Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

Krejzi1

Rekomendowane odpowiedzi

Co do tematy groomingu tam wyżej

Zgadzam się 100% z tym co napisałeś @eRCei @selenaciowytez się zgadzam

@Krejzi1Chajzer ble. Ale wrażliwa jesteś. Ja bym nie pogardzila takim hot facetem w typie Ricky Martina np:D Ale rozumiem że rodzicom może nie pasować że dziecko jest z 20 lat starszym gościem

Ja zastanawiam się czy Noire Panthere to nie catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

Też mi się wydaje,że to ona

chodze boso po ulicy

Klozapol 300mg

Solian 800mg

Haloperidol 15mg

Pregabalina 150mg

Afobam 1mg doraźnie

Annuszka wylała olej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.04.2026 o 12:16, Krejzi1 napisał(a):

Ja myślę że dolaryna ma tu konto bo wystalkowala zdjęcie oka mary ale coś jej się porypalo i udawała że to było na kafeterii.

@marra wrzucałaś kiedykolwiek oko na Kafe?

Na kafe miałam chyba w avku zdjęcie oczu w czarnej maseczce na twarzy... z czasów covidowych. Może jeszcze jedno (?) Nie pamiętam : )

Edytowane przez marra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, Żaba Monika napisał(a):

A czy to nie jest case wszystkich wszystkożernych i mięsożernych zwierząt? No wydaje mi się, że żadne by nie pogardziło ludzkim mięsem gdyby miało szansę i było głodne.

Nie wiem, pies by chyba nie zjadł człowieka

18 godzin temu, Żaba Monika napisał(a):

To w sumie czemu masz złe wyniki? A może nie przyswajasz jak powinnaś? Pytanie retoryczne, bo skąd masz wiedzieć.

Może za rzadko, ja te produkty lubie i jem ale w stylu raz na miesiąc itd. Pewnie tego kwestia ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Noire Panthere napisał(a):

Przy niskiej ferrytynie, która nie podnosi się mimo suplementacji czasem nie w samym żelazie jest problem co w ilości spożywanego białka i zwiększenie jego spożycia może pomóc obok suplementacji żelaza lub dołożyć z suplementów laktoferynę (wspomaga metabolizm żelaza).

Mnie sie podnosi jak suplementuje, ale ponoc powinnam to mieć z diety a nie lekow najlepiej (chociaz kazdy mowi inaczej). To nie Ty mówiłaś o jakiejś chorobie spowodowanej suplementowaniem żelaza?

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, selenaciowy napisał(a):

herbaty czy kawy godzinę, a nawet dwie godziny, przed i po posiłku/tabletkach

O rany. Właśnie koleżanka o tym mi mówiła. Ale jak można nie wypić herbaty do kolacji czy kawy do śniadania 🤔 to co ja mam pic, wodę jak jakis kon?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Co do tematy groomingu tam wyżej

Zgadzam się 100% z tym co napisałeś @eRCei @selenaciowytez się zgadzam

@Krejzi1Chajzer ble. Ale wrażliwa jesteś. Ja bym nie pogardzila takim hot facetem w typie Ricky Martina np:D Ale rozumiem że rodzicom może nie pasować że dziecko jest z 20 lat starszym gościem

Czy ja wiem czy wrażliwa. Raczej mało skoro nie mogę sie wczuć w te wielka milosc zwłaszcza ze strony tej 20-latki:p 

No chyba ze wielka milosc planuje za jakis czas głośny rozwod, bycie influ, udział w tańcu z gwiazdami, pytanie na śniadanie i porady coachingowe na instagramie dla osób po relacji z narcyzem, no i ofc merch suplementów 😂

To wtedy rozumiem bardziej wybor takiego amanta 😂

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

Mnie sie podnosi jak suplementuje, ale ponoc powinnam to mieć z diety a nie lekow najlepiej (chociaz kazdy mowi inaczej). To nie Ty mówiłaś o jakiejś chorobie spowodowanej suplementowaniem żelaza?

Ferrytyna jest białkiem - jeśli w diecie dostarczasz go za mało, to nawet przy prawidłowym poziomie żelaza może być  obniżona. 

2 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

to co ja mam pic, wodę jak jakis kon?

Brać żelazo na noc, min. 2h po kolacji do której możesz wypić kawę/herbatę/co tam pijesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Nie wiem, pies by chyba nie zjadł człowieka

Może za rzadko, ja te produkty lubie i jem ale w stylu raz na miesiąc itd. Pewnie tego kwestia ;) 

Byly przypadki, ze po smierci pies zjadl wlasciciela, jesli zwierze jest glodne to Cie zje. Swienie tez na co dzien nie jedza ludzi, tylko w ekstremalnych przypadkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Noire Panthere napisał(a):

Brać żelazo na noc, min. 2h po kolacji do której możesz wypić kawę/herbatę/co tam pijesz.

Dzieki. Mi lekarz powiedział, ze mogę jak chce, żeby nie było rewolucji żołądkowych i faktycznie najlepiej mi to na poczatku wchodziło między posiłkami (a teraz mogę w zawsze i nic sie nie dzieje).

Teraz, Żaba Monika napisał(a):

Byly przypadki, ze po smierci pies zjadl wlasciciela, jesli zwierze jest glodne to Cie zje. Swienie tez na co dzien nie jedza ludzi, tylko w ekstremalnych przypadkach.

Tak? Nie wiem, bo właśnie była anegdota ze kot jest w stanie to zrobić właścicielowi, a pies nie (dlatego psy gurom😉).

5 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

Ferrytyna jest białkiem - jeśli w diecie dostarczasz go za mało, to nawet przy prawidłowym poziomie żelaza może być  obniżona. 

Tak to mój case:)

a można przegiąć z suplementacja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Krejzi1 napisał(a):

Dzieki. Mi lekarz powiedział, ze mogę jak chce, żeby nie było rewolucji żołądkowych i faktycznie najlepiej mi to na poczatku wchodziło między posiłkami (a teraz mogę w zawsze i nic sie nie dzieje).

Ja od początku brałam na noc, tak mi też lekarz doradził. Fakt, że zmieniałam preparat żelaza bo jeden mimo brania na noc i tak powodował swoje. Dla mnie najlepsze jest to żelazo w syropie/płynne pod względem tolerancji, ale wychodzi drogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

Tak? Nie wiem, bo właśnie była anegdota ze kot jest w stanie to zrobić właścicielowi, a pies nie (dlatego psy gurom😉).

Informuja czasem o takich przypadkach wiec nie wiem skad ta anegdota. A swinie to moga calego czlowieka bez sladu zezrec, a nie tylko np. twarz, bo swinie duza zra, pewnie stad dzialaja bardziej na wyobraznie.

https://wiadomosci.onet.pl/lodz/zgierz-pies-jadl-zwloki-swojego-wlasciciela/8qp9cs5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Czy ja wiem czy wrażliwa. Raczej mało skoro nie mogę sie wczuć w te wielka milosc zwłaszcza ze strony tej 20-latki:p 

No chyba ze wielka milosc planuje za jakis czas głośny rozwod, bycie influ, udział w tańcu z gwiazdami, pytanie na śniadanie i porady coachingowe na instagramie dla osób po relacji z narcyzem, no i ofc merch suplementów 😂

To wtedy rozumiem bardziej wybor takiego amanta 😂

Niee nie mówię o tej sytuacji. Tutaj to raczej dziewczyna wie co robi, w końcu on jest sławny :DTak mówię o różnicy wieku że mówilyscie ze to nieestetycznie czy jakoś z Żaba że ktoś w wieku daddy jest z kimś wieku córki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chodzi o żelazo to mi hematolog zapisywal takie leki:

Tardyferon to jest właśnie żelazo

A na miesiączki Cyclonamine tylko nie pamiętam na co to było. I biorę Exacyl to jest przeciwkrwotoczny

Ale chyba ten tardyferon jest na receptę. Ale w aptece sa na pewno bez recepty leki z zelazem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tardyferonu Fol. (z dodatkiem kwasu foliowego) totalnie nie tolerowałam 🤢
Sorbifer Durules - spoko, plus za dodatek wit. C, tolerancja w miarę ok

Feroplex - najlepszy, zero problemów i w płynie (minus cena: przy braniu 2x dziennie opakowanie wystarcza na 10 dni a kosztyje 60-70zł) i dobrze sobie radzi z podnoszeniem ferrytyny

Bez recepty Floradix żelazo - spoko, zero problemów

Brałam jeszcze Szelazo + SR (też bez recepty), ale tu się nie wypowiem nt. podnoszenia poziomów czegokolwiek, bo to zlecił endo jak próbował wyprowadzić mnie z innego stanu, niezwiązanego z niedoborami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z głodu oczywiście że zwierzę każde miesozerne lub wszystkozerne zje ludzkie mięso. Przecież ludzie też z głodu jedzą ludzkie mięso. W czasie hołodomoru w rodzinach zjadali najmłodszych członków rodzin, w czasie wojny też pewnie nie raz były takie sytuacje 😢😢😢

1 minutę temu, Noire Panthere napisał(a):

Tardyferonu Fol. (z dodatkiem kwasu foliowego) totalnie nie tolerowałam 🤢
Sorbifer Durules - spoko, plus za dodatek wit. C, tolerancja w miarę ok

Feroplex - najlepszy, zero problemów i w płynie (minus cena: przy braniu 2x dziennie opakowanie wystarcza na 10 dni a kosztyje 60-70zł) i dobrze sobie radzi z podnoszeniem ferrytyny

Bez recepty Floradix żelazo - spoko, zero problemów

Brałam jeszcze Szelazo + SR (też bez recepty), ale tu się nie wypowiem nt. podnoszenia poziomów czegokolwiek, bo to zlecił endo jak próbował wyprowadzić mnie z innego stanu, niezwiązanego z niedoborami.

A co ci się działo od tardyfeŕonu?

;o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Niee nie mówię o tej sytuacji. Tutaj to raczej dziewczyna wie co robi, w końcu on jest sławny :DTak mówię o różnicy wieku że mówilyscie ze to nieestetycznie czy jakoś z Żaba że ktoś w wieku daddy jest z kimś wieku córki 

Nie chodzi tylko o roznice wieku, bo sama roznica wieku 20 lat nie jest niczym zlym (ja bym nie chciala, ale jak ktos lubi to jego sprawa). Chodzi o to, ze ona jest bardzo mloda i niedoswiadczona, a on jest juz doroslym, doswiadczonym facetem, ktory ma pozycje, latwo mu ja zmanipulowac i wykorzystac w takim ukladzie sil. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Niesmaczna różnica wieku 😀no dla mnie tak. Zwłaszcza w układzie 20-41. Inaczej bym pewnie spojrzała na 40-60, trochę inny mental u tej młodszej już a nie mleko pod nosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdanie zawsze można zmienić... moja siostra po wielu latach wegetarianizmu postanowiła stopniowo wróci do jedzenia mięsa na ten moment raz, dwa razy w tygodniu jada zupy gotowane na mięsie. Jakiś czas temu jakas kobieta podczas posiłku na jakichś rekolekcjach była zbulwersowana tym, że siostra nie je mięsa i ponoć powiedziała jej, że jej organizm jest już zepsuty i już nigdy nie będzie trawił prawidłowo...

Inna znajoma co jakiś czas robiła sobie przerwy zwykle wtedy gdy miała nowego faceta... który nie był wege : ) 

Edytowane przez marra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi