanie jestem przeciwko temu, żeby mówić innym, co ktoś powinien robić charytatywnie. Jak masz w sobie taką chęć pomagania, to zostań psychoterapeutą i pomagaj za darmo – cel szczytny. Ale nie możesz tego nakazywać innym.

Tak, i jest to jego dobra wola. Nikt nie może tego od niego wymagać.

Strażak i lekarz ratuje życie. Każdy ma obowiązek (prawny) pomóc człowiekowi, gdy jego życie jest zagrożone – specjalista zrobi to lepiej, ale jeśli ty nie pomożesz, to też możesz potencjalnie dostać zarzuty (przy czym samo wezwanie fachowej pomocy to też jest pomoc).

Każdy specjalista sam wyznacza granice swojego poświęcenia – i pewnie niejeden psycholog np. zostanie dłużej z klientem, gdy ten ma kryzys na terapii. Nie wypuści go w stanie zagrażającym życiu. Ale pieniądze muszą być. Inaczej jest to wolontariat a nie praca – i są osoby, które wolontariat wykonują, ale z własnej woli i tylko gdy ich na to stać (bo wtedy nie zarabiają).

NIKOMU NIC NIE NAKAZUJE ? 

Mówię że jak ktoś sobie wybiera zawód gdzie powołanie jest istotne, to jak robi to dla kasy, to tego nie popieram

Zawód polegający na pomaganiu ludziom. W szkole ten temat był poruszany w lekturze ,,ludzie bezdomni"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Dalila_ napisał(a):

NIKOMU NIC NIE NAKAZUJE ? 

Oczywiście że nakazujesz, konkretnie tymi słowami:

„Możliwe że duża część aktywności powinni robić charytatywnie nawet”

A teraz będziesz na siłę udowadniać, że w sumie to nie to miałaś na myśli :P

20 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Mówię że jak ktoś sobie wybiera zawód gdzie powołanie jest istotne, to jak robi to dla kasy, to tego nie popieram

Każdy pracuje dla kasy. Po to chodzimy do pracy. Jeśli możemy przy okazji zrobić coś dobrego lub sprawiającego przyjemność, to super.

BTW, ja popieram – jeśli ktoś jest świetnym specjalistą, kształci się w swoim zawodzie po to, żeby pomagać ludziom, to te pieniądze należą mu się jak psu buda.

21 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Zawód polegający na pomaganiu ludziom. W szkole ten temat był poruszany w lekturze ,,ludzie bezdomni"

No był, tylko co z tego? Judym podjął swoją decyzję i zmierzył się z jej konsekwencjami (m.in. utrata miłości). Tego typu decyzje każdy powinien podejmować sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Doktor Indor napisał(a):

Oczywiście że nakazujesz, konkretnie tymi słowami:

„Możliwe że duża część aktywności powinni robić charytatywnie nawet”

A teraz będziesz na siłę udowadniać, że w sumie to nie to miałaś na myśli :P

Każdy pracuje dla kasy. Po to chodzimy do pracy. Jeśli możemy przy okazji zrobić coś dobrego lub sprawiającego przyjemność, to super.

BTW, ja popieram – jeśli ktoś jest świetnym specjalistą, kształci się w swoim zawodzie po to, żeby pomagać ludziom, to te pieniądze należą mu się jak psu buda.

No był, tylko co z tego? Judym podjął swoją decyzję i zmierzył się z jej konsekwencjami (m.in. utrata miłości). Tego typu decyzje każdy powinien podejmować sam.

Może nie umiem tak dobierać słów jak się powinno. Nie uważam się za bardzo mądrą osobę. Dla mnie słowo powinien nie jest nakazem, do tego napisałam że możliwe. Nie chce udowadniać nic na siłę, ale wytłumaczyć co miałam na myśli mam prawo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Dla mnie słowo powinien nie jest nakazem, do tego napisałam że możliwe.

No technicznie rzecz biorąc nie jest nakazem. Nakazem jest słowo „musi”. „Powinien” jest oczekiwaniem.

Tak czy inaczej, oczekujesz, że ktoś (obcy) podejmie (własnym kosztem) takie decyzje, które są zgodne z twoją moralnością – czy tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

No technicznie rzecz biorąc nie jest nakazem. Nakazem jest słowo „musi”. „Powinien” jest oczekiwaniem.

Tak czy inaczej, oczekujesz, że ktoś (obcy) podejmie (własnym kosztem) takie decyzje, które są zgodne z twoją moralnością – czy tak?

Z moralnością dobrą dla społeczeństwa. Ale oczekiwanie to zle słowo, od świata to raczej oczekuje tylko więcej zawodu 😆😆😆 haha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Z moralnością dobrą dla społeczeństwa.

Być może – a być może wprost przeciwnie, bo osoba, która nie zarabia, również nie będzie miała pieniędzy na to, żeby być najlepszą wersją siebie (również profesjonalnie). Ale to można sobie tak gdybać.

Po prostu moim zdaniem każdy powinien decydować za siebie, ile i czy cokolwiek chce dać od siebie szeroko rozumianemu społeczeństwu, albo nawet poszczególnym ludziom.

A co ty dajesz społeczeństwu lub ludziom?

Edytowane przez Doktor Indor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Doktor Indor napisał(a):

Być może – a być może wprost przeciwnie, bo osoba, która nie zarabia, również nie będzie miała pieniędzy na to, żeby być najlepszą wersją siebie (również profesjonalnie). Ale to można sobie tak gdybać.

Po prostu moim zdaniem każdy powinien decydować za siebie, ile i czy cokolwiek chce dać od siebie szeroko rozumianemu społeczeństwu, albo nawet poszczególnym ludziom.

A co ty dajesz społeczeństwu lub ludziom?

Swoją urodę i mogą na mnie patrzeć 😘

Jeden gosc któy jest notorycznie cenzurowany chciał napisać ale mu nie powolono że jedyny porzadny psycholog o jakim słyszał to był ten założyciel MONARU a wszyscy pozostali to jego przynajmniej zdaniem pajace . 

Indor jeśli chce może napisac do mnie z ewentualnym sprostowaniem . 

Moderacja nie krzyczcie na mnie 🙈🙈🙈💗

💓💓💓

Ja tak mam, czegoś nie wolno, to to robię hahah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

Jednak są takie zawodu jakby celu społecznego, gdzie misja powinna przewyzszac cel zarobku. Możliwe że duża część aktywności powinni robić charytatywnie nawet, w sensie no nawet taki nauczyciel zostaje z uczniem dłużej po godzinach aby uczeń zrozumiał mimo że czas zajęć korekcyjnych już minął. Inne takie zawody to np strażak, lekarz, itp. i myślę że psycholog, terapeuta, który dotyka naprawdę delikatnych tematów nawet powinien mieć więcej takich skłonności. Ale niestety z powołania pewnie nie jest wielu w tych zawodach, jak i wszędzie 

+1

Niestety, wirus konsumpcjonizmu zatruł już umysły większości ludzi.

Po prostu część zawodów takich jak np właśnie lekarz czy terapuera, to nie jest zawód jak każdy inny. Ponieważ zdrowie nie jest towarem jak np. biżuteria, nowy SUV, kawa na mieście etc.  To powinno być po prostu fiansowane z podatków. No, ale jeśli rząd i politycy robią dobrze głównie sobie  i innym bogatym, to mamy to, co mamy. Po prostu u władzy są ludzie cyniczni, dla których życie pojedynczęgo obywatela nie ma specjalnego znaczenia. To jest podobna mentalność jaką  prezentuje @Doktor Indor, który nam prezentuje swoje pseudomądrości, które zapewne wyczytał na fanpejdźu konfederacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, MicMic napisał(a):

+1

Niestety, wirus konsumpcjonizmu zatruł już umysły większości ludzi.

Po prostu część zawodów takich jak np właśnie lekarz czy terapuera, to nie jest zawód jak każdy inny. Ponieważ zdrowie nie jest towarem jak np. biżuteria, nowy SUV, kawa na mieście etc.  To powinno być po prostu fiansowane z podatków. No, ale jeśli rząd i politycy robią dobrze głównie sobie  i innym bogatym, to mamy to, co mamy. Po prostu u władzy są ludzie cyniczni, dla których życie pojedynczęgo obywatela nie ma specjalnego znaczenia. To jest podobna mentalność jaką  prezentuje @Doktor Indor, który nam prezentuje swoje pseudomądrości, które zapewne wyczytał na fanpejdźu konfederacji.

Zgadzam się z tym (poza ostatnim zdaniem🙈 bo nie mam pewności), zdrowie nie jest towarem. Tego brakowało!!! Gdyby było towarem, to jak najbardziej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, MicMic napisał(a):

No ja teraz na grupowej mam, póki co, dwójkę ludzi którzy mieli wśród bliskich samobójców. Jedna dziewczynę zostawił ojciec bez słowa, gdy była mała

Nie chcę januszyć ale teoretycznie spełniam obie te rzeczy naraz i jasne że są to ciężkie sprawy, ale nie mają nawet podejścia w długofalowym psuciu życia do tego co zrobiła mi fobia społeczna czy nerwica natręctw. Jeśli poszedłbym z takimi rzeczami o których mówisz na psychoterapie to zapewne by mi faktycznie troche pomogła i poczułbym sie lepiej. Ale trzeba tu brać pod uwagę też to że one naturalnie z czasem (najczęściej) słabną - zupełnie odwrotnie niż choroby psychiczne, więc statystyki wyleczalności po terapii oczywiście są gigantyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

Jeden gosc któy jest notorycznie cenzurowany chciał napisać ale mu nie powolono że jedyny porzadny psycholog o jakim słyszał to był ten założyciel MONARU a wszyscy pozostali to jego przynajmniej zdaniem pajace . 

Moderacja nie krzyczcie na mnie 🙈🙈🙈💗

💓💓💓

Ja tak mam, czegoś nie wolno, to to robię hahah

A skąd ty wiesz co kto chciał napisać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

Znów dobrze mówi, bo ma mądry łebek od autyzmu Xd 

Haha, miło xd

No ja myślę że mamy dzisiaj takie taboo porównywania ludzkich problemów między sobą i to niczemu dobremu nie służy. Bywa że ludzie z byle czym chodzą na terapie, to i po niej łatwo zdrowieją. Dobrze wszyscy wiemy że takich sporo a i tak czuje sie jakbym coś niemiłego pisał 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, MicMic napisał(a):

który nam prezentuje swoje pseudomądrości, które zapewne wyczytał na fanpejdźu konfederacji.

Ja mam do siebie dystans, ale zaczynasz trochę przesadzać. Proszę, żebyś powstrzymał się od takich uwag.

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Swoją urodę i mogą na mnie patrzeć 😘

No nie spodziewałem się innej odpowiedzi, prawdę mówiąc.

Jeśli sama nie poświęcasz swojego czasu na wolontariat, to nie wiem, jakim prawem oczekujesz, że inni będą to robili. A jeśli poświęcasz, to tym lepiej.

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Ale jakim sprostowaniem? Wklejasz jakiś komentarz od jakiejś anonimowej osoby. Co tu prostować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Ja mam do siebie dystans, ale zaczynasz trochę przesadzać. Proszę, żebyś powstrzymał się od takich uwag.

No nie spodziewałem się innej odpowiedzi, prawdę mówiąc.

Jeśli sama nie poświęcasz swojego czasu na wolontariat, to nie wiem, jakim prawem oczekujesz, że inni będą to robili. A jeśli poświęcasz, to tym lepiej.

Ale jakim sprostowaniem? Wklejasz jakiś komentarz od jakiejś anonimowej osoby. Co tu prostować?

Jeśli masz takie życzenie, to Ci podam dane tej osoby 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi