Skocz do zawartości
Nerwica.com

Depresja jest modna?

TheGrengolada

Rekomendowane odpowiedzi

Lans celebrytów na depresję? Nie sądzę. Mogą przecież organizować akcje charytatywne albo pochwalić się nową torebka za 20 tysięcy. Myślę, że chodzi o nagłośnienie problemu i zachętę do podjęcia leczenia przez przeciętnych zjadaczy chleba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ta absurdalna sprawa z depresjami celebrytow :shock: Normalnie lans na depresje :roll:

Rozwaliła mnie wiadomość o depresji Justyny Kowalczyk, kiedy niby miała ową depresję?? Kiedy robila mordercze treningi? Dobre sobie, człowiek w depresji nie na nieraz sily wstać z łozka, aby siegnąc po jedzenie do lodówki. To miedzy innymi wyznacznik choroby- brak napędu. Wiekszy lub mniejszy oczywiście, ale nikt w depresji nie bylby w stanie trenować tak jak ona.

Przyczynila się tylko do dalszej niewiedzy społeczeństwa na temat depresji. Bo jest to choroba, która UNIEMOZLIWIA egzystencję.

A ona proszę bardzo....taka silna, że mimo depresji wygrywala olimpiady ( czy co tam) Czyli teraz każdy mi powie " Co z tego.ze masz depresje, przecież przy tum można , podejmowac kazde wyzwanie"

Otóż to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No depresja to modne słowo, bardzo często słyszę zwłaszcza u młodzieży "ale mam depreche dziesiaj" Nawet w radio często się spotykam z tym wyrażeniem. Depresja ma szerokie znaczenie, jednak zwykłem spadki nastroju, lekkie podłamania itp. nie mają nic wspólnego z ciężką kliniczną depresją. Kto wie ten wie...

Myślę, że to wpływ angielskiego/anglojęzycznych mediów. "Depression" w różnych kontekstach można tłumaczyć jako przygnębienie, dołek. Czasem się używa "clinical depression", żeby zaznaczyć, że chodzi o chorobę.

-- 09 paź 2014, 12:28 --

kiedy niby miała ową depresję?? Kiedy robila mordercze treningi? Dobre sobie, człowiek w depresji nie na nieraz sily wstać z łozka, aby siegnąc po jedzenie do lodówki. To miedzy innymi wyznacznik choroby- brak napędu. Wiekszy lub mniejszy oczywiście, ale nikt w depresji nie bylby w stanie trenować tak jak ona.

Faktycznie do objawów ciężkiej depresji to nie pasuje, ale są przecież zaburzenia, w których ludzie ból psychiczny zagłuszają wysiłkiem i bólem fizycznym i dokładaniem sobie ryzykownych celów.

-- 09 paź 2014, 12:30 --

A tak na marginesie, "depresja" brzmi lepiej od każdej innej choroby psychicznej wymienionej z nazwy :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem tutaj przychodzą takie pseudoartystki piszące posty białym wierszem pochyloną fioletową czcionką z nieokreśloną liczbą wielokropków. Nigdy nie jestem pewna, czy traktować poważnie.

Cyklopka, lubie czytac Twoje posty, masz takie fajne poczucie humoru :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi