Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

lily was here

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, lily was here napisał(a):

Ruszanie czymś to tik a nie fobia. Fobia to strach przed czymś albo unikanie 

no moze  nie znam sie

7 minut temu, lily was here napisał(a):

albo istnieje albo nie istnieje - nie ma moim zdaniem

ale nie chce mi sie szukac badan wiec pisze ze moim zdaniem istnieje pewnie ktos to zbadl juz to se znajdz.  nie wiem tez jakie sa zasady czy jak cos jest objawem choroby to istnieje jako samodzielna choroba czy tylko jako objaw innej. 

8 minut temu, lily was here napisał(a):

To nie bzdury marketingowe jak widzę efekt.

ale ja to pisalem w kontescie tego ze jak ktos ma od krzepliwosci to widzi efekt a jak ktos ma np. na tle nerwowym to pewnie nie bedzie widzial efektu bo skad 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, libed napisał(a):

na fobie nie, na zespol ktory jest objawem jakiejs choroby zylnej dzialaja a czy rls w wiekszosci jest zwyklym ruszaniem nogami jak ludzie robia noca czy zespolem objawow to juz nie mnie decydowac czy ktos dorbze to rozroznia czy ejst hipochondrykiem 

tak ma jedna nazwe bo to nazwa OBJAWU

Czy Ty rozumiesz że ten zespół ma określoną definicje która ci wkleiłam ? Która nie mówi nic o tym co Ty teraz tylko jakieś pierdy o niedoborach żelaza? Może przypadkiem komuś pomogło ale to ja też mogę wymyślić zespół niespokojnych włosów - zrobić suplement z tym co zazwyczaj daje się na ładne włosy i powiesz ze to istnieje  bo ten lek pomógł komuś że mu się włosy wygładziły?

rozumiesz sama idee wymyślania schorzenia?

Edytowane przez lily was here

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Ale nie ma jednej substancji na leczenie RLS więc to takie granie w totolotka, albo się trafi, albo się nie trafi. Skoro ruszanie nogami to objaw jednej z kilku chorób/niedoborów,to każdy inny objaw też będziemy nazywać zespołem? To ja mam zespół bolącego ucha 🤷🏼‍♀️

no to jzu kwestia definicji jest 

dlatego napisalem ze moim zdaniem istnieje nawet jak to bedzie nazwa tylko objawu i moim zdaniem jak to sie nasila w nocy to znacznie wieksze prawdopodobienstwo ze od krzepliwosci krwi niz czegos innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Ale nie ma jednej substancji na leczenie RLS więc to takie granie w totolotka, albo się trafi, albo się nie trafi. Skoro ruszanie nogami to objaw jednej z kilku chorób/niedoborów,to każdy inny objaw też będziemy nazywać zespołem? To ja mam zespół bolącego ucha 🤷🏼‍♀️

No dokładnie objaw to objaw a zespół to zespół. Z konkretna definicja, lekiem itd.

objaw może być wspólny dla wielu schorzen,

konkretna nazwa zespołu /

choroby TO KONKRET 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, lily was here napisał(a):

Ruszanie czymś to tik a nie fobia. Fobia to strach przed czymś albo unikanie 

Normalne 

Malowany znów się z jajka wykluł wczoraj 😄 malowany ile Ty jesteś na Kafe? Jakbyś trochę więcej czytał wokół zamiast stękać to byś lepiej się orientował 😛 

Z trzy lata będzie. Wydaję mi się, że ja was po prostu nie czytałem. Nie znałem was w ogóle, więc wymiana zdań między wami mnie nie interesowała. W sumie jak widać , to się dużo nie zmieniło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, lily was here napisał(a):

Czy Ty rozumiesz że ten zespół ma określoną definicje która ci wkleiłam ? Która nie mówi nic o tym co Ty teraz tylko jakieś pierdy o niedoborach żelaza? Może przypadkiem komuś pomogło ale to ja też mogę wymyślić zespół niespokojnych włosów - zrobić suplement z tym co zazwyczaj daje się na ładne włosy i powiesz ze to istnieje  bo ten lek pomógł komuś że mu się włosy wygładziły?

pewnie jest 10 definicji. zelazo tez wplywa na krzepliwosc krwi czy witamina k wiec tez moze pomoc/zaszkodzic. krzepliwosc krwi reguluja jakies bialka, czynnik leydena, witamina k i mase innych rzeczy wiec wiele rzeczy ma na to wplyw. jak nie zbadasz wszystkiego to nie wiesz od czego wiec mozna taka diosmine kupic to raczej nie zaszkodzi. 

sprawdz sobie ile kosztuje badanie tych czynnikow leydena bialek c i jakichs innych i genow to zrozumiesz ze jak ktos rusza nogami to nie bedzie robil badan 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, lily was here napisał(a):

Czy ty też masz czasem ochotę zayebac mu z laczka w łeb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo że to musi mieć jakieś znamiona prawdy i tego co ludzie maja, coś konkretnie z tyłka by tak nie chwyciło.

ty nie rozumiesz że w Polsce babcie i nie tylko dzięki reklamom w tv kupują dosłownie wszystko, ten biznes to raj i uwierz mi że robi się produkt na zamówienie

już pominę ze większość tych suplementów jest bzdetna niepotrzebna i często szkodliwa 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem to nie jest wymyslone schorzenie tylko realne. tak samo jak wypadnaie wlosow nie jest wymsylone przyczyny sa rozne ale tak ludzie zwykle zaczynaja od jedzenie merz specjal i tez wielu to pomoze bo np. wypadaja im z niedoboru zelaza a tam jest go duzo 

4 minuty temu, lily was here napisał(a):

Przecież ja pisze o masaży teraz

o jakich masazy ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, libed napisał(a):

o jakich masazy ? 

Nie wierzę 😜 

3 minuty temu, Malowany_ napisał(a):

Z trzy lata będzie. Wydaję mi się, że ja was po prostu nie czytałem. Nie znałem was w ogóle, więc wymiana zdań między wami mnie nie interesowała. W sumie jak widać , to się dużo nie zmieniło.

Wiem wiem miałeś focus na chore lanie 😜 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, lily was here napisał(a):

No dokładnie objaw to objaw a zespół to zespół. Z konkretna definicja, lekiem itd.

objaw może być wspólny dla wielu schorzen,

konkretna nazwa zespołu /

choroby TO KONKRET 

zespol to zespol objawow. objaw tak zespol pewnie tez i tak objaw czy zespol tez mozna leczyc. 

czesto jedna choroba jest objawem innej i odwrotnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Malowany_ napisał(a):

Czy ty też masz czasem ochotę zayebac mu z laczka w łeb?

Czasem? 🤭

Teraz, libed napisał(a):

zespol to zespol objawow. objaw tak zespol pewnie tez i tak objaw czy zespol tez mozna leczyc. 

czesto jedna choroba jest objawem innej i odwrotnie 

Tak zespół to zespół objawów , choroba to też zespół objawów. 
Ale zespół jakiś tam jest specyficzny a nie po prostu inna nazwa objawu który może być w 100 innych rzeczach. Wtedy bez sensu nazywać to zespołem i to wyodrębniać.

czy ból głowy to objaw? Czy zespół?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty nie rozumiesz że w Polsce babcie i nie tylko dzięki reklamom w tv kupują dosłownie wszystko, ten biznes to raj i uwierz mi że robi się produkt na zamówienie

rozumiem i ci mowie ze to nie dotyczy rls ale ty tego nie rozumiesz. to da sie zbadac emirycznie i dzialanie diosminy tez i uwazam ze na pewno juz to zbadano. wplyw jakichs reklamowanych dziadkom substancji np. w republice raczej nie wiec rls i leki na to to nie jest cos na co pomaga cudowny miod polski dodawany do kazdego zakupu w tivi mango. 

4 minuty temu, lily was here napisał(a):

Nie wierzę 😜 

no bo piszesz o rls o masazach byylo tylko to jedno co pisalas a teraz objawy tez po jakich masażach opisujesz ? 

masaz tez pomaga na regeneracje czy ból ale od masaży człowiek  nie odmlodnieje :D  wiec tu tez cos i leczy i jest sciema. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem? 🤭

Tak zespół to zespół objawów , choroba to też zespół objawów. 
Ale zespół jakiś tam jest specyficzny a nie po prostu inna nazwa objawu który może być w 100 innych rzeczach. Wtedy bez sensu nazywać to zespołem i to wyodrębniać.

czy ból głowy to objaw? Czy zespół?

moim zdaniem w medycynie tak sie robi i ten sam zespol moze byc objawem wielu chorob i czesto sie go nazywa. nie wiem co cie dziwi w medycynie tak to juz jest ze sie to wyodrebinia wlasnie dlatego ze dotyczy roznych chorob a nawet jak dotyczy jednej to tez sie to nazyw. np. ten ucisk jak ktos ma zapalenie wyrostka tez ma swoja nazwe a jak masz objawy w 3 jakichs uciskach to tez ci napisza ze zespol objawow xxx wskazuije na zapalenie wyrostka

zespol objawow nie musi byc konkretna choroba ktora sie leczy. mozna leczyc objawy nie znajac choroby. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, KochamElciee napisał(a):

Ja libed mam w ignorze, a na kafe zawsze omijam jego posty, bo nie mam głowy do czytania, tego co on pisze xd nigdy nie miałem i nie będe miał. 

se gadaj z malowanym o piwku nie rozumiem tego narzekania czy ja kogos zmuszam do rozmowy o rls ? ty gadasz z malowanym o czyms w czym ja nie ma nic do powiedzenia to i ja moge. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, libed napisał(a):

no bo piszesz o rls o masazach byylo tylko to jedno co pisalas a teraz objawy tez po jakich masażach opisujesz

Przecież pisaliśmy o odmładzaniu masażami w tamtym wątku czy Ty czytasz na co odpowiadasz? I na co ja odpowiedziałam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, libed napisał(a):

moim zdaniem w medycynie tak sie robi i ten sam zespol moze byc objawem wielu chorob i czesto sie go nazywa. nie wiem co cie dziwi w medycynie tak to juz jest ze sie to wyodrebinia wlasnie dlatego ze dotyczy roznych chorob a nawet jak dotyczy jednej to tez sie to nazyw. np. ten ucisk jak ktos ma zapalenie wyrostka tez ma swoja nazwe a jak masz objawy w 3 jakichs uciskach to tez ci napisza ze zespol objawow xxx wskazuije na zapalenie wyrostka

zespol objawow nie musi byc konkretna choroba ktora sie leczy. mozna leczyc objawy nie znajac choroby. 

Ok czyli wychodzi na to że każdy ma swoją definicje tego zespołu. Handlowiec co innego miał na myśli, Ty znalazles coś innego. No mówiłam strzał w dziesiątkę.

zrobie zespół bólu głowy, niewiadomego pochodzenia - polacze pare rzeczy co najczęściej działa i będzie nowy zespół i lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, libed napisał(a):

wypadnaie wlosow nie jest wymsylone przyczyny sa rozne ale tak ludzie zwykle zaczynaja od jedzenie merz specjal i tez wielu to pomoze bo np. wypadaja im z niedoboru zelaza a tam jest go duzo 

Genialny przykład. Wypadanie wlosow ma tak wiele powodow że nie istnieje jeden lek na wszystkie wypadania. Suplementy się bierze bo nie zaszkodzą ale tak naprawdę powinno się wykluczyć szereg innych rzeczy.

teraz nawet mi przyszło do głowy że to jest wręcz szkodliwe jesli to komus przypadkowo pomoże bo nie dojdzie do sedna problemu a zakrzepica nim jest 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, lily was here napisał(a):

Przecież pisaliśmy o odmładzaniu masażami w tamtym wątku czy Ty czytasz na co odpowiadasz? I na co ja odpowiedziałam?

tak i zakonczylismy a pozniej napisalas ze ty o masazu piszesz a ja pisalem o rls w tym poscie

25 minut temu, lily was here napisał(a):

Ok czyli wychodzi na to że każdy ma swoją definicje tego zespołu. Handlowiec co innego miał na myśli, Ty znalazles coś innego. No mówiłam strzał w dziesiątkę.

zrobie zespół bólu głowy, niewiadomego pochodzenia - polacze pare rzeczy co najczęściej działa i będzie nowy zespół i lek.

zespol bolu glowy nieiawomego pochodzenia chyba sie juz nazywa migrena :D

i tak wlasnie juz leki jakies sa. 

19 minut temu, lily was here napisał(a):

Genialny przykład. Wypadanie wlosow ma tak wiele powodow że nie istnieje jeden lek na wszystkie wypadania. Suplementy się bierze bo nie zaszkodzą ale tak naprawdę powinno się wykluczyć szereg innych rzeczy.

teraz nawet mi przyszło do głowy że to jest wręcz szkodliwe jesli to komus przypadkowo pomoże bo nie dojdzie do sedna problemu a zakrzepica nim jest 

w tym zespole z nogami to badania drogie i za duzo by trzeba badac a dopoki objaw tylko taki to penwie nie ma sensu. jak ktos 2 razy poroni to mu robia badania na trombofilie czy jak sie to nazywa jak rusza nogami noca to jednak nie a to jedna z wielu chorob jakie mozna miec jak sie rusza nogami w nocy. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, libed napisał(a):

tak i zakonczylismy a pozniej napisalas ze ty o masazu piszesz a ja pisalem o rls w tym poscie

Nic nie zakończyliśmy sprawdź na co odpowiadasz. Zapytałeś czy masaże dla Grażyn czy lecznicze , ja na to że dla Grażyn na samopoczucie i odmładzające a Ty że to bzdura (to odmłodzenie) marketingowa a ja że widzę efekt. Czytaj na co odpowiadasz to był odrębny watek

6 minut temu, libed napisał(a):

nazywa migrena :D

i tak wlasnie juz leki jakies sa

Tak inne niż na zwykly ból głowy, silniejsze i nie wiem czy migrena jest aż tak niewiadomego pochodzenia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi