Skocz do zawartości
Nerwica.com

Nowy Współpracownik Forum

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo mi się ta obecność na forum lekarza podoba.
Obejrzałem póki co jeden dopiero film ale i tak już jestem pod wrażeniem.
Sądzę że takie wpisy pozwolą zdecydowanie sympatyczniej spojrzeć na pracę lekarzy psychiatrii.

Tak propos lekarzy i tak zwanego doktora google - bo temat się pojawił.
Mam sporo do czynienia z lekarzami głównie oczywiście weterynarii ale mechanizm o którym napisze nie różni się niczym w ludzkiej medycynie.
Lekarz jest to zawód bardzo wyspecjalizowany i skupiony na dwu zasadniczych zadaniach - postawieniu diagnozy i leczeniu.
Nie ma naprawdę nikogo innego na świecie kto byłby kompetentniejszy od lekarza w tych dwu kwestiach.
Z perspektywy mojego zawodu doskonale to widać.
Czasem technik weterynarii zastępuje lekarza i cóż zawsze są to sytuacje wysoce niekomfortowe.
Odczuwa się bardzo mocno brak kompetencji zwyczajnie.
Technik z zasady nie stawia diagnoz i nie prowadzi leczenia i wejście w te buty to zupełny hardcore.
Tym może łatwiej technikom wety (a sądzę że i ludzkim pielęgniarkom czy pozostałemu personelowi) cenić pracę lekarza że właśnie widzi się dobrze czym zasadniczo różni się ona od naszej.

W konkretnym przypadku każdego pacjenta najbardziej kompetentny będzie oczywiście ten lekarz który ma o nim i jego przypadku największą wiedzę.
Czasem oczywiście i on skorzysta z pomocy jakiegoś wąskiego specjalisty który w danej działce będzie od niego kompetentniejszy - np. lekarz rodzinny wyśle pacjenta na operację do chirurga oczywiście.
W weterynarii specjalizacje wyglądają nieco inaczej ale obowiązuje ta sama zasada że robi ten kto jest w danej chwili najkompetentniejszy .

Internet robi wrażenie że da się wiedze lekarską zastąpić - tak jednak nie jest.
Nie da się przede wszystkim zdobyć całej potrzebnej lekarzowi wiedzy na raz - lekarze najpierw się latami kształcą po to by w pracy zawodowej do końca życia się również kształcić.

Druga sprawa to to że nie da się zastąpić doświadczenia które nabywa lekarz.
Często mówi się że lekarz "leczy na oko" i to jest prawda tylko jego "oko" nie jest w niczym podobne do naszego
i po prostu nie da się tego lekarskiego "oka" ot tak sobie ściągnąć z Internetu.

Ale ale poza konkretnymi przypadkami jest jeszcze wiedza lekarska która może on udostępniać w formie zrozumiałej dla większości ludzi tak jak robi to tu własnie @Daniel Zalewski
To jest również część pracy lekarza zresztą-  bardzo cenna dla pacjentów zresztą.
Często podstawowe nawet informacje o chorobie i jej mechanizmie ułatwiają pacjentom funkcjonowanie, otoczeniu pacjentów zaś w opiece nad nimi.
Dlatego to co oglądam tak mi się własnie podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi