Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co dzisiaj zjadłeś?

Raccoon

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Wegetarianka. 

1 minutę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Za soczewicę plus, ale wielokrotnie Żaba opisywała swoje menu i biednie było, same węgle. Kiedyś sobie zainstalowałam fitatu do sprawdzania ile kalorii pochłaniam i poza tym, że sumowało energetyczność to zliczało udział składników odżywczych. I ciągle miałam niedobory białka. Ja?! Mięsożerca co wcina schaboszczaki i szynki? Więc mogę zapytać z tobą jak dostarczyć inaczej/więcej. Może dołożyć jaj i twarogu?

Jak nie jest weganka a nie je mięsa to najprościej jaja itd:)

Ale nabiał te sery cholesterol itd to nie wiem czy to taka zdrowa opcja. Moze jakis twaróg ale na pewno nie te żółte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

Jak nie jest weganka a nie je mięsa to najprościej jaja itd:)

Ale nabiał te sery cholesterol itd to nie wiem czy to taka zdrowa opcja. Moze jakis twaróg ale na pewno nie te żółte

Powiecie, że się naczytałam influencerów od teorii spiskowych, ale coraz więcej jest sygnałów, że z tymi tłuszczami to ściema. Najrozsądniej jest zachować umiar we wszystkim i pozyskiwać jedzenie z najbliższej okolicy (o Mercosurze! 🤦🏼‍♀️).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Powiecie, że się naczytałam influencerów od teorii spiskowych, ale coraz więcej jest sygnałów, że z tymi tłuszczami to ściema. Najrozsądniej jest zachować umiar we wszystkim i pozyskiwać jedzenie z najbliższej okolicy (o Mercosurze! 🤦🏼‍♀️).

Zawsze najlepiej było pozyskiwać lokalnie;)

tłuszcz jest potrzebny ale zły cholesterol nie bardzo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Zawsze najlepiej było pozyskiwać lokalnie;)

tłuszcz jest potrzebny ale zły cholesterol nie bardzo 

A wracając do meritum tematu, zjadłam na obiad naleśniki z serkiem owocowym i dżemem co zawsze kończy się tak, że wkrótce łażę po chacie i patrzę co by tu wciągnąć. Na kolację otworzę sobie puszkę rybną, w końcu będzie jakiś konkret 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

A wracając do meritum tematu, zjadłam na obiad naleśniki z serkiem owocowym i dżemem co zawsze kończy się tak, że wkrótce łażę po chacie i patrzę co by tu wciągnąć. Na kolację otworzę sobie puszkę rybną, w końcu będzie jakiś konkret 😄

O nieeee obiady na słodko to dla mnie twarde nie. To takie wielkopolskie klimaty bo moi starzy sobie potrafia zjesc na obiad właśnie naleśniki z dżemem. To deser!!!

4 minuty temu, Slavic napisał(a):

Makaron szklisty z krewetkami podgrzane na patelni z masłem czosnkowym w sosie chińskim. Polecam każdemu 🙂

Ooo tu bardziej moje klimaty.

wszystkie makarony robie sama ale z krewetkami lubie w knajpie bo nie potrafie tego przyrządzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

O nieeee obiady na słodko to dla mnie twarde nie. To takie wielkopolskie klimaty bo moi starzy sobie potrafia zjesc na obiad właśnie naleśniki z dżemem. To deser!!!

Ooo tu bardziej moje klimaty.

wszystkie makarony robie sama ale z krewetkami lubie w knajpie bo nie potrafie tego przyrządzić.

To zależy jakie to krewetki czy juz obrane i zamrożone czy świeże i trzeba patroszyć. Jak to pierwsze to na spokojnie możesz je wrzucić do bulgoczącej wody na 4-5 minut i będą gotowe 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Za soczewicę plus, ale wielokrotnie Żaba opisywała swoje menu i biednie było, same węgle. Kiedyś sobie zainstalowałam fitatu do sprawdzania ile kalorii pochłaniam i poza tym, że sumowało energetyczność to zliczało udział składników odżywczych. I ciągle miałam niedobory białka. Ja?! Mięsożerca co wcina schaboszczaki i szynki? Więc mogę zapytać z tobą jak dostarczyć inaczej/więcej. Może dołożyć jaj i twarogu?

Nie odbieraj tego jak krytykę, to tylko troska o twoje zdrowie. Widocznie masz specyficzne moce organizmu skoro nie masz anemii czy innych chorób.

Akurat niedobory bialka rzadko sa spotykane w odzywionym spoleczenstwie tak naprawde. Ale jak mi kiedys wyjda w badaniach to zwieksze ich ilosc. Jak na razie nie mam zadnych brakow wiec nie musisz sie martwic.

Edytowane przez Żaba Monika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Slavic napisał(a):

To zależy jakie to krewetki czy juz obrane i zamrożone czy świeże i trzeba patroszyć. Jak to pierwsze to na spokojnie możesz je wrzucić do bulgoczącej wody na 4-5 minut i będą gotowe 🙂

Właśnie ten element krewetkowy mnie zawsze przeraża bo podobno jakos strasznie łatwo je spieprzyc ze będą gumowate?

ale właśnie bardzo lubie makarony z krewetkami i czosnkiem i jeszcze jak to jest na pikantno z jakaś papryczka to już w ogóle sztos 

Teraz, Żaba Monika napisał(a):

Akurat niedobory bialka rzadko sa spotykane w spoleczenstwie tak naprawde. Ale jak mi kiedys wyjda w badaniach to zwieksze ich ilosc. Jak na razie nie mam zadnych brakow wiec nie musisz sie martwic.

No niedobory białka faktycznie nawet nie wiem gdzie to sie oznacza w morfologii

o niedobór cukru chyba tez trudno w tych czasach 😅

a mojemu tacie kazali jeść więcej soli 🧐 a niby teraz wszędzie ta sol i tak samo groźna jak cukier 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Krejzi1 napisał(a):

Właśnie ten element krewetkowy mnie zawsze przeraża bo podobno jakos strasznie łatwo je spieprzyc ze będą gumowate?

ale właśnie bardzo lubie makarony z krewetkami i czosnkiem i jeszcze jak to jest na pikantno z jakaś papryczka to już w ogóle sztos 

Ja zawsze smazylam krewetki z czosnkiem i byly dobre. Ale takie obrane. A moja kolezanka je krewetki ze skorupkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Chyba jeszcze nie widziałam świeżego makaronu. To się nie klei w bryłę?

Nie normalnie sie gotuje, tylko krotko tak 3 minuty. Świeże są w marketach na tych działach gdzie jakies gotowce obiadowe. W lodówkach generalnie.

20 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Ja zawsze smazylam krewetki z czosnkiem i byly dobre. Ale takie obrane. A moja kolezanka je krewetki ze skorupkami.

Odposalam tam jezzcze wyżej o tym białku ale sie skleiło i pewnie nie masz powiadomienia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karkóweczkę ❤️ 

2 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

Odposalam tam jezzcze wyżej o tym białku ale sie skleiło i pewnie nie masz powiadomienia 

@shadow_no @Dalila_ a może to z tym jest problem? Że się skleja to jedno, ale wtedy nie ma powiadomienia, że coś zostało dopisane. W sensie, dostaję powiadomienie że jest nowy post, czytam go, ok, przeczytałem. Ktoś coś dopisuje, skleja się… i ja już o tym nie wiem, choć śledzę temat i mam powiadomienia.Tylko pytanie na ile da się to zmienić w Invision.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

o niedobór cukru chyba tez trudno w tych czasach 😅

a mojemu tacie kazali jeść więcej soli 🧐 a niby teraz wszędzie ta sol i tak samo groźna jak cukier 

Sól jest bardzo ważna w diecie tylko że zwykle jemy jej za dużo. Oprócz Twojego Taty oczywiście 😄 Co ciekawe, nikt na 100% nie wie jakie są optymalne ilości soli. A przynajmniej tak czytałam kiedyś w książce o ludzkim ciele, może od tego czasu coś ustalili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Doktor Indor napisał(a):

Karkóweczkę ❤️ 

@shadow_no @Dalila_ a może to z tym jest problem? Że się skleja to jedno, ale wtedy nie ma powiadomienia, że coś zostało dopisane. W sensie, dostaję powiadomienie że jest nowy post, czytam go, ok, przeczytałem. Ktoś coś dopisuje, skleja się… i ja już o tym nie wiem, choć śledzę temat i mam powiadomienia.Tylko pytanie na ile da się to zmienić w Invision.

Tak dokładnie tak jest. Irytujace 

jesli ktos coś dopisuje (nawet nie edytując ale tworząc nowy post) i nawet jak cie zacytuje to skleja sie to z poprzednia wypowiedzią i jesli cytuje sie te sama osobę to ona nie dostanie kolejnego powiadomienia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Nie no chodziło mi o żelazo z mięsa i ewentualną anemię. A braki białka to raczej wychodzą w postaci jakichś objawów chorobowych. Ale badania z krwi też są dostępne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Nie normalnie sie gotuje, tylko krotko tak 3 minuty. Świeże są w marketach na tych działach gdzie jakies gotowce obiadowe. W lodówkach generalnie.

Te w biedrze gotowce są zajebiste. Z fasolką itp.

2 minuty temu, Doktor Indor napisał(a):

Ja mogę zmienić, żeby jak się cos dopisuje to zeby byl od razu nowy post. Ale to trochę głupie. Dalila będzie mieć po 4 posty pod rząd czasem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Nie no chodziło mi o żelazo z mięsa i ewentualną anemię. A braki białka to raczej wychodzą w postaci jakichś objawów chorobowych. Ale badania z krwi też są dostępne.

No ale żelazo tak naprawdę jak ktos ma za mało to tez złożony temat. Często powodem jest jakies zaburzone wchłanianie helicobacter itd. Tak naprawdę jak ktos zle wchłania i ciężko mu nawet z tabletek podwyższyć to dieta będzie bardzo ciężko. A żelazo jest nie tylko w mięsie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, shadow_no napisał(a):

Ja mogę zmienić, żeby jak się cos dopisuje to zeby byl od razu nowy post. Ale to trochę głupie. Dalila będzie mieć po 4 posty pod rząd czasem

Myślę, że to nie jest uciążliwe ani dla odbiorcy, ani dla nadawcy a spowoduje lepszą komunikację w momentach kiedy pisze kilka osób na bieżąco a nie raz na kilka dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, shadow_no napisał(a):

Te w biedrze gotowce są zajebiste. Z fasolką itp.

My tak mieliśmy na Kafe. Niby trochę spamujące z 2 strony czasem sie chce coś naposac na zupełnie inny temat a ja np pisze dużo i szybko wiec często mam ich kilka😅 i raz ze skleja sie to w dziwny bełkot a 2 ze ktos kto już dany post omiótł wzrokiem nie wroci do niego

ux-owo moim zdaniem jest to dziwne. Miałoby to sens zeby to było przez określony czas np jesli w ciagu minuty coś dopisujesz to sie sklei a potem już nie

jak ktos ma natłok myśli w ramach jednego tematu to mógłby dla czytelności korzystać po prostu z opcji edytuj , zeby za bardzo nie spamowac jesli faktycznie jest dopisek do jakiegos już rozpoczętego tematu. Ale jak ktos chce naposac kolejny post ale na inny temat / odpowiadając komuś innemu to robi sie to niewygodne  

no i dziwne ze na priv tez tak sie robi 

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Da się to zmienić, bo kiedyś wymusiliśmy to na adminie nastroika 😉

Ale jak będziesz mówić o mnie to nie mów, że wymusiliście tylko, że poprosiliście a ja się zgodziłem, dobra?

To włączam tak.

A teraz pokazywać co w miskach z żarciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi