Skocz do zawartości
Nerwica.com

Ilość waszych koleżanek/kolegów

alone05

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Sensys napisał(a):

Dlaczego taka reakcja?

Dlaczego? Zdziwiło mnie to, że koleżanka skreśla człowieka, bo wyjechał za granicę. Ja mam koleżankę w Anglii teraz, i gdy przyjeżdża, to normalnie się widujemy i wspominamy zwykle stare czasy przy lampce wina. Nigdy jej nie miałam za złe. Ułożyła sobie życia, ma męża, żyje tam i pracuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, Relfi napisał(a):

O ty piszę właśnie ... 

To może inaczej, gdy np. rodzice traktują swoje dzieci w sposób taki wymagający i nie dający na ustępstwa, to wtedy one mogą przejawiać takie zachowanie w relacjach z innymi osobami w dorosłym życiu. Dla nich będzie to coś normalne, bo tak robił ojciec albo matka i to działało. To później mogą nie być świadome tego, że są dla innych zbyt natarczywe czy nieprzyjemne.

Zrozumiałam Twoją wypowiedź jednak druga strona może odbierać sytuację ze swojej perspektywy. Czy zupełnie nieświadomie? Zastanawiam się...przecież od dziecka nabywamy umiejętności społecznych. Już w przedszkolu rodzice otrzymują sygnały, że dziecko może przyjmować niewłaściwą postawę względem rówieśników. Zresztą jako dorosłe dzieci mamy wielką świadomość popełnianych błędów przez rodziców. Ba...jako przyszli rodzice możemy dążyć do zmian i chcieć zapewnić inne wychowanie swoim dzieciom w domyśle lepsze niż to co sami doświadczyliśmy. Niestety bywa, że jesteśmy na tyle słabi, że jedyne na co nas stać w danej chwili to powielanie tego co znamy sami z dzieciństwa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi