Skocz do zawartości
Nerwica.com

Terapia/sposoby na uspokojenie

Natalia_RR

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jakie macie swoje sprawdzone mniej lub bardziej sposoby na uspokojenie się podczas ataków paniki, nerwicy, poddenerwowania, itp. 

Głównie chodzi mi o sytuacje, gdzie jest naprawdę źle - czyli np. podczas ataku paniki - duszności, dolegliwości jelitowo-żołądkowe, lęki, itp - jak wtedy sobie radzicie, gdy wiecie że to  głowa szwankuje.

Prośba o poradę. 

Nie działa na mnie muzyka relaksacyjna czy kontrola oddechu lub medytacja. Szukam wszystkiego co mogłoby mi pomóc, bo boję się tego że niedługo nie będę w stanie wyjść z domu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam się nawodnić wodą mineralną niegazowaną, zjeść owoc o wysokiej zawartości węglowodanów prostych (np. banana), choć można też wypić wodę z cukrem (glukozą) - ale tego nie polecam ze względów dietetycznych. Można też zadzwonić do znajomego albo kogoś z rodziny, by zawiesić rozjuszoną głowę na czymś innym. 

Jakby napad lęku nie mijał po 1-2h, to należy wziąć lek przerywający napad (hydroksyzyna, benzodiazepiny - alprazolam, lorazepam, klorazepan). Przy czym przestrzegam, że benzodiazepiny mogą wywołać reakcję paradoksalną u niektórych osób, dlatego należy je stosować ze szczególną ostrożnością i rozwagą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi