Skocz do zawartości
Nerwica.com

Strumień świadomości

poleszuk111

Rekomendowane odpowiedzi

Wiara prowadzi do wiedzy. Ja wiem o tym, że Bóg istnieje. Dowiedziałem się o tym poprzez wiarę i ceremoniały, które teraz widzą mi się bezsensowne. Twierdzenie, że wiara i wiedza to dwie różne sprawy, to jedna z wielu bzdur rozpowszechnianych przez kk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W buddyzmie Bóg jest obecny. Powszechny mit, że to religia non teistyczna wynika z braku zrozumienia tej religii, która niektórzy uznają tylko za filozofię. Buddyzm to religia, filozofia i nauka w jednym. Bóg przychodzi w buddyzmie poprzez medytację, ale niekoniecznie pragnie zawsze się ujawniać. Jeśli ktoś wytrwale medytuje, ale jest zaprzysięgłym ateistą to należy mu się mimo wszystko jakaś nagroda, więc Bóg sypnie takiemu okruszki, które ów poczyta za wielki wytwór własnej myśli. Wierzący w rozmaicie pojmowaną Siłę Wyższą mają za to medytację na dopalaczach, bo mają pokorę w sercu, a to podstawa w medytacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma swój świat i swojego Boga. Każdy żyje w swojej prywatnej matrycy. W mojej Bóg, a właściwie to Bogini, jest kobietą. Wymysł, że Bóg jest koniecznie facetem to wytwór starej epoki patriarchatu.

I to nie Ewa zawiniła, tylko Adam okazał się kompletną pierdołą.

Mam więc Boginię takową, na jakowom zasłużył.

Po czym Pan Bóg rzekł: «Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki»*.

Oto człowiek stał się taki jak MY. Bóg to zespolenie świadomości, które osiągnęły nirvanę. Właściwie Boga należy uznać za obojnaka, ale wolę go jednak widzieć jako kobietę.

Może najwyższa pora pofatygować się pod to drzewo życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem trochę Żydem.

Mnie też gryzły wierne więzienne wszy, skubane. Ciężko się były ich potem pozbyć.

Jestem też trochę celnikiem, trochę prostytutką, Chrystus z takimi jadł i pił.

Jestem też trochę cwelem, Chrystus może by takim pogardził, ale Budda Siakjamuni na pewno nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Morda śmieje mi się nieustannie, gdy oglądam w 1:45 powstańca wymachującego visem pod nosem niemieckiego jeńca. Dowcip polega na tym, że powstaniec zapewne nic prócz tego visa nie miał. To jest straszne i niestety trochę śmieszne, że tak traktowaliśmy własną krew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, poleszuk111 napisał(a):

Jestem też trochę cwelem,.

Pytałeś się mnie co ja ćpiem, jo? Nie zły bałagan pod kopułką widzę. Tak od małego Ci się zrobiło czy życie Cię „dojechało”? ( pytam całkiem serio )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, mała_mi123 napisał(a):

Skoro pisze o sobie w ten sposób tzn. że jest dymany...

Ja mam do siebie potężny dystans, więc nie da się mnie obrazić.

Podobnie jak Jedności nie da się obrazić. Gdy wraca się do źródła to nic nie znaczy, kim było się uprzednio. Można było być totalnym zerem, totalnym śmieciem, ważne kim się jest TERAZ.

Ale jeśli się mnie nie szanuje, to wcale nie szkodzi. Pójdę sobie dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, poleszuk111 napisał(a):

Ja mam do siebie potężny dystans, więc nie da się mnie obrazić.

Podobnie jak Jedności nie da się obrazić. Gdy wraca się do źródła to nic nie znaczy, kim było się uprzednio. Można było być totalnym zerem, totalnym śmieciem, ważne kim się jest TERAZ.

Ale jeśli się mnie nie szanuje, to wcale nie szkodzi. Pójdę sobie dalej

Ale Kto Ciebie nie szanuje? Piszesz takie głupoty i bluzgi również wobec siebie, to chyba znak że sam siebie nie szanujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pasuje, to nie czytaj. Po cholerę to czytasz? Nikt Ciebie nie zmusza.

Mnie nikt nie zmusza wprawdzie żebym pisał, więc od TERAZ tego zaprzestaję.

Dodam na koniec, że każdy z nas przerobił nieskończoną ilość ról i żywotów. Był każdym i był nikim. Był także ofiarą gwałtów, także tych więziennych. Ja się solidaryzuję z wszystkimi skrzywdzonymi, także tymi w pace. Wszyscy jesteśmy w pace pięciu zmysłów, grunt to się z niej wydostać. Czego na sam koniec wszystkim serdecznie życzę.

Edytowane przez poleszuk111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No okej. Chyba rozumiem o co Ci chodzi, w Twoich wpisach. I masz rację nie muszę czytać jak mi nie pasuje ( chociaż byłem ciekaw, przyznaję )Nie chciałem Cię też urazić, ale też nie moja bajka taka forma ekspresji i wyrażania swoich poglądów.

Pisz, to Twój wątek ja usuwam się w cień …

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.06.2026 o 11:21, brum.brum napisał(a):

No okej. Chyba rozumiem o co Ci chodzi, w Twoich wpisach. I masz rację nie muszę czytać jak mi nie pasuje ( chociaż byłem ciekaw, przyznaję )Nie chciałem Cię też urazić, ale też nie moja bajka taka forma ekspresji i wyrażania swoich poglądów.

Pisz, to Twój wątek ja usuwam się w cień …

Dziękuję za kulturalną odpowiedz. Szacunek za szacunek. Nie omieszkam zatem dalej tu spamować ku niewątpliwej uciesze społeczności (sarcasm mode off), serdecznie pozdrawiam. A co się tyczy ekspresji, to ja się po prostu nie lubię z życiem pier#olic, ono się ze mną nie pier&olilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

❤️ a mi się dobrze to czyta

Myślę, że normalność to najnudniejsza rzecz, jaką człowiek może być.

Otaczam się dziwnymi ludźmi, bo dzięki nim życie jest mniej nudne.

Fascynują mnie ludzie, którzy żyją poza zasadami.

Najciekawsi ludzie to ci, którzy nie starają się wpasować.

Lubię ludzi, którzy są trochę szaleni, bo inaczej patrzą na świat.

Andy Warhol

Andy Warhol (1986)_Easy-Resize.com (1).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Verinia napisał(a):

❤️ a mi się dobrze to czyta

Miło mi słyszeć, że czyta to jakaś przedstawicielka płci nadobnej. Dodaje mi to sił do dalszych postów, pzdr.

Niestety chwilowo z wena będzie u mnie krucho, gdyż jestem ponownie u czubków i muszę udowodnić własną niewinność, więc proszę o wyrozumiałość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytrwałości życzę 🍒

Andy Warhol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, poleszuk111 napisał(a):

Większość polskich psychiatrów to debile,

to prawda

my sobie powinniśmy pogratulować, bo mamy wszysyc tutaj sporą wiedzę, czy to na temat leków, czy chorób, czy sposobach na radzenie sobie z problemami. Ja nie wiem, czy oni to ogarniają. Świat się zmienia, pędzi. A oni zostają w swojej bańce lekarzy, którym już się nie chce kształcić. Takie odnoszę wrażenie. Zwłaszcza chyba jest to widoczne w zadupiach, takich jak moje.

Andy Warhol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi