Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Ja rano ale od jutra sprobuje na wieczor,bo jak wezme tabletkę,to po ok.3-4godzinach ogarnia mnie okropna senność....dr.stwierdzil,ze to nie od leku....

Twój doktor jest pierdolnięty, powiedz mu to prosto w twarz :)

Serotonina właśnie tak działa, po około 4h Escitalopram osiąga maksymalne stężenie

i wywołuje właśnie taki efekt jak opisujesz, po około 8-12h efekt zaczyna ustępować.

Escitalopram i tak działa łagodnie, ponieważ działa najbardziej wybiórczo/selektywnie/inteligentnie,

pomyśl co by było gdyby przypisali Ci Paroksetynę, która działa jeszcze silniej,

ale dosłownie jak młotek - niestety jest najmniej selektywna ze wszystkich SSRI.

COŚ ZA COŚ.

Cytat z książki Stephena Stahla "Podstawy psychofarmakologii":

"U niektórych pacjentów wzmożone działanie serotoniny może powodować

zmniejszenie uwalniania dopaminy, co może się wiązać z wystąpieniem

stłumienia emocjonalnego, apatii, oraz spowolnieniem funkcjonowania poznawczego"

ps. chyba zacznę dawać wykłady :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaqzax

To ja jestem w takim razie osmieniec,bo ja na paro pod tym wzgledem-senności,czulam sie bardzo dobrze.Ja na paro tylko w fazie początkowej odczywalam ogromna senność,potem tego juz nie bylo.

Esci na mnie zadzialalo dokladnie tak jak opisujesz....

btw. właśnie się przełączam na próbę - na paroksetynę.

więc odrazu pytam - po ilu dniach ta ogromna senność przeszła ?

bo jeśli u mnie byłoby podobnie to dałbym sobie max 2 tyg. takiego stanu i odstawił,

nie mogę sobie pozwolić na np. 2-3 miechy takiego stanu, bo przecież trzeba

zarobić chociaż na chleb, a w takim stanie się nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już po koncercie Lady Pank. Było zarąbiście. Piękny prezent zrobiła mi kochana żonka. Wyszalałem się i naśpiewałem za wszystkie czasy. Dali chłopaki czadu. Cała filharmonia śpiewała, aż ciary miałem na plecach.

Ktoś tu pytał o picie alkoholu na lekach. Cóż ja nie mógłbym sobie odmówić paru piwek czy naleweczki. Lubię lekki szumek w głowie. Czuję się zrelaksowany i szczęśliwy. Żadnych skutków ubocznych na drugi dzień nie mam, bo nie upijam się. Przynajmniej nie teraz jak jestem na lekach.

Za to jak odstawie je w cholerę to spije się do nieprzytomności. A co mi tam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już po koncercie Lady Pank. Było zarąbiście. Piękny prezent zrobiła mi kochana żonka. Wyszalałem się i naśpiewałem za wszystkie czasy. Dali chłopaki czadu. Cała filharmonia śpiewała, aż ciary miałem na plecach.

Ktoś tu pytał o picie alkoholu na lekach. Cóż ja nie mógłbym sobie odmówić paru piwek czy naleweczki. Lubię lekki szumek w głowie. Czuję się zrelaksowany i szczęśliwy. Żadnych skutków ubocznych na drugi dzień nie mam, bo nie upijam się. Przynajmniej nie teraz jak jestem na lekach.

Za to jak odstawie je w cholerę to spije się do nieprzytomności. A co mi tam :)

Nie wiedzialam, ze Lady Punk jeszcze spiewa i gra. Za czasow, jak mialam nascie lat juz spiewali, a tu masz. Nie zawsze przepadalam za nimi, choc mieli kilka kawalkow, ktore lubie. Dzis ich slucham ze wzgledow sentymentalnych-wpomnienia. :brawo:

Wczoraj na noc kolo wzielam dawke 5 mg Luxomilu, i spalam do 6.00 z przerwa na toalete. Troche mi serce stukalo szybciej rano, troche pobudzona, ale nie tak, jak wczoraj, ze chodzilam po scianach, itd, jak pisalam. Widocznie musze na razie zaprzestac na 5 mg, dopiero zaczelam 3 tydzien brania tego leku. Dzis nawet nie mialam zawrotow glowy, jak przed tym wszystkim.

Sadze tez, ze u mnie hormony tez daja sie we znaki. Ot, taki wiek, sie zebralo wszystko razem.

-- 13 kwi 2014, 09:51 --

hej:) ja na esci czuje sie hmmm roznie a biore juz z 8miesiecy w roznych dawkach... ostatnio bylo juz lepiej, zero zlych mysli a dzis bum znowu... i co tu robic?

Moze powinno sie brac non stop jedna dawke? Jak sie zaczelo juz brac. Nie wiem.

Terapia napewno jest wskazana, rozmowa z kims w takim przypadku jest raczej bardzo pomocna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedzialam, ze Lady Punk jeszcze spiewa i gra. Za czasow, jak mialam nascie lat juz spiewali, a tu masz. Nie zawsze przepadalam za nimi, choc mieli kilka kawalkow, ktore lubie. Dzis ich slucham ze wzgledow sentymentalnych-wpomnienia. :brawo:

Pewnie, że grają i mają się dobrze. Starzy rockmani są nie do zdarcia. Takiego brzmienia gitar w młodszych zespołach nie uświadczysz.

Zaczęli grać jak byłem oseskiem, a jako kilkuletnie dziecko wychowywałem się na winylowych płytach i zespołach z lat 80-tych i tak mi zostało do dzisiaj.

Ja bym Ci radził wskoczyć już na 10 mg, bo te 5 mg to nie dawka terapeutyczna.

Dawki zmienia się w trakcie brania leku, bo najpierw wchodzisz stopniowo na określoną docelową dawkę. Czasem po kilku m-cach może trafić się pogorszenie i trzeba zwiększyć.

Później schodzi się z wysokiej dawki na podtrzymującą, tak jak ja teraz z 40 mg na 20 mg.

W końcu można odstawić całkowicie.

Oczywiście wszystko zgodnie z zaleceniami lekarza. Ja ufam swojej lekarce bezgranicznie, bo to mój pierwszy lek w życiu i nie spodziewałem się nawet, że tak mi pomoże.

Pewnie, dziwiłem się, czemu ciągle każe mi podnosić dawkę, ale robiłem to, co kazała i dziś czuję się wspaniale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepadam za Cugowskim i "Budka suflera"-do dzis. :) Z tej samej epoki.

Nie moge od razu wziac tak wielkiej dawki, wczoraj myslalam, ze umre. Jestem wrazliwa na leki, znam swoj organizm.

Niestety juz nie jest to moj pierwszy raz. Na razie zaczynam sie czuc lepiej i mam nadzieje, ze tak bedzie. Jakby cos, bede dawki zwiekszala.

Co do lekarzy? No, coz ja jakos szczescia nie mam do nich.

W sumie, to wiem najlepiej jak ten lek dziala na mnie. Co mi lekarz moze powiedziec?

Jednakze ciesze sie, ze masz lekarza, ktory jest solidny i wierzysz mu/ jej.

Dawki 5 mg tez sie stosuje w tym przypadku.

Zobaczymy. Mam nadzieje, ze bedzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie p.dr.powiedziala,ze jeśli źle sie reaguje na lek to:

trzeba brac dawke wprowadzającą nawet miesiąc,żeby organizm sie przyzwyczail,bo nagle wejście na dawke"terapeutyczna"moze byc odwrotnym skutkiem i wtedy pacjenci czesto rezygnują z leku.

Czyli są dwa jakby schematy:

1)Bierzemy przez dwa trzy dni dawke wprowadzającą,a potem sru dawka"terapeutyczna"

2)Bierzemy stopniowo,przez dluzszy czas nigdzie sie nie spieszac.

A jest terz trzacia obcja:)ale chyba Malo stosowana:

sru,od razu dawke"terapeutyczna":)Ale to wizja dla"twardzieli":)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne skutki uboczne po podniesieniu dawki.

Ja miałem tak po podniesieniu paro z 10 mg na 20 mg. Kilka dni wyjętych z życiorysu z wielkimi lękami, ale wiedziałem że tak może być i przeszło.

Gdybym się wtedy przestraszył i cofnął do poprzedniej dawki, nie byłbym w tym miejscu, w którym jestem dzisiaj.

Budkę też lubię, Perfect, Maanam, Dżem, Bajm itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

Znalazlam zapiski z leczenia seroxatem....no to bylo tak,ze bylo roznie raz lepiej raz gorzej,ale do przodu.Do 4miesiaca bylo ok.a nawet miesiąc taki,ze chcialo sie żyć.Potem sie schrzanilo i bylo roznie.Ale to byla moja wina,bo lekarz kazal zwiększyć dawke,a ja tego nie zrobilam i dalej bylam na20mg.Ale nic o późniejszej senności nie bylo odnotowane,a wręcz nawet wstawalam bardzo wcześnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

Tak.wydaje mi sie,ze na paro bylo gorzej.Na esci nie odczuwam tego aż tak bardzo,a wręcz powiedzialabym,ze to zwykla arytmia na tle nerwowym

Dlatego tak bardzo waham sie z ta paro....bo pamietam tez na paro potworne bole Glowy,a przed okresem,to wręcz tragedia byla z tymi bolami Glowy...

-- 13 kwi 2014, 10:13 --

A na esci czuje jakby mi serce spowolnilo....alw przecież esci(podobno)nie wplywa na prace serca....Jestem bardzo ciekawa czy to prawda.Poprosze jutro na dziennym o zrobienie ekg i zobaczymy czy to moje odczycie jest prawdziwe.

-- 13 kwi 2014, 10:17 --

A czemu pytasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79,

z informacji których wczoraj się doszukałem wszystkie SSRI wpływają, zaczłąłem szukać bo mi sie zaczęła jakaś arytmia po fluo, sporo nieciekawych rzeczy znalazlem na ten temat :pirate: musze o to zapytac lekarza bo mi to spokoju nie daje, ale nie wiem czy jego odpowiedź będzie prawdziwa czy tylko uspokajająca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i jeszcze jedno.Niektorzy piszą,ze nieodczywali przejscia z oryginalu na zamiennik.Ja odczulam,ale to bylo na miesiąc przed odstawieniem leku,wiec zacisnelam żeby i potem bylo ok.Ale naprawdę roznice odczulam.Caly czas bralam seroxat,potem lekarz zorientowal sie,ze seroxat przecież jest drogi a są zamienniki,wiec przepisal mi arketis(dziwne to bylo bo przez11miesiecy nie zaproponowal mi nic tańszego,a nagle przy odstawianiu orzypomnialo mu sie,ze mozna dać zamiennki)

-- 13 kwi 2014, 10:26 --

Lunatic

Mmie kiedys jedna psychiatra powiedziala,ze esci w ulotce niby nic nie pisze,ze wplywa na serce,a pacjenci,wiekszosc,wlasnie zglasza jej taka dolegliwość.

A wcześniej miales stwierdzona arytmie?

U mnie byla potwierdzona,na tle nerwowym.Zreszta ja od kąd pamietam mialam problemy z sercem.Nawet jako dziecko pomietam jak mnie bolalo....ale moja mama nic z tym nie robila.....

-- 13 kwi 2014, 10:29 --

Kurcze,jak tu znaleźć lekarza,który wlasnie wytlumasxy szczerze i konkretnie o co w tym wszystkim chodzi.

A moze lepiej nie wiedzieć,tylko lykac tableteczki.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luki

A jak podnosiles dawki paro,to nie odczuwales takiego"pożaru",w zylach?

Ja tak mialam,cos okropnego.Przez to trafilam na pogotowie z atakiem paniki i walacym sercem.A na pogotowiu trafilam akurat na p.psychiatre i ona stwierdziła,ze to zwykly objaw nerwicowy,ze nie od lekow.....w co wcale sie z nią nie zgodzilam,bo to bylo ewidentnie przy podniesieniu dawki.Wczesniej ani piznuej juz tego nie mialam

-- 13 kwi 2014, 10:35 --

Lunatic

Tak,ale u ludzi,którzy chorowali juz na serce,to i owszem,esci mialo nueznaczny wplyw.Pisal o tym kiedys,kiedys Dark.

-- 13 kwi 2014, 10:39 --

Lunatic

Ja to wychodze z zalozenia,ze lepiej nie czytac juz nic wiecej,bo to pogarsza samopoczucie.Ja i tak juz die czuje jak wystraszona mysz....Tu bym chciala zmienić,a tu sie boje,bo tez później rewelacji nie bylo....i juz sie nakręcam myslami....az mnie trzepie juz z zimna.Koniec rozmyslan!Idę z pueskiem(a raczej z suka),na spacer....strzele sobie baranka,to moze cos sie poprawi,rozjaśni w tej lepetynie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

Mmie kiedys jedna psychiatra powiedziala,ze esci w ulotce niby nic nie pisze,ze wplywa na serce,a pacjenci,wiekszosc,wlasnie zglasza jej taka dolegliwość.

A wcześniej miales stwierdzona arytmie?

(...)..

Tu w ultoce pisze o efektach ubocznych. http://www.actavispolska.pl/NR/rdonlyres/FFA1F58F-4F71-4E08-9743-7DEF5D600BD0/23907/Escitalopram_Actavis_ulotka_11_2012.pdf

Pisze o szybkim, niereguralnych biciach serca, wlasnie jako efekt uboczny.

Ja rano miewam szybsze bicie serca, ale przechodzi mi. Pewnie bedzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi