Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

ego, bo ja nie mam takich zapędów, Truchło nie wie o czym pisze...swoje poglądy opieram na lekturze takich badaczy jak John Dominic Crossan czy Robin R. Meyers, a odpowiadając na Twoje pytanie to nie uważam, że jest to filar chrześcijaństwa.

Filarem chrześcijaństwa jest dla mnie przekaz Jezusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ego taa ewangelia Jana, zdaje się najpóźniejsza z wszystkich, pisałem już coś na ten temat, im dalej tym więcej mitów i przekształceń jak w głuchym telefonie ;)

dlatego potrzebni są poważni badacze jak ci wspomniani przeze mnie, którzy bardzo skrupulatnie i kompleksowo badają nauki Jezusa, odkodowują Biblię biorą pod uwagę kontekst historyczny, ówczesne obyczaje, oraz światopoglądy, porównują fragmenty jednej ewangelii z drugą, itp.

Radzę poczytać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jetodik, jak wyrzucisz z przekazu Jezusa wątek nadprzyrodzony, zakładając, że pewne wątki "nie z tego świata", zostały zmyślone nie przez Jezusa, a np. przez jakiś naćpanych bajkopisarzy, to co tam zostanie ? parę nakazów, żeby być dobrym dla innych. No i co w tym takiego fascynującego? :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TruchłoBoga, to też Ci się wydaje ;)

wiara (przy czym samo sformułowanie wiary jako zgoda na jakieś twierdzenie to tylko jeden z większego zbioru jej elementów) może mieć bardzo solidne fundamenty.

Solidne fundamenty zbudowane na bezrefleksyjnej akceptacji dogmatów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NN4V, Twoja wypowiedź zbudowana jest na bezrefleksyjnych założeniach sprowadzającej wiarę do przyjmowania dogmatów, nie zdając sobie sprawy z alternatywnych sposobach wiary, nie mówiąc już o tym, że właśnie w pracach wspomnianych przeze mnie badaczów dogmaty są podważane na linii racjonalnego odsiewania mitów, no ale tak to jest jak się nie wie co się krytykuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TruchłoBoga, to też Ci się wydaje ;)

wiara (przy czym samo sformułowanie wiary jako zgoda na jakieś twierdzenie to tylko jeden z większego zbioru jej elementów) może mieć bardzo solidne fundamenty.

Solidne fundamenty zbudowane na bezrefleksyjnej akceptacji dogmatów.

Dobrze napisane. No bo wiara wlasnie na tym polega :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

źle napisane, bo to, że u wielu ludzi tak wiara wygląda nie znaczy, że taka jest jej pełna forma.

to tak jakbym napisał, że sport polega na oglądaniu meczów z piwem i czipsami bo wielu ludzi w taki sposób się sportem zajmuje 8)

Nie myl oglądania z uprawianiem. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

źle napisane, bo to, że u wielu ludzi tak wiara wygląda nie znaczy, że taka jest jej pełna forma.

to tak jakbym napisał, że sport polega na oglądaniu meczów z piwem i czipsami bo wielu ludzi w taki sposób się sportem zajmuje 8)

Porownanie po uju... ;)

Wiara wlasnie na tym polega...na wierzeniu w dogmaty. Gdyby bylo inaczej nie wierzylibysmy w dogmaty tylko akceptowalibysmy pewne aksjomaty. A wtedy nie bylaby to juz wiara. ;)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie myl oglądania z uprawianiem. :mrgreen:

Niby lewica w Polsce upadła, a pederaści na każdym kroku, wszędzie pederaści. Zamiast uprawiać to oglądają albo podglądają. :pirate:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi