Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem zazdrościć katolikom i prawosławnym, że mają liturgię, muzykę sakralną, mistycyzm, różnorakie grupy religijne typu oazy, pielgrzymki, różne formy duchowości itd. itd. W protestantyzmie czegoś takiego nie ma, no może luteranizm, ale i tak to jest wszystko zubożone. Po prostu protestantyzm jest dla mnie martwy duchowo, a szczególnie ten gdzie nabożeństwa przypominają dyskotekę i to dosłownie.

A dlaczego wysiłek? Bo protestantyzmie jest duży luz, nie ma żadnych nakazów i zakazów kościelnych, przymusowych postów, spowiedzi, obowiązku chodzenia do kościoła itd. Co wcale nie znaczy, że te kościoły są liberalne o nie, są wielu kwestiach znacznie bardziej konserwatywne od KRK i to też jest męczące.

W KRK i KP już nie ma takiego luzu i to mnie zniechęca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kan. 750 - Wiarą boską i katolicką należy wierzyć w to wszystko co jest zawarte w słowie Bożym, pisanym lub przekazanym, a więc w jednym depozycie wiary powierzonym Kościołowi i co równocześnie jako przez Boga objawione podaje do wierzenia Nauczycielski Urząd Kościoła, czy to w uroczystym orzeczeniu, czy też w zwyczajnym i powszechnym nauczaniu; co mianowicie ujawnia się we wspólnym uznaniu wiernych pod kierownictwem świętego Urzędu Nauczycielskiego. Wszyscy więc obowiązani są unikać doktryn temu przeciwnych.

Kan. 751 - Herezją nazywa się uporczywe, po przyjęciu chrztu, zaprzeczanie jakiejś prawdzie, w którą należy wierzyć wiarą boską i katolicką, albo uporczywe powątpiewanie o niej ; apostazją - całkowite porzucenie wiary chrześcijańskiej, schizmą - odmowa uznania zwierzchnictwa Biskupa Rzymskiego lub utrzymywania wspólnoty z członkami Kościoła, uznającymi to zwierzchnictwo.

Kan. 1364 -

§ 1. Odstępca od wiary, heretyk lub schizmatyk podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa, przy zachowaniu przepisu kan. 194, § 1, n. 2; duchowny może być ponadto ukarany karami, o których w kan. 1336, § 1, n. 1,2 i 3.

jetodik, jeśli cię to pocieszy, to żeby formalnie być katolikiem, to nie trzeba być nawet wierzącym, wystarczy mieć chrzest w tym Kościele. :mrgreen:

A potem jak negujesz jakieś dogmaty, to dla Krk nadal jesteś katolikiem. Co najwyżej to możesz zostać ekskomunikowany , ale to również, nie czyni Cię niekatolikiem, tylko katolikiem bez praw w kościele, jednak obowiązki katolika, jak niedzielna msza, czy komunia raz do roku, nadal jesteś zobowiązany wypełniać. Inaczej grzeszysz ciężko i jeśli nie będziesz tego żałował, to tak czy siak, "spłoniesz w ogniu piekielnym", pozbawiony możliwości wiecznego śpiewania Bogu hymnów pochwalnych. ;)

Czemu Ci tak zależy, na byciu akurat katolikiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

padaka, tą książkę co mam w podpisie "Odnaleźć wewnętrzne źródło" polecam przeczytac jesli szukasz głębi w chrzescijanstwie, jest tam sensownie po kolei program rozwoju duchowego, krok po kroku ćwiczenia (medytacje chrzescijanskie itp.)

ego,

Czemu Ci tak zależy, na byciu akurat katolikiem?

no chciałbym czuć się członkiem religii mojego kraju, być we wspólnocie, niemniej nic na siłę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że to czy rozwoj duchowy jest prawidłowy, należy rozpoznawać po owocach w swoim nastawieniu do siebie do innych ludzi itd.

wewnętrznie i zewnętrznie (czyny itd.), taka oderwana od rzeczywistości duchowość, nieuziemiona, to zwykły narcyzm, kicz.

przypomina ludzi którzy na codzień okrutni wzruszają się przy kiczowatych melodramatach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

często różne gwiazdki, celebryci itp. szukają duchowości jako odskoczni, mają tyle przepychu, materialnie są ustawieni to już im się nudzi, więc chcą czegoś egzotycznego, spirtyualistycznego itp., wtedy szukają różnych odlotów, biorą się za jakieś Kabały, New Age, Mindfulness, kupują złote posążki Buddy i wstawiają na facebooka cytaty Dalajlamy, to jest zwykły kicz, narcyzm, wyraz pustki ich życia.

Chrześcijańska duchowość taka prawdziwa, jest zupełnie inna, "pomóż potrzebującemu" - dla niektórych to zbyt prozaiczne, przyziemne, zbyt dostępne dla szarego człowieka nad którym elity chcą przecież czuć wyższość...

chrześcijańska duchowość to nie jest jakaś metoda na uzyskiwanie super mocy lepsze funkcjonowanie w korporacjach do czego nadaje sie np. mindfulness, czy ogólnie sposób na uzyskiwanie transcendentnej szczęśliwości w systemie który wyzyskuje innych, chrześcijańska duchowość to bycie w niezgodzie z takim systemem, walka z nim lub pomoc przez niego pokrzywdzonym.

oczywiście by taką postawę uzyskać, rozbudzić w sobie tą szczerą pasję człowieczeństwa jest potrzebny kontakt z Bogiem więc tu różne medytacje chrześcijańskie mają swoją rolę, ale nie należy ich traktować jak do rozbudowy swojego wizerunku, przedłużania ego o komponent duchowy itd...

wiadomo, chrześcijańska duchowość to również pasja życia, więc życie w pełni też powinno się w tym mieścić ale nie z egzotycznych figurek na facebooku tylko z np. pociechy odnajdowanej w Bogu, miłości do Jego stworzenia itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wierze w Boga nie dlatego, że istnieją religie i dzięki którym możemy kultywowoać jakiś system wierzen, a dlatego, bo to uczucie odwiedza mnie w różnych momentach życia. Otwiera sie przede mną głębia i sugeruje np. żeby za to jadło podziękować, albo podziękować za udany dzień. W drugą stronę jest podobnie, gdy jest mi żle, prosze o szczyptę łaski, nierzadko padały także pytania z cyklu-dlaczego ja? Nie potrzebuje do tego wspólnoty. Chociaż, gdybym mieszkał w większym mieście i spotkał jakąś grupę bardziej liberalnych katolików, odchodzących od dogmatów, to chętnie bym spróbował swoich sił w takim towarzystiwe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chciałbym czuć się członkiem religii mojego kraju, być we wspólnocie, niemniej nic na siłę...
Mało kto o tym wie, ale w naszym kraju mamy więcej religii niż jedną.. ;)

http://katolikos.republika.pl/r/koscioly1.htm

No ale na wybór religii wpływ ma wiele czynników, wiara katolicka bardziej utożsamia się z zachodnią kulturą i wyrasta z niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiara katolicka bardziej utożsamia się z zachodnią kulturą i wyrasta z niej.
A protestantyzm to nie?

Chociaż, gdybym mieszkał w większym mieście i spotkał jakąś grupę bardziej liberalnych katolików,
Zależy pod jakim względem liberalna. Bo takich typu "róbta co chceta" to w Polsce nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wierze w Boga (...) Chociaż, gdybym mieszkał w większym mieście i spotkał jakąś grupę bardziej liberalnych katolików, odchodzących od dogmatów, to chętnie bym spróbował swoich sił w takim towarzystiwe :)

O, to wspaniale! ;)

A 12 maja 2015 roku niejaki neon napisał: "Widzisz, tylko ja jestem ateistą :D przecież ja nie będe nikogo na siłę kochał. Widzsz kościół przynajmnie próbuje wpoić takie wartości, Twoim zdaniem to jest coś złego?"

To forum jest lepsze w nawracaniu niż kościół i księża. :uklon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wierze w Boga (...) Chociaż, gdybym mieszkał w większym mieście i spotkał jakąś grupę bardziej liberalnych katolików, odchodzących od dogmatów, to chętnie bym spróbował swoich sił w takim towarzystiwe :)

O, to wspaniale! ;)

A 12 maja 2015 roku niejaki neon napisał: "Widzisz, tylko ja jestem ateistą :D przecież ja nie będe nikogo na siłę kochał. Widzsz kościół przynajmnie próbuje wpoić takie wartości, Twoim zdaniem to jest coś złego?"

To forum jest lepsze w nawracaniu niż kościół i księża. :uklon:

Nie wiem po co szukasz na siłe sensacji, i grzebiesz w moich teczkach, inwiglacja! nie wytrzymam, nie wytrzymam! Boże czy ty to k*rwa widzisz? :D Może nie wyraziłem sie dosyc jasno, nie wierze w systemy wiary, w religie , dogmaty i schematy. Choć częśc z nich jest mądra, to wiele z tego zgniło,natomiast pewne prawdy są universalne i ich okres ważności będzie trwał wieki. Wiara w Boga tylko dlatego, że ksiądz mówi, że on istnieje jest troche płaska, trzeba to czuć.

Co do nawracania, nik mnie na nic nie nawrócil.Ja, robiłem to, co kościół katolicki raczej potępia. Nigdy nie wierzyłem w Boga, a do kościoła chodziłem w swieta i od swiat, taka fajna rodzinna tradycja. Po różnych perypetia życiowych zająłem się medytacją, na dwa lata praktycznie urwałem kontakt ze światem zewnetrznym, by zagłębiać się w siebie.To była dla mnie wielka nauka i po tych doświadczeniach po porstu tak czuje, i trudno to wyjaśnić w słowach, ponieważ pewne uczucia wymykają się etykiecie umysłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiara katolicka bardziej utożsamia się z zachodnią kulturą i wyrasta z niej.
A protestantyzm to nie?

No ale chyba k***a! twa mać to jakiś las jest, wielki i ciemny. A katolicizymto taka polanka, wiesz co i jak, gdzie kleszcze śmigają, a gdzie można poleżeć kołami do góry, skóbną konieczynkę i wpatrując się w niebo doglądać Boga. Ułatwiajmy sobie. No chyba że chcesz byc oridzinal, to nawrócił się na new age albo wdepnij w jakąś kabałę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon,

Może nie wyraziłem sie dosyc jasno, nie wierze w systemy wiary, w religie , dogmaty i schematy.
No zdecydowanie nie wyraziłeś się jasno, bo to co opisujesz, to nie jest żaden ateizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, w kwestii negacji religii, systemów religijnych tak! ale w kwestii negacji systemów religijnych z jednoczesnym pozostawieniem miejsca dla jednego "najlepszego" systemu już mniej...:mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi