Skocz do zawartości
Nerwica.com
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
nvm

Rafinowany cukier

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Cukier rafinowany jest szkodliwy, gdy jest spożywany przez ludzi, ponieważ dostarcza tylko to, co żywieniowcy określają jako „puste” lub „gołe” kalorie. Brak w nim naturalnych substancji mineralnych, które obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Co więcej, cukier jest gorszy od innych rzeczy, ponieważ drenuje i wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje mineralne z powodu wymagań procesu trawienia, detoksykacji i eliminacji, co wpływa na cały system. Równowaga jest tak ważna dla naszych ciał, że mamy wiele dróg, aby zabezpieczyć się przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Substancje mineralne takie jak sód (z soli), potas i magnez (z roślin) oraz wapń (z kości) są mobilizowane i wykorzystywane w przemianie chemicznej; wytwarzane zostają neutralne kwasy, które próbują przywrócić równowagę kwasowo-zasadową krwi do normalnego stanu. Spożywany codziennie cukier powoduje wytworzenie ciągłego stanu nadmiernego zakwaszenia i konieczne staje się pobieranie coraz większej ilości pierwiastków z głębi ciała w celu przywrócenia równowagi. W końcu w celu zabezpieczenia krwi, z kości i zębów zostaje pobrane tyle wapnia, że powstaje próchnica zębówosteoporoza i rozpoczyna się ogólne osłabienie.
 
(źródło: http://www.fronda.pl/a/cukier-trucizna-niszczaca-organizm,95840.html )
 
Prawda to?
A jeśli tak, to jak bardzo zachodzi to zjawisko?
Odrobina cukru rafinowanego powoduje ogromne spustoszenie?
A może nawet duże ilości powodują zaledwie lekki wpływ?

 

Edytowane przez nvm

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@nvm nie znam odpowiedzi na Twoje pytania, ale dobrą alternatywą dla sacharozy jest ksylitol czyli cukier brzozowy. Ma właściwości przeciwpróchnicze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@anemon, dziękuję za odpowiedź 🙂 Pytałem jednak w kontekście już gotowych przetworzonych słodyczy.

Edytowane przez nvm

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chodzi raczej o ciągłość zjawiska spożycia cukru. Organizm nie poradził sobie z poprzednią porcją cukru a ty już wprowadzasz następną. Trzeba ograniczyć spożycie rafinowanego cukru a na jego miejsce wprowadzić fruktozę i glukozę, można także jeść ksylitol ale on ma pewną wadę: przeczyszcza. Dlatego najlepsze są cukry proste zawarte w owocach. Mniej słodyczy więcej owoców. Trzeba bardziej bilansować dietę. Jeść częściej ale mniejsze porcje. Czekoladę rozłożyć na kilka dni, najlepiej gorzką z minimum 70% kakao. Cukier rafinowany można jeść ale mniej, najlepiej go przetwarzać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam "That Sugar Film" - jest to dokument o przystępnej formie, starający się rozwiać wszelkie tajemnice cukru oraz jego wpływu na organizm.

Po jego obejrzeniu bardzo trudno mi jest przełknąć coś wysoko przetworzonego. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie produkty wysoko przetworzone to coś co szkodzi. Choć i tutaj są wyjątki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

moze cukier brzosowy 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×