Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Bylam dzisiaj na tym oddziale,ale bardzo sie zawiodlam....

To miejsce dla osób,które chcą wyrobic sobie gr.inwalidzka.Ja jestem najmlodsza.....a swoje lata mam.

Jedyna terapia jaka tam jest,to robótki ręczne,Np.kwiatki z bibuly,jajka z gipsu....Jutri maja byc zajecia z gastronomii-robienie salatek:)i spacer po lesie:)w czwartek wypad do galerii handlowej....

No i lekarz zmienil mi lek nawet mnie nie widzac.Przyszla pani,zrobila ze mna wywiad po czym przychodzi i mowi,ze mam zmieniony lek na seroxat....i dodany stabilizator nastroju.....hmm....niewiedzialam,ze tak lekarze tez leczą.....Wkurzylam sie i poszlam di dr.ten stwierdzil,ze jemu to obojetnie co ja bedę brala,ale na lęki najlepsze jest paro,no ewentualnie escitalopram a nie sam citalopram...wiec ja mowie,przecież ja biore escitalipram.....pani,ktora ribila ze mna wywiad źle zapisala nazwę.Ale i tak dr.zostal przy paro,bo jak powiedzial-nie będę juz zmieniam w karcie zleceń:)

A poza tym chcialam żeby mi wytlumaczyl dzialanie paro u esci,stwierdzil,ze i tak mu juz za dużo zajelam czasu i nie zamierza go marnować na glupoty.

Co Wy na to?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stabilizatory stosuje sie w chorobie dwubiegunowej, czasem dodaja je do antydepresantów jezeli jest niepelne dzialanie albo jest zła reakcja, dzialaja jak nazwa wskazuje, ale jak w praktyce to nie wiem i po co daja komus kto nie ma choroby dwubiegunowej tez nie wiem, bralem jakies dwa miesiace jeden stabilizator i nie odczulem zadnego dzialania

-- 11 mar 2014, 16:40 --

Kalebx3,

zalezy jaki szpital, ja akurat miło wspominam, przypuszczam ze jakbym wybral inny z ktorego lekarz wlasnie zaczal mnie leczyc stabilizatorem i xanaxem moglbym niemilo wspominac

-- 11 mar 2014, 16:42 --

elmopl79,

ale jest plus, masz zmieniony chyba na lepszy lek na Twoje dolegliwosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ketamina działa w leczeniu depresji

Tradycyjne leki przeciwdepresyjne, takie jak Prozac działa na grupie przekaźników chemicznych w mózgu o nazwie System serotoniny. Naukowcy po raz pomyślał, że brak serotoniny jest przyczyną depresji, i że te leki pracował po prostu poprzez zwiększenie poziomu serotoniny.

Najnowsze badania sugerują, bardziej skomplikowany wyjaśnienie. Serotoniny leki działają poprzez stymulowanie narodziny nowych neuronów, które ostatecznie tworzą nowe połączenia w mózgu. Ale tworzenie nowych neuronów wymaga czasu - kilka tygodni, co najmniej - który uważa się wyjaśnić opóźnienia w reagowaniu na leków przeciwdepresyjnych.

Ketaminy, w przeciwieństwie do tego, uruchamia inny system chemiczne w mózgu - systemu glutaminianu. Badacz Ron Duman w Yale uważa ketamina szybko zwiększa komunikację wśród istniejących neuronów poprzez tworzenie nowych połączeń. Jest szybszy niż proces czeka na nowych neuronów do formy i realizuje ten sam cel zwiększenia aktywności obwodu w mózgu.

Aby zbadać, jak ketamina może pracować, Duman zwrócił się do szczurów. Pierwsze zdjęcie poniżej przedstawia neuron szczura, który nie były leczone ketaminy. Małe guzki i plamy na stronie neuronu są początkujący połączeń między neuronami.

Neuronów szczura bez leczenia ketaminy.ja

Ronald Duman / Yale University

Zaledwie kilka godzin po udzieleniu szczurów dawki ketaminy, Duman zobaczył dramatyczny wzrost liczby nowych połączeń między komórkami mózgu. Ten wzrost neuronów łączności jest uważana złagodzenia depresji.

Neuron szczura po leczeniu ketaminy.ja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy tych dawkach haluny nie grożą . Jednak Ty mówisz o krótkodziałającej Ketaminie , ja o Długodziałającym Analalogu Ketaminy MXE.

Jakby sie cos niepojącego pojawiło to po prostu odstawię . Zobacz ile uboków jest na SSRI , a ludzieżrą to nadal i nic sobie z tego nie robią ,,, bo pomaga .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi