Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zazdrość i nieżyczliwość

MPol

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym?

Jestem ogólnie mało życzliwy dla innych. Oczywiście, dobrze życzę najbliższej rodzinie, żonie, dzieciom, ale dalej jest już ciężko.

Nie umiem się cieszyć z sukcesów innych, jak wielu ludzi. Dowiem się, że znajomy dostał lepsza pracę i będzie sporo zarabiał, to nie umiem się z nim cieszyć. Widzę postępy dzieci znajomych o choć moim zupełnie nic nie brakuje, nie cieszę się, tylko mnie to emocjonalnie drażni (np. że któreś nauczy się szybciej jeździć na rowerze, itd.).

Oczywiście znam teorie i wiem, że nie da się z każdym porównywać, bo zawsze ktoś będzie miał lepiej. Mimo wszystko, nie umiem tego zmienić.

Oczywiście, mógłbym sobie wmówic, że się z innymi cieszę i że podziwiam ich/ich dzieci, ale to byłoby mocno na siłę. Oczywiście na pokaz to robię, bo wymaga tego rola społeczna, ale w środku mam swoje emocje/odczucia.

Może mieć to związek z dzieciństwem, nadmiernymi wymaganiami i porównywaniem z innymi, ale myślę też, że po prostu taki zawsze byłem.

Co można zrobić? Czy da się zupełnie zmienić swoją naturę? Nie chodzi mi o udawanie, ale realne odczucia.

Czemu większość ludzi na wieść "Zobacz, jaki znajomym urodził się słodki dzieciak!" reaguje czułością, a mnie to w najlepszym razie jakoś szczególnie nie rusza?

Gdy w innych dzieciach widzę cechy ich rodziców, jakoś mnie to podświadomie denerwuje, te podobieństwa. Nic nie poradzę.

Co uważacie, z czego to może wynikać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że spokojnie większość ludzi też udaje (jak ja) zachwyty nad cudzymi dziećmi w takich sytuacjach. Myślę też (nie atakuje mężczyzn tylko usprawiedliwiam) u mężczyzn cechy wczulone na rywalizację są totalnie naturalne. Nie wiem czy charakter da się zmienić od tak od wewnątrz, ale na pewno zewnętrzne rzeczy mogą go zmienic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi