Skocz do zawartości
Nerwica.com

Prokastrynacja

M.Zalew

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że nie ma jeszcze tematu o prokastrynacji (a przynajmniej ja go nie znalazłem).

W skrócie: prokastrynacja to nieustanne przekładanie i odkładanie ważnych czynności na inny termin ze względu na lęk i obawy przed wykonaniem tego czegoś. Często mylone jest to z lenistwem. Więcej na wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prokrastynacja

No cóż. Ja cierpię na tę przypadłość. :( Nieraz mam jakieś projekty i nie kończę ich w terminie tylko odkładam, odkładam, ODKŁADAM aż termin mija a ja nadal ODKŁADAM. Wreszcie po jakimś czasie udaje mi się to zrobić, ale nieraz w ogóle porzucam to i nie kończę w ogóle. Jak z tym walczyć? Jak się zmusić do nie przekładania czynności? Jak to leczyć? Bo nie chcę być wiecznie uznawany za lenia (ludzie tak na mnie mówią, a szczególnie rodzina, co jest bolesne :( heh). Nie chcę być wariatem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi