Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zrobić coś dobrego dla innych ludzi i dla społeczeństwa

Gość Bonus

Rekomendowane odpowiedzi

No i to już jest dobry uczynek. Ja mam rodzinę, mieszkającą niedaleko mnie, bo w innej miejscowości, jeżdżę do nich często i tam im pomagam w różnych pracach porządkowych, domowych.

Nie jest to może duża pomoc, ale ważny jest fakt, że mam chęci, by im pomagać i robię to. Wprawdzie Oni dają mi za tą pomoc jedzenie, mam też u nich trochę pracy, za którą otrzymuję jakieś pieniądze, ale często ja robię tam dużo. Wiele prac poza domowych wykonuję, czasem ciężko. Do tego jeżdżę do nich rowerem w dwie strony, po 35 kl. Nie mam pieniędzy na bilety, by jeździć do nich pociągami, czy BUSAMI, jeżdżenie rowerem, nie jest żadną trudnością, z uwagi na dobrą drogę do nich.

No ale faktem jest, że do takiego pedałowania na rowerze, po tyle kilometrów, trzeba mieć dobrą kondycję, a ja ją mam. I to też jest jakieś poświęcenie, bo komu innemu chciałoby się "pedałować" rowerem w dwie strony, po 35 kl. i to jeszcze w różnych warunkach pogodowych, aby dojechać do ludzi, którym jeszcze trzeba pomóc? Nie każdy miałby w sobie takie chęci, bo sporo jest leni, którym nawet się nie chce tyłka z siedzenia podnieść.

A można pomagać, nawet drobnymi gestami, bo liczą się własne chęci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są ludzie bardzo wygodni i Oni na pewno nie dojeżdżaliby rowerem do kogoś, bo "pedałowanie" jest sporym wysiłkiem dla nich.

Oni chcieliby dojeżdżać luksusowymi autami, przebywać zawsze w wygodnych warunkach i lekko pracować za większe pieniądze. A życie różnie się komuś układa i czasem nie ma innej możliwości, więc trzeba się trochę pomęczyć, dojechać gdzieś gorzej i też funkcjonować w życiu. Bo są ludzie w naprawde marnej sytuacji i też żyją.

-- 01 sty 2013, 17:20 --

Można więc powiedzieć, że ja coś dla kogoś robię. Czyli dla Rodziny, chociaż chciałbym jeszcze więcej, ale robię to, co mogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo prosto.. Zadaj sobie pytanie.. co dobrego moge zrobić dzisiaj dla ludzi... ? posiedz z tym minute czy dwie... rozejrzyj sie po pokoju, ważna jest cierpliwość, twój mózg musi sie poprostu rozgrzać ;) z czasem gdy bedziesz zadawać sobie to pytanie zaczną sie pojawiać coraz lepsze pomysły i coraz cześciej, warto zapisywać pomysł na kartce nie skupiać sie na pomyśle i na tym jak go wykonasz, tylko znowu zadać pytanie, co jeszcze dobrego moge zrobić dla innych ? i tak dalej i tak dalej. Robienie czegoś dla innych daje dużo przyjemnności radości , czujesz sie dużo lepiej, z czasem możesz sie od tego uzależnić i uczynić z tego cel całego życia wiec trzeba uważać żeby nie zatracić sie w socjocentryczności, bo w tedy żyjesz tylko dla innych zapominając o sobie i swojich potrzebach, egocentryzm też jest ważny aby spełniać swoje potrzeby i realizować życiowe cele. Równowaga pomiedzy skupianiem sie na sobie i na innych jest ważna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi